Αραβικό ενδιαφέρον για ποσοστό της Hellenic Healthcare Group

Αραβικό ενδιαφέρον για ποσοστό της Hellenic Healthcare Group

Σε συζητήσεις με μεγάλο όμιλο υγείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βρίσκονται οι βασικοί μέτοχοι του Hellenic Healthcare Group, το οποίο ελέγχει τα νοσοκομεία «Υγεία», Metropolitan Hospital, «Μητέρα», Metropolitan General, «Λητώ», Creta InterClinic, City Hospital στην Καλαμάτα, «Απολλώνειο» και «Αρεταίειο» στην Κύπρο και σειρά διαγνωστικών κέντρων

2' 37" χρόνος ανάγνωσης

Σε συζητήσεις με μεγάλο όμιλο υγείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βρίσκονται οι βασικοί μέτοχοι του Hellenic Healthcare Group, το οποίο ελέγχει τα νοσοκομεία «Υγεία», Metropolitan Hospital, «Μητέρα», Metropolitan General, «Λητώ», Creta InterClinic, City Hospital στην Καλαμάτα, «Απολλώνειο» και «Αρεταίειο» στην Κύπρο και σειρά διαγνωστικών κέντρων.

Οι συζητήσεις αφορούν την προοπτική να πουληθεί ένα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου του Hellenic Healthcare Group στον αραβικό όμιλο, με στόχο την εδραίωση στρατηγικής συνεργασίας που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του έργου των ελληνικών νοσοκομείων, δεδομένου ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταβάλλουν κάθε χρόνο σε νοσοκομεία του εξωτερικού για τους πολίτες τους περισσότερα από 5 δισ. ευρώ.

Το πλαίσιο της συζήτησης που έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει τη μορφή επισήμων διαπραγματεύσεων, προβλέπει –σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές– την παραμονή στο μετοχικό κεφάλαιο τόσο του αμερικανικού επενδυτικού CVC, που ελέγχει σήμερα περίπου το 90% του Hellenic Healthcare Group όσο και του σχήματος συμφερόντων Δ. Σπυρίδη, που ελέγχει το υπόλοιπο 10%, και τη διατήρηση του management του ομίλου από τους σημερινούς μετόχους.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταβάλλουν κάθε χρόνο σε νοσοκομεία του εξωτερικού περισσότερα από 5 δισ. ευρώ για νοσηλείες πολιτών τους.

«Δεν ενδιαφερόμαστε να πουλήσουμε τον όμιλο αλλά να συνάψουμε μια στρατηγική συμφωνία με κάποιον τρίτο που θα φέρει προστιθέμενη αξία στις δραστηριότητές μας», εξηγούν πηγές του Hellenic Healthcare Group. «Επομένως, κάθε υποψήφιος αξιολογείται σε αυτή τη βάση και προφανώς αποκλείονται τα επενδυτικά κεφάλαια που δεν έχουν να προσθέσουν συνέργειες στο αντικείμενο του ομίλου», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι. Και καθώς η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και κάποιους μήνες, οι μέτοχοι του Hellenic Healthcare Group ανέθεσαν στην Deloitte να συγκροτήσει Virtual Data Room με τα οικονομικά και νομικά δεδομένα του ομίλου, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να τοποθετηθούν σε αυτόν, να μπορούν να ενημερωθούν. Σημειώνεται πως με βάση καλά πληροφορημένες πηγές, ο κύκλος εργασιών του Hellenic Healthcare Group αγγίζει τα 700 εκατ. και αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο όμιλο στις αμιγώς ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Ιατρικό Κέντρο, Ομιλος Ιασώ –ελέγχεται από το επενδυτικό κεφάλαιο Oaktree– και ο όμιλος «Ερρίκος Ντυνάν», που επεκτείνεται με συμφωνίες εξαγορών νοσοκομείων, είναι οι άλλοι μεγάλοι παίκτες οι οποίοι μοιράζονται έναν τζίρο της τάξης του 1,5 δισ., που αποτελούν τις αμιγώς ιδιωτικές δαπάνες σε νοσοκομεία. Και καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από σημαντικές παθογένειες, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για περαιτέρω ανάταξή του, οι μεγάλοι νοσοκομειακοί όμιλοι συνεχίζουν την προσπάθεια ενδυνάμωσής τους.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο όμιλος συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς, που ελέγχει το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» προχωράει τη στρατηγική συμφωνία με τη Euromedica για την εξαγορά των νοσοκομείων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Ρόδο. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα δημιουργηθεί ένας νοσοκομειακός όμιλος με τη μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη και πάνω από 1.400 κλίνες. Σε τροχιά επέκτασης βρίσκεται άλλωστε και το Ιατρικό Κέντρο.

Ωστόσο, με βάση τις προαναφερθείσες επαφές που πραγματοποιεί το Hellenic Healthcare Group, αυτό βρίσκεται κοντύτερα στην εξωστρεφή επέκταση, εφόσον καρποφορήσουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις που έχουν γίνει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κι αυτό διότι τα τελευταία αναζητούν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στο εξωτερικό, αλλά και την επιστροφή σε αυτά αξίας των δαπανών που πραγματοποιούν σε ξένα νοσοκομεία.

Ηλίας Γ. Μπέλλος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT