Η Τράπεζα Κύπρου επιστρέφει στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Η Τράπεζα Κύπρου επιστρέφει στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Επειτα από εννέα χρόνια – Διαγραφή μετοχής από την αγορά του Λονδίνου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Την επανεισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών –9 χρόνια μετά την έξοδό της από το ελληνικό Χρηματιστήριο το 2015– με ταυτόχρονη διαγραφή των τίτλων από το χρηματιστήριο του Λονδίνου ενέκρινε χθες η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας με συντριπτική πλειοψηφία (99,98%). Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η διαγραφή των μετοχών στο LSE τίθεται σε ισχύ στις 19 Σεπτεμβρίου 2024 και η εισαγωγή της μετοχής στο Χ.Α. θα ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου, η εισαγωγή και η διαγραφή μπορούν θα αποφέρουν μια σειρά από μακροπρόθεσμα στρατηγικά οφέλη τόσο για την τράπεζα όσο και για τους μετόχους, ενισχύοντας την παρουσία της τράπεζας στις αγορές. Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί ότι η εισαγωγή των μετοχών στο Χ.Α. θα βελτιώσει την προβολή της τράπεζας σε μια αγορά συμβατή με το προφίλ της. Επιπροσθέτως, οι συναλλαγές στο πιο επικεντρωμένο σύστημα της αγοράς του Χ.Α. και η αυξημένη δυνατότητα για σύγκριση με ομότιμες τράπεζες, μπορούν να προσελκύσουν μακροπρόθεσμους θεσμικούς μετόχους. Οπως σημειώνεται, το Χ.Α. αποτελεί ένα ώριμο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο με αυξανόμενη φήμη, που συμβαδίζει με τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Στη βάση αυτή θεωρείται ότι είναι η καταλληλότερη αγορά για την Τράπεζα Κύπρου, καθώς επικεντρώνεται σε περιφερειακές τράπεζες και σε άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική και την κυπριακή αγορά, παράγοντες που δρουν συμπληρωματικά για την τράπεζα. Τα οφέλη από την επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι:

• Η αύξηση της αναγνωρισιμότητας της τράπεζας σε ένα ευρύτερο φάσμα θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών.

• Η ευκολότερη σύγκριση με τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, τις οποίες η τράπεζα θεωρεί ως τις πιο κοντινές ομότιμες.

Η γενική συνέλευση της τράπεζας έδωσε το πράσινο φως για την επανεισαγωγή της μετοχής στο ελληνικό Xρηματιστήριο.

• Η παροχή μεγαλύτερης πρόσβασης σε κεφάλαια από επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. προς όφελος των μετόχων και της τράπεζας.

• Με την πάροδο του χρόνου θα επιτρέψει στην Τράπεζα Κύπρου να καταστεί επιλέξιμη για συμπερίληψη σε πρόσθετους δείκτες μετοχών.

Με την κίνηση αυτή η διοίκηση προσδοκά στην αύξηση της ρευστότητας των μετοχών της τράπεζας, καθιστώντας την λόγω των υψηλών επιδόσεων και του δυνατού equity story μια ελκυστική επιλογή για επενδυτές που δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή της Ν. Ευρώπης. Οπως σημειώνεται, δεν προβλέπεται αλλαγή στη διαπραγμάτευση της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και η διαγραφή δεν θα επηρεάσει την καθημερινή λειτουργία ή τη στρατηγική της. Επιπλέον η αλλαγή στη δομή της εισαγωγής δεν θα έχει επίδραση στις δραστηριότητες της τράπεζας, η οποία θα παραμείνει ιρλανδική εταιρεία με φορολογική έδρα την Κύπρο.

Η Τράπεζα Κύπρου είναι η μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα. Εχοντας ολοκληρώσει το πρόγραμμα μετασχηματισμού της, είναι μια ισχυρή τράπεζα, με υψηλής ποιότητας ισολογισμό, υψηλά κεφάλαια και ρευστότητα και βιώσιμη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία. Με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου η καταθετική της βάση διαμορφώνεται στα 19,7 δισ. ευρώ, ενώ διαθέτει υψηλή ρευστότητα ύψους 7,3 δισ. ευρώ, τοποθετημένα στην ΕΚΤ. Ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης διαμορφώνεται στο 18,3% και ο συνολικός κεφαλαιακός δείκτης στο 23,3% Τα κέρδη μετά από φόρους το α΄ εξάμηνο του 2024 ανήλθαν στα 270 εκατ. ευρώ –αυξημένα κατά 23% σε ετήσια βάση–, ενώ το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε στο 2,8%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT