Καφές εργαστηρίου χωρίς κόκκους από αμερικανική startup

Καφές εργαστηρίου χωρίς κόκκους από αμερικανική startup

1' 16" χρόνος ανάγνωσης

Μια σειρά από νεοφυείς επιχειρήσεις αλλάζουν τη διαδικασία παραγωγής του παραδοσιακού καφέ, δημιουργώντας απομιμήσεις του δημοφιλούς προϊόντος με το ίδιο άρωμα – αλλά χωρίς τον χρόνο, τα έξοδα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των κόκκων καφέ. Μία από αυτές είναι η εταιρεία Atomo Coffee με έδρα το Σιάτλ, που ιδρύθηκε το 2018 από δύο φίλους και παράγει καφέ από «ανακυκλωμένα γεωργικά προϊόντα», όπως οι φλούδες ηλιόσπορου και οι σπόροι καρπουζιού.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, η καλλιέργεια του καφέ είναι αυτή τη στιγμή η έκτη μεγαλύτερη αιτία αποψίλωσης των δασών, αντίκτυπος που αναμένεται να διευρυνθεί καθώς αυξάνεται η ζήτηση, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα που μέχρι σήμερα έπιναν παραδοσιακά τσάι. Την ίδια στιγμή, η κλιματική αλλαγή ωθεί τις φυτείες σε μεγαλύτερα υψόμετρα για να γλιτώσουν από τη ζέστη. Ετσι, ο καφές χωρίς κόκκους είναι δυνητικά μια λιγότερο επιβλαβής για το περιβάλλον εναλλακτική λύση.

Οι «γκουρού» του αναδυόμενου κλάδου υποστηρίζουν επίσης ότι, εάν εντατικοποιηθεί η παραγωγή του, ο καφές χωρίς κόκκους θα μπορούσε να είναι φθηνότερος από τον συμβατικό ανταγωνιστή του. Καθώς οι τιμές του καφέ φτάνουν φέτος σε επίπεδα-ρεκόρ στις διεθνείς αγορές, το επιχείρημά τους είναι επίκαιρο. Τον Δεκέμβριο, τέλος, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ ένας νέος κανονισμός της Ε.Ε. που απαγορεύει την πώληση προϊόντων, όπως ο καφές, που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι δεν συνδέονται με την αποψίλωση δασών. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, πολλές μεγάλες εταιρείες καφέ παρακολουθούν στενά τον τομέα του καφέ που παράγεται στο εργαστήριο», καταλήγει ο Τσέιχαν Γερετζιάν, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT