Αυστηρότερα μέτρα από Ε.Ε. για την online πειρατεία ζητεί η MPA

Αυστηρότερα μέτρα από Ε.Ε. για την online πειρατεία ζητεί η MPA

Η αμερικανική Motion Picture Association εκπροσωπεί τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο των Ηνωμένων Πολιτειών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Με τις ιστοσελίδες που μεταδίδουν παράνομα οπτικοακουστικό υλικό να εμφανίζουν περιθώριο κέρδους έως και 93% (βάσει παλαιότερης έρευνας της EY) μέσω προβολής διαφημίσεων, το στοίχημα της πλήρους καταπολέμησης της πειρατείας του streaming είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κερδηθεί. Στην Ελλάδα, η Cosmote TV και η Nova, ελλείψει ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου για την πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση, έχουν προχωρήσει σε τριετή συμφωνία για την αμοιβαία μετάδοση αθλητικού περιεχομένου. Παρότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει στρέψει ήδη σημαντικό αριθμό παράνομων χρηστών στη νόμιμη οδό, η δραστηριότητα του παράνομου streaming παραμένει ανθηρή. Με τα δεδομένα αυτά ενόψει της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Κομισιόν για την πειρατεία και το παρεμπόριο, όπου κατονομάζονται συγκεκριμένες παράνομες ιστοσελίδες, η Motion Picture Association (MPA) δημοσιοποίησε τη δική της μελέτη.

Η Ενωση Εταιρειών Κινηματογράφου της Αμερικής, που εκπροσωπεί τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο των ΗΠΑ (Netflix, Paramount Pictures Corporation, Sony Pictures Entertainment, Universal City Studios, Walt Disney, Warner Bros), ζητεί από την Κομισιόν να λάβει μέτρα και κατά των μεσαζόντων, όπως οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) και φιλοξενίας (Host Provider). Οπως σημειώνει, ακόμη κι αν εντοπιστεί η τοποθεσία ενός πειρατικού ιστοτόπου, είναι εξαιρετικά δύσκολη η επιβολή κυρώσεων, δεδομένου ότι οι μεσάζοντες παροχής υπηρεσιών στο διαδίκτυο δεν φέρουν ευθύνη για πελάτες τους που μεταδίδουν παράνομο περιεχόμενο. Προς την κατεύθυνση αυτή, ζητεί οι μεσάζοντες να λαμβάνουν επαρκή μέτρα, ώστε να διασφαλίζουν ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν δεν χρησιμοποιούνται για τη διευκόλυνση παράνομων δραστηριοτήτων. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να προχωρούν σε διακοπή των υπηρεσιών τους (πρόσβαση στο Διαδίκτυο, φιλοξενίας σε server, αναζήτησης, καταχώρισης ονομασίας κ.τ.λ.) προς χρήστες που δεν έχουν επαληθεύσει την ταυτότητά τους.

H Motion Picture Association (MPA) στην έκθεσή της καταγράφει τους, ανά τον κόσμο, παράνομους ιστοτόπους μέσω των οποίων μεταδίδεται οπτικοακουστικό υλικό. Η λίστα της περιλαμβάνει και επίγειους και ψηφιακούς τηλεοπτικούς σταθμούς στην Αφρική που μεταδίδουν, χωρίς να διαθέτουν τα δικαιώματα, οπτικοακουστικό περιεχόμενο. Οπως και o ιστότοπος piratebay, ο οποίος μηνιαίως δέχεται περίπου 23 εκατ. επισκέψεις. Στην Ελλάδα, η πρόσβαση στο piratebay διεκόπη το 2018 με απόφαση της Επιτροπής για τη γνωστοποίηση διαδικτυακής προσβολής δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ).

Οπως ακόμη επισημαίνει η MPA, ο τομέας της οπτικοακουστικής παραγωγής αντιπροσωπεύει το 7% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, συνεισφέροντας 1 τρισ. ευρώ, βάσει στοιχείων για το 2022 του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο, το πειρατικό streaming, όπως προσθέτει, έχει αποκτήσει επαγγελματική οργάνωση, ενώ μόνο η δραστηριότητα της διαδικτυακής διαφήμισης πειρατικών ιστοσελίδων αντιστοιχεί σε έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και σε περιθώριο κέρδους από 86% έως 93%, βάσει μελέτης της EY.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT