H Eurobank άντλησε 850 εκατ. ευρώ από το 6ετές πράσινο ομόλογο

H Eurobank άντλησε 850 εκατ. ευρώ από το 6ετές πράσινο ομόλογο

Η απόδοση του τίτλου καθορίζεται στο 4,108%, ενώ οι προσφορές έφτασαν στα 4,5 δισ.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Στην έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου προχώρησε χθες η Eurobank, αντλώντας 850 εκατ. ευρώ με κουπόνι 4%. Το ομόλογο, που είναι κατηγορίας υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), συγκέντρωσε προσφορές ύψους 4,5 δισ. ευρώ και η απόδοση του τίτλου καθορίζεται στο 4,108%. Η νέα έκδοση εξυπηρετεί την κάλυψη του στόχου για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις, ως MREL και φέρνει τη Eurobank ένα βήμα πιο κοντά στον τελικό στόχο, που έχει τεθεί στο 27,9% για τις αρχές του 2026. Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση αυτής της κατηγορίας που πραγματοποιεί η τράπεζα εντός του 2024, ανεβάζοντας pro forma τον κεφαλαιακό δείκτη MREL κοντά στο 27,4%, μια ανάσα δηλαδή πριν από τον τελικό στόχο.

Το ομόλογο είναι 6ετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στα 5 έτη και η αναμενόμενη διαβάθμισή του από τη Moody’s είναι Baa2. Το κουπόνι θα είναι σταθερό έως τη λήξη της περιόδου ανάκλησης, δηλαδή την 24η Σεπτεμβρίου 2029.

Τα καθαρά έσοδα από την έκδοση των ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ή την αναχρηματοδότηση χαρτοφυλακίου πράσινων επιλέξιμων έργων στο πλαίσιο των στόχων που έχει θέσει ο όμιλος για νέες πράσινες εκταμιεύσεις 2 δισ. ευρώ έως το 2025 και αύξηση του στοκ των πράσινων δανείων στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο στο 20% το 2027 από 11% το 2022. Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, BofA Securities, Commerzbank Aktiengesellschaft, Goldman Sach, HSBC Continental Europe και Nomura Financial Products Europe.

Εχει προηγηθεί η έκδοση senior preferred ομολόγου τον Απρίλιο του 2024, αντλώντας 650 εκατ. ευρώ με ετήσιο τοκομερίδιο 4,875%, ενώ τον Ιανουάριο πραγματοποίησε την έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 300 εκατ. ευρώ με απόδοση 6,375%. Η έντονη εκδοτική δραστηριότητα της τράπεζας αποσκοπεί στο να προλειάνει το έδαφος για την ανάκληση του ομολόγου ύψους 950 εκατ. ευρώ που έχει συναφθεί με το ελληνικό Δημόσιο το 2017 και την αναπλήρωση του κενού που θα αφήσει στα εποπτικά της κεφάλαια. Η συνεισφορά του συγκεκριμένου τίτλου στα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας –αρχής γενομένης από το 2023– απομειώνεται σταδιακά, κατά 20% κάθε χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται ίσως και εντός του έτους νέες εκδόσεις και η ανάκληση του ομολόγου του 2017 τοποθετείται το 2025.

Να σημειωθεί πως πρόσφατα η Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές της Eurobank για τις αξιολογήσεις Baa2 για τα μη εξασφαλισμένα χρέη και τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις της σε θετικές από σταθερές, μετά την αλλαγή της προοπτικής σε θετική από σταθερή στην αξιολόγηση Ba1 του ελληνικού Δημοσίου. Η αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές από σταθερές αντανακλά την άποψη του οίκου ότι η βασική αξιολόγηση της τράπεζας του Ba1 περιορίζεται από την αξιολόγηση του Δημοσίου σε Ba1 λόγω και της άμεσης έκθεσης της τράπεζας στο ελληνικό Δημόσιο μέσω έντοκων γραμματίων και ομολόγων που αποτελούν περίπου το 77% των κοινών μετοχών Tier 1 (CET1).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT