Οι ευρωπαϊκές τράπεζες επιστρέφουν ξανά σε ιδιώτες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες επιστρέφουν ξανά σε ιδιώτες

Οι κυβερνήσεις έχουν εισπράξει μέχρι τώρα 16 δισ. από πωλήσεις μετοχών

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που προ δεκαπενταετίας βρέθηκαν στη δίνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και επιβίωσαν με τα χρήματα των φορολογουμένων, επιστρέφουν στον ιδιωτικό τομέα. Οχι μόνον η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι κυβερνήσεις όσων χωρών είδαν να κλονίζεται το τραπεζικό τους σύστημα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ιδιωτικοποιούν σταδιακά τις τράπεζες τους αντλώντας σημαντικά κεφάλαια, που ωστόσο ωχριούν μπροστά σε όσα διέθεσαν τότε για τη διάσωσή τους.

Οι πωλήσεις μετοχών τραπεζών από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν φτάσει στο σύνολό τους στα 16 δισ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη πώληση σε αξία να ανέρχεται στα 6,5 δισ. ευρώ, και είναι εκείνη της βρετανικής τράπεζας NatWest, της τότε Royal Bank of Scotland. Οπως επισημαίνει σε σχετική ανάλυσή της η βρετανική εφημερίδα Financial Times, μεγάλο μέρος των ιδιωτικοποιήσεων αυτών έχει υλοποιηθεί μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, καθώς οι κυβερνήσεις έσπευσαν να επωφεληθούν από την άνοδο των τιμών των μετοχών. Και πάλι όμως δεν έχουν ανακτήσει παρά ένα σχετικά μικρό τμήμα των χρημάτων των φορολογουμένων που θυσίασαν προ δεκαπενταετίας για να σώσουν το τραπεζικό τους σύστημα.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να καταγραφούν πολύ περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς Ελλάδα και Ιταλία θα προχωρήσουν στην πώληση μεγάλων μεριδίων τραπεζών τους μέχρι το τέλος του έτους, ενώ Βρετανία και Ιρλανδία το επόμενο έτος.

Την προηγούμενη εβδομάδα η UniCredit αγόρασε από τη γερμανική κυβέρνηση το 4,5% της Commerzbank έναντι 703 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας έτσι το μερίδιό της στη δεύτερη γερμανική τράπεζα στο 9%.

Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, ενδέχεται τελικά να προχωρήσει σε πλήρη εξαγορά της γερμανικής τράπεζας. Σημειώνεται ότι πέρυσι η UniCredit εξαγόρασε μερίδιο 9% της ελληνικής Alpha Bank έναντι 293 εκατ. ευρώ.

Τα κράτη ανακτούν σταδιακά ένα μικρό τμήμα των χρημάτων που θυσίασαν προ 15ετίας για να σώσουν το τραπεζικό τους σύστημα.

Στη διάρκεια της κρίσης χρέους το ελληνικό κράτος αναγκάστηκε να χορηγήσει κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει αντλήσει 1,7 δισ. ευρώ στη διάρκεια του περασμένου έτους ιδιωτικοποιώντας τις Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί η πώληση πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνησηαναμένεται να πουλήσει το υπόλοιπο 18% που διατηρεί στην τράπεζα.

Η μεγαλύτερη πώληση που έχει καταγραφεί έως τώρα είναι εκείνη της NatWest, καθώς το βρετανικό κράτος πούλησε μετοχές της συνολικής αξίας 6,5 δισ. ευρώ και περιόρισε το μερίδιό της στην τράπεζα από το 38,5% σε κάτω του 18%.

Κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το βρετανικό κράτος διοχέτευσε στη NatWest, τότε Royal Bank of Scotland, κεφάλαια ύψους 53,9 δισ. ευρώ και πήρε υπό τον έλεγχό του το 84% της τράπεζας. Εκτοτε μειώνει σταθερά το μερίδιό του και λαμβάνει μερίσματα και σήμερα διατηρεί ακόμη μερίδιο 18%, αξίας περίπου 5,9 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, πάντως, σε ανάλογες κινήσεις προχωρούν χώρες όπως η Ολλανδία, που την περασμένη εβδομάδα πούλησε μετοχές της τράπεζας ΑΒΝ Amro αξίας 1,2 δισ. ευρώ, αν και διατηρεί ακόμη το 40,5% της τράπεζας, στην οποία διοχέτευσε 22 δισ. ευρώ το 2008.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, άλλωστε, έχει αντλήσει 2,6 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες μειώνοντας στο 22%, από 46%, το μερίδιό της στην τράπεζα ΑΙΒ στην οποία είχε διοχετεύσει 21 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει αντλήσει 1,6 δισ. ευρώ πουλώντας μετοχές της Monte dei Paschi di Siena και περιορίζοντας, έτσι, το μερίδιό της στην ιστορική ιταλική τράπεζα από το 64% στο 27%. Εχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουλήσει και το υπόλοιπο μερίδιό της μέχρι το τέλος του έτους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT