Επιβολή τέλους κρουαζιέρας έως και 20 ευρώ ανά επιβάτη, αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση στα ξενοδοχεία και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις έως και τα 15 ευρώ την ημέρα, εκπόνηση μελέτης για τον σχεδιασμό της κρουαζιέρας σε ολόκληρη τη χώρα με κίνητρα για την προσέλκυση μικρότερων πλοίων με επιβάτες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, παράταση της διαβούλευσης για το χωροταξικό του τουρισμού και σημαντικές παρεμβάσεις κατόπιν με βάση μελέτες που έχουν διενεργηθεί γι’ αυτό ανακοίνωσαν η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και o υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Η υπουργός Tουρισμού ανέφερε πως τα προβλήματα που προκαλούνται από την τουριστική δραστηριότητα είναι «σημειακά» και όχι συνολικά και δεν αφορούν ολόκληρη τη χώρα και ολόκληρο τον χρόνο.
Ακόμη κι έτσι όμως, παραμένει ύψιστη προτεραιότητα η κατάρτιση ενός χωροταξικού που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της βιωσιμότητας των τουριστικών προορισμών, κάτι το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής που διέπει κάθε δράση του υπουργείου, σημείωσε η Ολγα Κεφαλογιάννη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει και επιπλέον παράταση από αυτήν που ανακοινώθηκε χθες, καθώς το χωροταξικό το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αφορά δεδομένα της προ πανδημίας περιόδου και δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού σε νέα ιστορικά υψηλά το 2023.
Με απλά λόγια, αναμένεται ριζική αναμόρφωση του νομοσχεδίου, που θα λάβει υπόψη και τις παρατηρήσεις από τη δημόσια διαβούλευση και την προτεραιότητα της διασφάλισης της βιωσιμότητας του κλάδου.
Παράλληλα, η κ. Κεφαλογιάννη προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση για την υιοθέτηση πλαισίου που θα ρυθμίζει κρίσιμα θέματα των όρων λειτουργίας και των προτύπων ασφαλείας που θα πρέπει να εφαρμόζονται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία μηχανισμού ελέγχου τήρησης του πλαισίου αυτού.
Η υπουργός, αφού εξήρε τα επιτεύγματα του ελληνικού τουρισμού που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, προέρχονται από την κοινή προσπάθεια των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και της πολιτείας, εκτίμησε πως το 2024 τα έσοδα (ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό) ενδέχεται να αυξηθούν στα 22 δισ. από 20,6 δισ. το 2023.
Τα τέλη σε κρουαζιέρα, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστικές μισθώσεις θα αυξομειώνονται ανάλογα με την περίοδο.
Προέταξε παράλληλα την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ο ευρύτερος σχεδιασμός για το μέλλον του κλάδου, με κριτήρια όπως ανέφερε «την ισορροπία, το μετρό, την ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη και τον σεβασμό στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και τις κοινωνίες».
Σχετικά με το τέλος κρουαζιέρας, γνωστοποιήθηκε ότι θα ανέρχεται στα 20 ευρώ σε όσους αποβιβάζονται στη Μύκονο και τη Σαντορίνη και σε 5 ευρώ για τα υπόλοιπα λιμάνια, με τις τιμές να ισχύουν από την επόμενη σεζόν (1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2025). Το τέλος θα είναι μειωμένο κατά 40%, δηλαδή 12 και 3 ευρώ αντίστοιχα, τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο και κατά 80 τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο, δηλαδή 4 ευρώ και 1 ευρώ αντίστοιχα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της κυβέρνησης το σύνολο εσόδων αναμένεται να ανέλθει στα 50 εκατ. ευρώ. Το 1/3 των εσόδων θα πάει στους δήμους, 1/3 στο υπουργείο Ναυτιλίας και 1/3 στο υπουργείο Τουρισμού.
Οσον αφορά το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, η καταβολή του αυξάνεται χρονικά κατά έναν μήνα, τόσο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις όσο και για τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα.
Επεσήμανε επίσης πως μέρος των εσόδων από το τέλος αυτό θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Τουρισμού για να καλύπτει δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και δαπάνες βελτίωσης υποδομών του τουριστικού προϊόντος.
Το τέλος ανθεκτικότητας αυξάνεται για τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο κατά 0,5 ευρώ στα ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ανεβαίνει στα 2 ευρώ, αυξάνεται κατά 2 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και ανεβαίνει στα 5 ευρώ, κατά 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων και ανεβαίνει στα 10 ευρώ και κατά 5 ευρώ στα ξενοδοχεία 5 αστέρων και στις βίλες και ανεβαίνει στα 15 ευρώ την ημέρα. Για τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο παραμένει σταθερό, με εξαίρεση τη βραχυχρόνια μίσθωση όπου θα αυξηθεί στα 2 ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι η περίοδος που εφαρμόζεται το χαμηλό τέλος (Νοέμβριο έως Φεβρουάριο) επεκτείνεται κατά ένα μήνα και θα περιλαμβάνει πλέον και τον Μάρτιο.
«Ευθύνη της πολιτείας είναι να σχεδιάζει το μέλλον λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προκλήσεις. Προκλήσεις που απαιτούν αποτελεσματικές λύσεις και άμεση ενέργεια. Σε μια περίοδο εξαιρετικά υψηλών επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού, εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση σύγχρονων και σύνθετων προκλήσεων. Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για τον ελληνικό τουρισμό, για μια ανάπτυξη βιώσιμη, ποιοτική, που θα διασφαλίζει ότι τα οφέλη από τον τουρισμό κατανέμονται σε ολόκληρη την κοινωνία δίκαια και ανταποδοτικά», σχολίασε η κ. Κεφαλογιάννη.