Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Αυξάνεται στα 13,1 δισ. ευρώ

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Αυξάνεται στα 13,1 δισ. ευρώ

3' 34" χρόνος ανάγνωσης

Κατά 900 εκατ. ευρώ ενισχύεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου, προκειμένου να εξοφληθούν έργα υποδομών, μεταξύ άλλων για την αποκατάσταση ζημιών στη Θεσσαλία και να επιταχυνθούν τα έργα του ΕΣΠΑ.

Οπως ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη Tύπου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, το συνολικό ύψος του ΠΔΕ θα φτάσει έτσι τα 13,1 δισ. ευρώ από 12,2 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Η αύξηση θα αφορά κατά 600 εκατ. ευρώ το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και κατά 300 εκατ. ευρώ το συγχρηματοδοτούμενο από πόρους της Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά το εθνικό σκέλος θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων, όπως προέκυψε από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ενώ κατά 60 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρει στην κάλυψή της η έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια. Στο συγχρηματοδοτούμενο θα συνεισφέρουν οι πόροι της Ε.Ε.

Με την ενίσχυση αυτή του ΠΔΕ, όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, εξαντλείται το όριο αύξησης των δαπανών του προϋπολογισμού, 2,6%, που είχε ορίσει για την Ελλάδα η Κομισιόν. Δεν υπάρχουν δηλαδή περιθώρια περαιτέρω δαπανών.

Ομως, επειδή η υπέρβαση των εσόδων είναι σημαντική, στο οικονομικό επιτελείο προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρβαση στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα. Από 2,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, είναι πιθανό να φτάσει το 2,4% του ΑΕΠ. Το ακριβές ύψος θα περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Πρόγραμμα, για το οποίο η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε χθες ότι τα πρόσθετα έσοδα προέρχονται από την ανάπτυξη της οικονομίας και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Παλαιότερα έχει επισημάνει ότι η υπέρβαση αυτή ξεπερνάει κατά πολύ τον πληθωρισμό. Το ΠΔΕ θα συνεχίσει να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 10%-17% τη διετία 2024-2026, είπε, εξάλλου, ο κ. Παπαθανάσης.

Εκτέλεση προϋπολογισμού

Την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων επιβεβαίωσαν χθες και τα νεότερα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου. Σύμφωνα με αυτά, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 43,092 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,989 δισ. ευρώ ή 4,8% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024. Η υπέρβαση που προσμετράται στο 2024 ανέρχεται σε 1,342 δισ. ευρώ. Ωστόσο σημειώνεται ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του περασμένου Απριλίου είχε ληφθεί υπόψη αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,238 δισ. ευρώ, που κατευθύνεται σε αυξημένες δαπάνες τόσο του τακτικού προϋπολογισμού, όσο και του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ειδικά τον Αύγουστο τα έσοδα από φόρους ήταν 6,226 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 201 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, το οποίο εκτιμάται ότι συνδέεται με τις αυξημένες εισπράξεις φόρου εισοδήματος του προηγούμενου μηνός, λόγω του χρόνου λήξης των φορολογικών δηλώσεων.

Ενισχύεται με 900 εκατ. για επιτάχυνση έργων ΕΣΠΑ και αποκατάσταση ζημιών στη Θεσσαλία.

Με βάση τα παραπάνω και τις δαπάνες, οι οποίες είναι μειωμένες κατά 3,291 δισ. ευρώ, λόγω ετεροχρονισμού πληρωμών προς ΟΚΑ και εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο κρατικός προϋπολογισμός το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου είχε πλεόνασμα 7,571 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πλεόνασμα 3,361 δισ. ευρώ.

Επέκταση «Ηρακλή»

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε, εξάλλου, τα εξής:

– Κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αίτηση για επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» κατά 1 δισ. ευρώ και αναμένεται να γίνει δεκτό. Με αυτό, τα κόκκινα δάνεια των συστημικών τραπεζών θα κατέβουν στον μέσο όρο της Ε.Ε.

– Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο αναμένεται να λειτουργήσει ώς το τέλος του έτους. Εως το τέλος Σεπτεμβρίου θα δώσει την εισήγησή της η BlackRock για την κατάλληλη δομή και οργάνωσή του. Το αρχικό κεφάλαιο θα είναι 300 εκατ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, εξάλλου, σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται στην 4η θέση απορρόφησης των πόρων ΕΣΠΑ 2021-2027 με ποσοστό 17% και στην 6η θέση απορρόφησης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με 47,9%.

Είπε ότι τον Νοέμβριο θα κατατεθεί το 5ο αίτημα για δόση 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μεταθέτοντας κατά 1 μήνα το έως τώρα ανακοινωθέν χρονοδιάγραμμα. Προϋπόθεση η ικανοποίηση 29 οροσήμων και ενός στόχου, της συμβασιοποίησης δανείων 8,364 δισ. ευρώ. Ανακοίνωσε επίσης:

– Την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Μικροπιστώσεων της ΕΑΤ, που θα συγχρηματοδοτεί, μέσω ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, δάνεια 3.000-25.000 ευρώ, με διάρκεια 1-8 έτη και μηδενικό επιτόκιο κεφαλαίων του Ταμείου.

– Νέα πρόσκληση στο πλαίσιο του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης «Επιχειρώ Πράσινα», προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, θα αφορά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 20.000-100.000 ευρώ και ποσοστό επιχορήγησης 70%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT