Ολιβιέ Μισελί στην «Κ»: Επενδύουμε στην ψηφιοποίηση της Ελλάδας

Ολιβιέ Μισελί στην «Κ»: Επενδύουμε στην ψηφιοποίηση της Ελλάδας

Στις αρχές του 2027 τα τρία κέντρα δεδομένων στην Παιανία θα είναι έτοιμα και θα απασχολούν πάνω από 500 εργαζομένους

5' 14" χρόνος ανάγνωσης

Μία καταπράσινη περίφραξη, μία προειδοποιητική πινακίδα για ύπαρξη σκύλου και μία μαρμάρινη επιγραφή με το ρητό «Ει μεν φίλος πέφυκας, είσελθε χαίρων. Ει δ’ εχθρός και βάσκανος και γέμων δόλου πόρρω. Πόρρω πέφευγε της πύλης ταύτης». Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που θα εντόπιζαν, πριν από λίγο καιρό, όσοι περιεργάζονταν το εξωτερικό ενός από τα μεγαλύτερα κτήματα της Παιανίας που εκτείνεται σε 75 στρέμματα.

Εάν παρατηρούσαν καλύτερα θα διέκριναν, ίσως, στο εσωτερικό του εκτός από κατοικίες, την ύπαρξη ενός… βρετανικού τηλεφωνικού θαλάμου. Θα ήταν όμως αδύνατον να εντοπίσουν κάποια ένδειξη που να μαρτυρά ότι στη θέση του ο γαλλικός όμιλος DATA 4 αναπτύσσει, ήδη, ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα κέντρα δεδομένων στην Ελλάδα. Πρόκειται για επένδυση αξίας 300 εκατ. ευρώ, η οποία σε δεύτερη φάση θα μπορούσε να αγγίξει το μισό δισ. ευρώ, όπως αναφέρει στην «Κ» ο Ολιβιέ Μισελί, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που διαθέτει κέντρα δεδομένων όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Γερμανία.

«Αναπτύσσουμε campus – συγκροτήματα κέντρων δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι εκτάσεις μικρότερες από 50 στρέμματα δεν είναι κατάλληλες. Χρειαστήκαμε αρκετό χρόνο για να εντοπίσουμε την έκταση με το κατάλληλο μέγεθος, η οποία είναι σε κοντινή απόσταση από τον σταθμό διανομής ηλεκτρικής ενέργειας», εξηγεί.

Το κτήμα που έχει μεγάλη εγγύτητα με την περιοχή Καρελλά, βρίσκεται ανάμεσα στην Αττική Οδό και τη λεωφόρο Λαυρίου και αποτελούσε «παραφωνία», εάν ληφθεί υπόψη ότι περιστοιχίζεται από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και βιομηχανίες. Αυτές τις ημέρες, η εταιρεία προχωράει στην κατεδάφιση των κτισμάτων που υπάρχουν στο ακίνητο, ως επί το πλείστον κατοικίες. Την ίδια τύχη έχει και η πισίνα, αλλά όχι ο μικρός ναός που υπάρχει στο κτήμα και «θα διατηρηθεί στο μέσον του campus», όπως αναφέρει ο κ. Μισελί.

Πρόκειται για επένδυση αξίας 300 εκατ. ευρώ, η οποία σε δεύτερη φάση μπορεί να αγγίξει το μισό δισ. ευρώ.

Η DATA 4 έχει εξασφαλίσει το σύνολο των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες να προχωρούν εδώ και περίπου 18 μήνες. Το campus θα περιλαμβάνει τρία κέντρα δεδομένων, ισχύος 90 MW, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τέλη 2026 – αρχές 2027 και θα απασχολεί περισσότερους από 500 εργαζομένους. «Εχουμε πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και μέσα Ιουλίου εξασφαλίσαμε το σύνολο των αδειοδοτήσεων. Συνεργαστήκαμε στενά με την ελληνική διοίκηση, τις τοπικές αρχές και την κυβέρνηση. Λάβαμε την απαιτούμενη υποστήριξη, εξασφαλίζοντας τις άδειες έγκαιρα, ώστε να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τις κατεδαφίσεις και στη συνέχεια τις εργασίες κατασκευής του κέντρου δεδομένων», προσθέτει.

Ολιβιέ Μισελί στην «Κ»: Επενδύουμε στην ψηφιοποίηση της Ελλάδας-1

Γιατί όμως η γαλλική εταιρεία επέλεξε την Ελλάδα για να δημιουργήσει το νέο κέντρο δεδομένων της; «Η χώρα έχει πραγματοποιήσει ριζικές αλλαγές, οι οποίες πιστεύαμε ότι δεν θα ήταν τόσο εύκολες. Σήμερα όμως βλέπουμε τους καρπούς των αλλαγών, με την Ελλάδα να εμφανίζει από τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας στον οποίο θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε, δημιουργώντας κέντρα δεδομένων που θα υποστηρίξουν περαιτέρω την ψηφιοποίηση της χώρας. Γνωρίζουμε ότι τεχνολογικοί κολοσσοί σχεδιάζουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα», σημειώνει ο Ολιβιέ Μισελί.

Η DATA 4 είχε αξιολογήσει το ενδεχόμενο της υπαγωγής του έργου στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. «Ζυγίσαμε τα υπέρ και τα κατά. Εχω ακούσει πως σε ορισμένες περιπτώσεις η διαδικασία της ένταξης στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων ενδέχεται να καθυστερήσει την πορεία υλοποίησης τέτοιου είδους έργων. Αλλωστε, δεν αναζητούμε επιδοτήσεις ούτε ξεχωριστή μεταχείριση. Μόνο επιζητούμε να είμαστε σε θέση να κατασκευάσουμε τα κέντρα δεδομένων το συντομότερο δυνατόν», διευκρινίζει.

Με την ενέργεια να αποτελεί «κλειδί» για τα data centers, η γαλλική εταιρεία έχει έρθει σε συμφωνία με τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για την εξασφάλιση ρεύματος μεσαίας τάσης. Σε βάθος χρόνου, με την πρόοδο των εργασιών θα εξασφαλίσει το ρεύμα υψηλής τάσης από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Ολιβιέ Μισελί στην «Κ»: Επενδύουμε στην ψηφιοποίηση της Ελλάδας-2
Η Data 4 λειτουργεί περίπου 30 κέντρα δεδομένων σε Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Λουξεμβούργο και αυτή την περίοδο κατασκευάζει ένα από τα μεγαλύτερα campus της σε έκταση 200.000 τ.μ. στη Γερμανία

Ιδανικός κόμβος η χώρα για έργα συνδεσιμότητας

Η Data 4 ιδρύθηκε το 2006 από τον επενδυτικό όμιλο Colony Capital (νυν Digital Bridge) και από τον Απρίλιο του 2023 βρίσκεται υπό τον έλεγχο του καναδικού επενδυτικού fund Brookfield. Το τελευταίο απέκτησε την Data 4 από την επενδυτική εταιρεία Axa IM έναντι τιμήματος της τάξεως των 3,4 δισ. ευρώ. Λειτουργεί περίπου 30 κέντρα δεδομένων στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία και το Λουξεμβούργο και αυτή την περίοδο κατασκευάζει ένα από τα μεγαλύτερα campus της σε έκταση 200.000 τ.μ. στη Γερμανία.

Σημαντικό ρόλο για την επιλογή της Ελλάδας, όπως τονίζει ο Ολιβιέ Μισελί, διαδραμάτισε και το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει σημαντικές υποδομές υποθαλάσσιων οπτικών ινών από τις οποίες έχουν ανάγκη τα data centers που αποθηκεύουν τα δεδομένα και την πληροφορία που διακινείται μέσω του Διαδικτύου.

Η Ελλάδα συνδέει γρήγορα μέσω υποβρύχιων οπτικών ινών την Ευρώπη με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Και κατ’ επέκταση διασφαλίζουν τη μείωση του χρόνου απόκρισης (σ.σ. πόσο γρήγορα μια πληροφορία μεταφέρεται από το σημείο Α στο σημείο Β), με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Στη Μεσόγειο Θάλασσα υπάρχουν τρεις διαδρομές που επιτρέπουν την κίνηση των δεδομένων από την Ευρώπη προς την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Μία από αυτές διέρχεται από τη Γαλλία μέσω της Μασσαλίας, μία ακόμη είναι μέσω της Γένοβας στην Ιταλία και η τρίτη έχει όδευση από την Ελλάδα. Αυτή αποτελεί και την πιο σύντομη διαδρομή για ένα καλώδιο που έρχεται από το Κανάλι του Σουέζ, με περίπου 20 καλώδια να καταλήγουν στην Ελλάδα. Για εμάς έχει σημασία να δημιουργούμε κέντρα δεδομένων που μεταφέρουν την πληροφορία από τα υποβρύχια καλώδια», εξηγεί ο CEO της Data 4. Πράγματι, σημαντικός αριθμός επενδύσεων σε υποβρύχια καλώδια δρομολογούνται ή υλοποιούνται ήδη. Σε αυτές ανήκει καλώδιο που σχεδιάζει η Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με την Tamare Telecom. Θα συνδέει την Κύπρο δυτικά με την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και ανατολικά με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Αραβική Χερσόνησο. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται ήδη για την κατασκευή και λειτουργία του καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών «Andromeda», που θα διακλαδώνεται στον καλωδιακό σταθμό στην Κύπρο και θα προεκτείνεται σε άλλους σημαντικούς δυτικούς και ανατολικούς προορισμούς, διασυνδέοντας την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Αλλά και η Exa infrastructure έχει προχωρήσει στην επέκταση του δικτύου της στη Μεσόγειο, συνδέοντας την Κρήτη με την ηπειρωτική χώρα, μέσω μιας δεύτερης εναλλακτικής υποθαλάσσιας διαδρομής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT