H κλιματική κρίση απειλεί κυρίως τους εύπορους

H κλιματική κρίση απειλεί κυρίως τους εύπορους

«Αρχικά οι πλούσιοι πλήττονταν λιγότερο, αλλά εκείνο που αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι είναι οι μεταβολές»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να αυξήσουν τους οικονομικούς κινδύνους για τους καταναλωτές υψηλού εισοδήματος μέσα στα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα έκθεση που εξεπόνησαν για το θέμα στελέχη του Ινστιτούτου Ερευνών του Πότσνταμ για τον Αντίκτυπο του Κλίματος.

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι οι φτωχότεροι του κόσμου είναι αυτοί που θα πληγούν σε μέγιστο βαθμό από την κλιματική αλλαγή, και την κοινά αποδεκτή αυτή εκτίμηση επιβεβαιώνουν οι ερευνητές του εν λόγω γερμανικού ινστιτούτου. Διαπιστώνουν, ωστόσο, ότι η εκτεταμένη κατανάλωση των πλουσίων θα απειληθεί και θα πληγεί περισσότερο μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ε.Ε. «Οι κίνδυνοι αυξάνονται περισσότερο για τους πλουσίους», τονίζει ο Αντερς Λέβερμαν, εκ των ερευνητών και συντακτών της σχετικής έκθεσης, και εξηγεί πως «ο λόγος είναι ακριβώς το γεγονός ότι αρχικά οι πλούσιοι πλήττονταν λιγότερο, αλλά εκείνο που αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι είναι οι μεταβολές». Η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες σε μακροοικονομικό επίπεδο, επειδή οι κοινωνικές ομάδες με υψηλότερα εισοδήματα τείνουν γενικώς να καταναλώνουν περισσότερο.

Οπως εξηγεί ο Λέβερμαν, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει αντίκτυπο στην παραγωγή, τα προϊόντα γίνονται όλο και πιο ακριβά και αυτό πλήττει πράγματι τους φτωχούς καταναλωτές σε μεγάλο βαθμό, καθώς είναι η ομάδα του πληθυσμού που αγοράζει τα πλέον αναγκαία είδη, εκείνα που δεν μπορεί ούτε να αποφύγει, αλλά ούτε και να υποκαταστήσει με άλλα. Στο μεταξύ, όμως, πλήττονται και οι πλούσιοι, καθώς τα πάντα γίνονται πιο ακριβά και οι πλούσιοι είναι αυτοί που αγοράζουν πολύ περισσότερα είδη. Οι πλούσιοι είναι εκείνοι που έχουν ενσωματωθεί περισσότερο στα δίκτυα του παγκόσμιου εμπορίου. Η νέα αυτή έκθεση διαπιστώνει επίσης πως οι οικονομίες που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, όπως, για παράδειγμα, η Βραζιλία και η Κίνα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Η έκθεση διαπιστώνει επίσης πως χώρες με διαφορετικές εμπορικές πρακτικές ενδέχεται να είναι περισσότερο θωρακισμένες έναντι των κινδύνων της κλιματικής κρίσης, ιδιαιτέρως όταν εισάγουν από περιοχές που δεν έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Υπογραμμίζει επίσης πως ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης στους καταναλωτές με υψηλότερα εισοδήματα ενδέχεται να πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα παραμείνει το καίριο ζήτημα του πώς μπορεί να μειωθεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT