«Πονοκέφαλος» οι αυξήσεις μισθών για τους ξενοδόχους

«Πονοκέφαλος» οι αυξήσεις μισθών για τους ξενοδόχους

Θεωρούν τις απαιτήσεις των εργαζομένων υπερβολικές, όμως δεν έχουν άλλη λύση

Η προσφορά ενός ανταγωνιστικού μισθού αλλά κι επιπλέον προνομίων καθορίζει την αγορά εργασίας στον κλάδο των ξενοδοχείων και του τουρισμού, καθώς αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες που ωθούν κάποιον εργαζόμενο να φύγει από μια επιχείρηση, δημιουργεί «πονοκέφαλο» στους εργοδότες, που θεωρούν τις απαιτήσεις υπερβολικές, τους οδηγεί όμως παράλληλα να υποκύψουν, τελικά, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν ή και να προσελκύσουν τα απαιτούμενα ταλέντα.

Η ετήσια έρευνα της εταιρείας Randstad για τις τάσεις στην αγορά εργασίας του τουριστικού κλάδου καταδεικνύει για δεύτερη συνεχή χρονιά ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων και συγκεκριμένα 6 στους 10 ή 59% επιλέγει να αλλάξει δουλειά ώστε να έχει καλύτερες μηνιαίες απολαβές. Η τάση αυτή είναι μεν βελτιωμένη σε σχέση με το 2023, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό προσέγγιζε το 80%, παραμένει όμως υψηλό, ασκώντας σημαντική πίεση, στο πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς, στις επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το εύρημα της έρευνας που δείχνει ότι οι εργοδότες στη συντριπτική τους πλειονότητα θεωρούν «μη ρεαλιστικές τις μισθολογικές προσδοκίες», παρότι τελικά προχωρούν σε αύξηση αποδοχών (και μάλιστα σε μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά με το 2023), ώστε να μην κινδυνεύσουν να βρεθούν με κενές θέσεις εργασίας που δυσκολεύονται να καλύψουν. Ετσι, οι μισθοί το 2024 διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που ορίζει η κλαδική συλλογική σύμβαση, η οποία προβλέπει αύξηση της τάξης του 5%.

Για παράδειγμα, ένας γενικός διευθυντής ξενοδοχείου λαμβάνει, σύμφωνα με τη Randstad, μεικτό μισθό μεταξύ 5.000 και 9.000 ευρώ, εάν το ξενοδοχείο είναι σε μεγάλη πόλη της ηπειρωτικής χώρας, και μεταξύ 10.000 και 12.000 ευρώ εάν πρόκειται για ξενοδοχειακή μονάδα κάποιου νησιού. Ενας απλός μάγειρας στην πόλη λαμβάνει μεταξύ 1.400 και 1.700 ευρώ μεικτά, έναντι 1.800 και 2.100 ευρώ στο νησί, ενώ ένας υπεύθυνος υποδοχής λαμβάνει στην πόλη από 1.100 έως 1.600 ευρώ, στο νησί από 1.700 έως 2.000 ευρώ. Οσο για τα πλην μισθολογικών ζητημάτων προβλήματα, οι εργαζόμενοι φαίνεται ότι ψάχνουν βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους, μέσα από καλύτερες συνθήκες εργασίας, ενώ οι εργοδότες αναζητούν ταλέντο και εμπειρία από τους εργαζομένους.

Η έρευνα HR Trends διεξήχθη από τον Οκτώβριο 2023 έως τον Μάιο 2024 και αναλύει δεδομένα που προέρχονται από 105 στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων, τα οποία δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον κλάδο του τουρισμού και των ξενοδοχείων. Και μεταξύ άλλων δείχνει τα εξής:

• Το 82% των επιχειρήσεων αναφέρει κυρίως τις μη ρεαλιστικές μισθολογικές προσδοκίες ως κυρίαρχο εμπόδιο για την πρόσληψη προσωπικού και το 67% την έλλειψη κλαδικής εργασιακής εμπειρίας.

Εξι στους δέκα εργαζομένους επιλέγουν να αλλάξουν δουλειά, ώστε να έχουν καλύτερες μηνιαίες απολαβές.

• Μεγαλύτερη πρόκληση για τις ελληνικές επιχειρήσεις παραμένει η διατήρηση της δέσμευσης και αφοσίωσης των εργαζομένων (65%), ενώ ακολουθούν η προσέλκυση ταλέντων (62%) και η εύρεση κατάλληλων ταλέντων από την εγχώρια αγορά εργασίας (57%).

• Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, οι επιχειρήσεις εστιάζουν στη βελτίωση των μισθών (81%), την προσφορά προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης (63%), καθώς και την αναζήτηση ταλέντων από τη διεθνή αγορά εργασίας (34%), παρέχοντας παράλληλα εξατομικευμένα πακέτα παροχών (34%).

• Το 21% των ερωτηθέντων εργοδοτών προσβλέπει σε αύξηση του αριθμού εργαζομένων. Το 77% των επιχειρήσεων πρόκειται να προχωρήσει σε προσλήψεις λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, το 73% λόγω της επιχειρηματικής ανάπτυξης, ενώ το 32% επενδύει στην ενίσχυση του εργατικού δυναμικού για την κάλυψη αναγκών σε σύγχρονες δεξιότητες. Οσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια των επιχειρήσεων, το 71% προβλέπει σταθερότητα στον αριθμό των εργαζομένων, ενώ μόνο το 3% εξετάζει ενδεχόμενες μειώσεις.

• Το 72% προτίθεται να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων του εντός του έτους. Συγκεκριμένα, το 76% σχεδιάζει να αυξήσει τα μισθολογικά επίπεδα των εργαζομένων του, το 20% θα διατηρήσει τους μισθούς στα ίδια επίπεδα, ενώ καμία από τις ερωτηθείσες εταιρείες δεν προβλέπει μείωση μισθών.

• Στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν και να προσελκύσουν ταλέντα, οι εταιρείες εστιάζουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα (78%), στις επιπρόσθετες του μισθού παροχές (37%) και στη γονική άδεια με αποδοχές (30%). Αναφορικά με τις οικονομικές παροχές, οι επιχειρήσεις προσφέρουν, ανάμεσα σε πολλές άλλες, κατά κύριο λόγο κινητό τηλέφωνο, μπόνους απόδοσης, καθώς και επισιτιστικά κουπόνια.

• Το 59% των εργαζομένων εγκαταλείπει την τρέχουσα θέση εργασίας του με σκοπό να λάβει υψηλότερες οικονομικές αποδοχές ή πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζει ο αυξημένος φόρτος εργασίας (52%), αλλά και η επιθυμία αλλαγής επαγγελματικής πορείας (42%). Επιπλέον, η έλλειψη ταύτισης με την κουλτούρα της εταιρείας (39%) και η αναζήτηση μεγαλύτερης ευελιξίας στο ωράριο (30%) συμβάλλουν στην απόφαση των εργαζομένων να αποχωρήσουν από την τρέχουσα θέση εργασίας τους, αναδεικνύοντας την ανάγκη για βελτίωση της εργασιακής εμπειρίας και της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT