Σύσταση κοινοπραξίας μεταξύ ΕΑΣ και τσεχικού ομίλου CSG

Σύσταση κοινοπραξίας μεταξύ ΕΑΣ και τσεχικού ομίλου CSG

Για παραγωγή πυρομαχικών μικρού, μεσαίου και μεγάλου διαμετρήματος

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Στον τελικό έλεγχο των συμβατικών κειμένων βρίσκονται τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, των οποίων η γενική συνέλευση τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εγκρίνει τη δημιουργία κοινοπραξίας με τον βιομηχανικό και τεχνολογικό όμιλο CSG, συμφερόντων του Τσέχου επιχειρηματία Μίχαλ Στρναντ, για την παραγωγή πυρομαχικών μικρού, μεσαίου και μεγάλου διαμετρήματος.

Στην κοινοπραξία η ελληνική πλευρά προβλέπεται να έχει ποσοστό 51% του μετοχικού κεφαλαίου και η τσεχική 49%, με ενισχυμένες όμως προβλέψεις για τη διοίκηση του νέου σχήματος. Το σχήμα έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση της τάξης των 33 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ενωση και επιπλέον περίπου 50 εκατ. από τη CSG για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των γραμμών παραγωγής. Παράλληλα, σημαντικές επενδύσεις τουλάχιστον 50 εκατ. θα γίνουν και στο σύνολο των ΕΑΣ αναβαθμίζοντας την ελληνική βιομηχανία πυρομαχικών έκ βάρθων.

Η κοινοπραξία μεταξύ ΕΑΣ και CSG αποτελεί την πρώτη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της άμυνας, κατά τα πρότυπα των αμυντικών βιομηχανιών του εξωτερικού και με αυτή την επένδυση οι δύο πλευρές φιλοδοξούν να ενισχύσουν τις παραγωγικές δυνατότητες και την ανταγωνιστικότητα των ΕΑΣ.

Ο όμιλος CSG είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος στην Ευρώπη και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Για τη CSG η κοινοπραξία σημαίνει αυξημένη παραγωγική δυναμικότητα, απόκτηση τεχνογνωσίας και έμπειρου ανθρωπίνου δυναμικού, αλλά και αδειών και πιστοποιήσεων που διαθέτει η ελληνική εταιρεία.

Το νέο σχήμα θα χρηματοδοτηθεί με 33 εκατ. από την Ε.Ε. και με 50 εκατ. από τη CSG.

Η συμφωνία συνεργασίας έρχεται να προστεθεί στα βήματα που γίνονται για την ανάταξη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση από τα τέλη του 2019, οπότε και τοποθέτησε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Νίκο Κωστόπουλο.

Ο όμιλος CSG διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις σε Τσεχία, Σλοβακία, Ισπανία, Ιταλία, Ινδία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ και εξάγει προϊόντα του διεθνώς. Στη CSG ανήκουν, μεταξύ άλλων, η τσεχική κατασκευάστρια φορτηγών Tatra Trucks, η εταιρεία πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος Fiocchi και η τσεχική εταιρεία ραντάρ Eldis.

Το 2023 οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 1,73 δισ. ευρώ και ο αριθμός του προσωπικού του ομίλου και των συνδεδεμένων εταιρειών του ανήλθε πάνω από τους 10.000 εργαζομένους. Κύριοι τομείς δραστηριότητας της CSG είναι η μηχανολογία, η αυτοκίνηση, οι σιδηρόδρομοι, η αεροδιαστημική και η αμυντική βιομηχανία, καθώς και η παραγωγή πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, «με την επένδυση στο εργοστάσιο του Λαυρίου, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του προγράμματος ASAP (Act in Support of Ammunition Production), τα ΕΑΣ και ο όμιλος CSG στηρίζουν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σε πυρομαχικά, μειώνοντας την εξάρτησή της από εξωτερικούς προμηθευτές». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως θέλει να επαναλάβει στην Ελλάδα το success story της Fabrica de Municiones de Granada στην Ισπανία, στην οποία μέσα σε τέσσερα χρόνια επέκτεινε την παραγωγή της και αύξησε σημαντικά έσοδα και κέρδη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT