Κρίσιμη μέρα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου

Κρίσιμη μέρα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου

1' 20" χρόνος ανάγνωσης

Τις τελικές της θέσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου διαμορφώνει σήμερα, Τρίτη, η Λευκωσία κατά το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο που θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα, με εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης να επιβεβαιώνει την ύπαρξη προόδου στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά.

Ενόψει της αποφασιστικής σημασίας συζήτησης του θέματος την προσεχή Πέμπτη κατά την επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου συνέρχεται σήμερα στις 11.30 το πρωί για να εξετάσει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τον ΑΔΜΗΕ, που έχει αναλάβει το έργο, και με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διαμορφώσει την τελική θέση με την οποία θα έρθει στην Αθήνα ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του πάντως σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Γιάννης Αντωνίου, έκανε λόγο για διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται και για πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά και το ρεπορτάζ της «Κ».

«Το θέμα ενδεχομένως να απασχολήσει το υπουργικό συμβούλιο σήμερα και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της κατ’ ιδίαν συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ελληνα πρωθυπουργό την Πέμπτη», πρόσθεσε.

Επικαλούμενο δικές του πηγές, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι οι διεργασίες συνεχίζονται και καταβάλλονται προσπάθειες για λύση στο ζήτημα και για την πραγματοποίηση του έργου που θα διασυνδέσει την Κυπριακή Δημοκρατία με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης προβλέπει την επέκταση του καλωδίου έως και το Ισραήλ, ανερχόμενου τελικά στα 1.240 χιλιόμετρα και φτάνοντας στα 3 χιλιόμετρα βάθος, με την αρχική προοπτική ολοκλήρωσής του να τοποθετείται στο 2030.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου, Reuters, ΚΥΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT