Προγράμματα 2,4 δισ. για προσιτή στέγη

Στεγαστικά δάνεια, κοινωνική αντιπαροχή, ανακαινίσεις, ενεργειακή αναβάθμιση - Ατοκα δάνεια, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, για την ανακαίνιση κατοικιών θα διατεθούν μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω το Σπίτι μου»

3' 56" χρόνος ανάγνωσης

Τέσσερα προγράμματα συνολικού κόστους 2,4 δισ. ευρώ ρίχνει στη μάχη κατά της στεγαστικής κρίσης το οικονομικό επιτελείο. Τον Ιανουάριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» με στόχο την απόκτηση στέγης από 20.000 νοικοκυριά, αλλά και το νέο πρόγραμμα άτοκων δανείων ύψους 400 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση επιπλέον 20.000 κατοικιών. Νωρίτερα, εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να επαναπροωθηθεί το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» με αύξηση των επιδοτήσεων στο 60% και μέγιστο επιδοτούμενο όριο δαπάνης τις 13.330 ευρώ, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα κρατούν κλειστά, ενώ έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα βγει ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός για το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή».

Χθες, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης παρουσίασαν παλαιά και νέα προγράμματα, που αναμένεται να ενεργοποιηθούν εντός του επόμενου διαστήματος με στόχο την αντιμετώπιση του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος πριν μετατραπεί σε κοινωνική κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες.

«Ανακαινίζω το Σπίτι μου». Νέο, ριζικά διαφοροποιημένο σε σχέση με όλα τα προηγούμενα που «έτρεξαν», ή έχουν εξαγγελθεί, είναι το πρόγραμμα «Ανακαινίζω το Σπίτι μου», που αφορά άτοκα δάνεια συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, χωρίς εισοδηματικά, ηλικιακά ή περιουσιακά κριτήρια. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης κατοικιών με 100% επιδότηση επιτοκίου του τραπεζικού δανείου, που μπορεί να φθάσει τις 25.000 ευρώ. Και εδώ οι δικαιούχοι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 20.000.

Σε αντίθεση με τα προγράμματα «Εξοικονομώ», το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει υποχρέωση βελτίωσης ενεργειακής βαθμίδας του ακινήτου με την ανακαίνιση, ούτε εισοδηματικά κριτήρια. Αφορά, δε, τόσο πρώτες όσο και δευτερεύουσες κατοικίες. Οσοι επιλέξουν το πρόγραμμα θα πρέπει να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε δαπάνη ενεργειακής αναβάθμισης (κουφώματα, συστήματα ψύξης – θέρμανσης, θερμομονώσεις κ.λπ.), χωρίς να πρέπει να «ανέβουν» ενεργειακή κλάση, όπως ίσχυε στα παλαιότερα προγράμματα «Εξοικονομώ». Θα έχουν μηδενικό επιτόκιο για δάνεια έως 25.000 ευρώ με περίοδο αποπληρωμής από 3 έως 7 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος λάβει 20.000 ευρώ δάνειο, με περίοδο αποπληρωμής τα 7 χρόνια, για την αποπληρωμή του θα πρέπει να καταβάλλει κάτι λιγότερο από 245 ευρώ τον μήνα.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (300 εκατ. ευρώ) και τις τράπεζες (100 εκατ. ευρώ), με πλήρη επιδότηση επιτοκίου.

Τον Ιανουάριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» με στόχο την απόκτηση στέγης από 20.000 νοικοκυριά.

«Σπίτι μου ΙΙ». Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται και η ενεργοποίηση της δεύτερης φάσης του προγράμματος «Σπίτι μου», το «Σπίτι μου ΙΙ». Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, το μεσοσταθμικό επιτόκιο στο νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» θα διαμορφωθεί χαμηλότερα από 2% για την αγορά πρώτης κατοικίας από ζευγάρια ή άτομα ηλικίας έως 50 ετών. Τα δάνεια θα είναι στο 50% άτοκα με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ το υπόλοιπο 50% θα είναι έντοκο τραπεζικό δάνειο. Στην περίπτωση τριτέκνων και πολυτέκνων το άτοκο δάνειο θα είναι στο 75% από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25% έντοκο τραπεζικό δάνειο. Η δράση θα αφορά 20.000 δικαιούχους. Συγκεκριμένα απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα έως 20.000 ευρώ για άγαμους, έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια συν 4.000 ευρώ ανά παιδί, έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και 5.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί. Αφορά ακίνητα που έχουν αξία συμβολαίου έως 250.000 ευρώ, έως 150 τετραγωνικά μέτρα και κατασκευής έως και το 2007.

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω». Με βελτιωμένους όρους θα βγει εντός του Νοεμβρίου, εκ νέου, το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω». Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, σε λίγες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για τη βελτίωση των όρων του προγράμματος, ώστε η επιδότηση να αυξηθεί στο 60% και να φθάσει έως τις 8.000 ευρώ για ανακαίνιση που θα κοστίσει στον ιδιοκτήτη της κατοικίας συνολικά έως 13.330 ευρώ.

Οι όροι θα παραμείνουν οι ίδιοι: οι συμμετέχοντες να έχουν το 50% και άνω της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητα του ακινήτου, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ και το ακίνητο να είναι μέχρι 100 τ.μ. και να μην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένο.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 50 εκατ. ευρώ.

«Κοινωνική Αντιπαροχή». Εως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή», που αφορά την ανέγερση κατοικιών σε ακίνητα του Δημοσίου μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και με δαπάνες του αναδόχου. Μέρος των διαμερισμάτων θα ενοικιάζεται με πολύ χαμηλό ενοίκιο, με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, ενώ θα προβλέπεται και δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά του διαμερίσματος (rent to own) από τον δικαιούχο. Και γι’ αυτό το πρόγραμμα δρομολογείται η τροποποίηση της αρχική διάταξης του νόμου του 2022 (ν. 5006/2022), ώστε να γίνει πιο ελκυστική η διαδικασία αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου. Ηδη έχει γίνει προκαταρκτική επιλογή 15 οικοπέδων ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ, τα οποία θεωρούνται ώριμα προς αξιοποίηση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT