Εύσημα αλλά και συστάσεις στις ελληνικές τράπεζες από DBRS

Εύσημα αλλά και συστάσεις στις ελληνικές τράπεζες από DBRS

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ δείχνει την επιστροφή του κλάδου στην κανονικότητα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης

Εύσημα αλλά και συστάσεις για τις ελληνικές τράπεζες δίνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS, λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές. Η βελτίωση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού κλάδου ήταν καθοριστική για την αναβάθμιση, όπως επισημαίνει, ενώ διαμηνύει εμμέσως πλην σαφώς ότι οι τράπεζες μπορεί και να αποτελέσουν βασικό λόγο για την περαιτέρω βελτίωση της «βαθμολογίας» της Ελλάδας από τη χαμηλή επενδυτική βαθμίδα στην οποία βρίσκεται σήμερα. Ωστόσο, αρκετά τρωτά σημεία παραμένουν στον κλάδο, όπως τονίζει, και σχετίζονται κυρίως με την πολύ «στενή» διασύνδεση που έχει ακόμη με το κράτος.

Σύμφωνα με την DBRS, η σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον κλάδο σηματοδοτούν την επιστροφή του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα στην κανονικότητα και αναμένεται να διευκολύνουν την αυξημένη πρόσβαση σε πίστωση για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. «Αυτό θα στηρίξει την πραγματική οικονομία μέσω επενδύσεων, βελτιώνοντας έτσι τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Οι πιστώσεις προς τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες αυξήθηκαν σε 9,7% ετησίως τον Ιούλιο του 2024 σε σύγκριση με 3,1% ετησίως τον Ιούλιο του 2023. Αυτό αποτελεί «κλειδί» υπό το πρίσμα της επιτυχούς κατανομής των κεφαλαίων του RRF, όπως σημειώνει ο οίκος. Μέχρι στιγμής το τραπεζικό σύστημα έχει διοχετεύσει μόνο 2,2 δισ. ευρώ από 17,7 δισ. ευρώ, αλλά οι οίκος αναμένει επιτάχυνση στο μέλλον. «Η παροχή πιστώσεων σε ελληνικές εταιρείες θα βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το επενδυτικό της χάσμα με την Ευρώπη», τονίζει ο οίκος.

Ο δείκτης NPL των μη συστημικά σημαντικών τραπεζών παραμένει αυξημένος, σημειώνει ο διεθνής οίκος.

Η DBRS αναφέρει πως χάρη και στο πρόγραμμα «Ηρακλής» ο δείκτης NPL του συνόλου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μειώθηκε στο 7% τον Μάρτιο του 2024 από την κορυφή του 49,2% τον Ιούνιο του 2017, ενώ οι μεμονωμένοι δείκτες NPL των συστημικών τραπεζών προσεγγίζουν αυτούς των τραπεζών της Νότιας Ευρώπης. Καθώς ο δείκτης ΝPL του τραπεζικού τομέα πλησιάζει αυτόν του μέσου όρου της Ευρωζώνης, οι τράπεζες θα ωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, βελτιώνοντας την ικανότητά τους τόσο να παράγουν κέρδη όσο και να παρέχουν πιστώσεις στην οικονομία, επισημαίνει ο οίκος. Ωστόσο παρατηρεί πως ο δείκτης NPL των μη συστημικά σημαντικών τραπεζών παραμένει αυξημένος.

Σε ό,τι αφορά την αποεπένδυση του ΤΧΣ, η DBRS τονίζει πως είναι μια θετική εξέλιξη για τον κλάδο, καθώς οδηγεί σε πιο διαφοροποιημένες ιδιοκτησιακές δομές, προσελκύει ξένους επενδυτές και μειώνει τη διασύνδεση του τραπεζικού συστήματος με την κεντρική κυβέρνηση. Εχοντας εκχωρήσει πλήρως τις μετοχές του σε Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και εν μέρει στην Εθνική Τράπεζα, το ΤΧΣ επέστρεψε στο Δημόσιο περίπου 3 δισ. ευρώ. Πλέον διατηρεί μερίδιο περίπου 18% στην Εθνική και περίπου 72,5% στην Τράπεζα Αττικής. Μετά την πρόσφατη συγχώνευση της Αττικής με την Παγκρήτια, το μερίδιο της κυβέρνησης είναι πιθανό να μειωθεί σε περίπου 35% και πιθανότατα θα βοηθήσει τον δείκτη NPL του τραπεζικού συστήματος να υποχωρήσει περαιτέρω, όπως τονίζει ο οίκος.

Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά, ο κλάδος έχει ακόμη αρκετές αδυναμίες που κυρίως σχετίζονται με την πολύ «στενή» διασύνδεση κράτους – τραπεζών, λόγω των κρατικών ομολόγων που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες στα βιβλία τους, των μεγάλων κρατικών εγγυήσεων και του ακόμη υψηλού ποσοστού αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στο κεφάλαιό τους, τονίζει ο οίκος. Εάν οι τράπεζες συνεχίσουν να διατηρούν υγιή κερδοφορία, ανάλογα και με τη μερισματική πολιτική, τα DTCs αναμένεται να μειωθούν σταδιακά. Αυτό θα μείωνε περαιτέρω τις διασυνδέσεις με το κράτος, όπως τονίζει η DBRS.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT