Δικαστική μάχη των παιδιών του Μέρντοχ για την περιουσία του

Δικαστική μάχη των παιδιών του Μέρντοχ για την περιουσία του

Επιθυμεί τον έλεγχο του καταπιστεύματος από τον πρωτότοκο γιο του, Λάχλαν

3' 22" χρόνος ανάγνωσης

Οταν ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ο 93χρονος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, αποφάσισε αθόρυβα πέρυσι να τροποποιήσει το οικογενειακό trust που καθορίζει ποιος θα ελέγχει την περιουσία του μετά τον θάνατό του, η κίνηση πυροδότησε έντονη κόντρα μεταξύ των διαδόχων του. Το οικογενειακό δράμα ωστόσο που εκτυλίσσεται τώρα στο δικαστήριο της Νεβάδας, και παραπέμπει στο σενάριο της δημοφιλούς σειράς «Succession» του HBO, δεν θα προβληθεί στην τηλεόραση. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται η απόφαση του δισεκατομμυριούχου πατριάρχη να υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο στο τέλος του περασμένου έτους για να τροποποιήσει το οικογενειακό καταπίστευμα που θα έδινε ίδια δικαιώματα ψήφου μετά τον θάνατό του στα τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά του: Λάχλαν, Τζέιμς, Ελίζαμπεθ και Προύντενς. Ο Αυστραλός μεγιστάνας επιδιώκει να παραχωρήσει τον αποκλειστικό έλεγχο στον πρωτότοκο γιο του και επιλεγμένο διάδοχό του Λάχλαν, και ο κεκλεισμένων των θυρών δικαστικός αγώνας για τον έλεγχο της αυτοκρατορίας του που ξεκινάει στις 16 Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να καθορίσει το μέλλον κολοσσών της ενημέρωσης, όπως το Fox News και η Wall Street Journal.

Ο Λάχλαν είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένος με τις συντηρητικές πολιτικές απόψεις του πατέρα του, σε αντίθεση με τα αδέλφια του.

Ο Λάχλαν, ο οποίος είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένος με τις συντηρητικές πολιτικές απόψεις του πατέρα του, σε αντίθεση με τα αδέλφια του, ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Fox Corporation και της News Corporation τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο πατέρας του παραιτήθηκε. Επικαλούμενοι δικαστικά έγγραφα, οι New York Times πρώτοι ανέφεραν ότι ο Μέρντοχ θεώρησε πως ο Λάχλαν θα μπορούσε να εγγυηθεί καλύτερα τη συνέχιση της δεξιάς, συντηρητικής ιδεολογίας του μετά τον θάνατό του και γι’ αυτό θέλησε να αλλάξει τις ισορροπίες. Η πολύκροτη δίκη θα καθορίσει τελικά ποιος θα διοικήσει την αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης του Μέρντοχ, μεταξύ των οποίων είναι και το δίκτυο Fox News, το κερδοφόρο «διαμάντι του στέμματος», το οποίο θα μπορούσε να γίνει πιο μετριοπαθές εάν αποκτήσουν τον έλεγχο τα αδέλφια του Λάχλαν. Την περασμένη εβδομάδα ο Τζέιμς Μέρντοχ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη News Corp το 2020, στήριξε ανοιχτά τη Δημοκρατική αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για την προεδρία των ΗΠΑ, αποκαλώντας την εκλογή της «τον καλύτερο τρόπο για να στηρίξουμε τη συνεχή δύναμη, ασφάλεια και αξιοπιστία της δημοκρατίας και της οικονομίας μας».

Ενώ ο Μέρντοχ και τα παιδιά του ερίζουν για την παγκόσμια αυτοκρατορία που περιλαμβάνει επίσης τη Wall Street Journal, τη New York Post και τηλεοπτικά μέσα και έντυπα στην Αυστραλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οικογένεια είναι απόλυτα ενωμένη σε ένα πράγμα: να κρατήσει την οικογενειακή διαμάχη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών σε μια δικαστική αίθουσα της κομητείας Ουόσο της Νεβάδας, καθώς η πολιτεία προσφέρει ένα από τα πιο ιδιωτικά δικαστήρια για αντίστοιχες υποθέσεις, επιτρέποντας στους δικαστές να κρίνουν τις υποθέσεις κεκλεισμένων των θυρών σε τόσο ακραίο βαθμό που δεν δημοσιοποιούνται καν στα δικαστικά έγγραφα. «Η Νεβάδα έχει γίνει ανταγωνιστική στις δίκες καταπιστεύματος επιτρέποντας αυτό το ακραίο επίπεδο μυστικότητας», εξηγεί ο Αλεξ Φαλκόνι, ιδρυτής του «Our Nevada Judges», ενός μη κερδοσκοπικού ιστοτόπου που παρακολουθεί τις αποφάσεις δικαστών και δημοσιεύει βίντεο με δικαστικές διαδικασίες. Ενας συνασπισμός μέσων ενημέρωσης που εκπροσωπεί επτά εθνικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των CNN, New York Times, National Public Radio κ.ά., κατέθεσε αίτηση την περασμένη εβδομάδα για να αποσφραγιστεί η διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι η έντονη μυστικότητα είναι αντισυνταγματική και η απόφαση θα μπορούσε να έχει απήχηση στο πολιτικό τοπίο. Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί λένε ότι το κοινό έχει τεράστιο ενδιαφέρον για το ποιο από τα παιδιά του Μέρντοχ θα τον διαδεχθεί στο τιμόνι της αυτοκρατορίας, ένα αποτέλεσμα που θα επηρεάσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, εκατομμύρια τηλεθεατές, ακροατές και αναγνώστες παγκοσμίως, και το ίδιο το πολιτικό τοπίο. Οι δικηγόροι της οικογένειας Μέρντοχ υποστηρίζουν ότι η αποσφράγιση της δικαστικής διαδικασίας θα έδινε στα ειδησεογραφικά μέσα «εμπιστευτικές πληροφορίες για τις εσωτερικές σχέσεις των ανταγωνιστών τους». «Το κοινό δεν πρέπει να έχει πρόσβαση στις ακροάσεις για λόγους ασφαλείας», τόνισε, σημειώνοντας ότι ο Ρούπερτ Μέρντοχ «απαιτεί 24ωρη ασφάλεια». «Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι τα κατεστημένα μέσα ενημέρωσης που έχουν αποκαλέσει το Fox και τη News Corporation κινδύνους για την αμερικανική δημοκρατία, κόπτονται τώρα για τη δημοσιοποίηση της διαδικασίας», λένε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT