Σε σύσταση εταιρείας ανάπτυξης data center προχώρησε η ΔΕΗ

Σε σύσταση εταιρείας ανάπτυξης data center προχώρησε η ΔΕΗ

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Data in Scale συμμετέχουν η ΔΕΗ με μερίδιο 45%, ενώ η αραβικών συμφερόντων Caio Holding ελέγχει το 55%

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει το εγχείρημα της ΔΕΗ για την κατασκευή κέντρων δεδομένων σε συνεργασία με ξένους ομίλους. Πριν από μερικές ημέρες η εταιρεία προχώρησε στην ίδρυση της Data In Scale, όπου μέτοχος με 45% είναι η ΔΕΗ, με το υπόλοιπο 55% να ελέγχει η Caio Holding, που συνδέεται με την Damac. Η τελευταία είναι εταιρεία αραβικών συμφερόντων που έχει έδρα στο Ντουμπάι και επενδύει στην αγορά ακινήτων και στην κατασκευή κέντρων δεδομένων. Την κατασκευή data center με ισχύ 25 MW είχε ανακοινώσει νωρίτερα την άνοιξη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. Μένει να φανεί εάν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το κέντρο δεδομένων θα βρίσκεται στα Σπάτα, με την ευρύτερη περιοχή να έχει μετατραπεί σε κόμβο αυτού του είδους των εγκαταστάσεων. Στα Σπάτα υλοποιεί η Microsoft και το δικό της data center, στο Κορωπί η αμερικανική Digital Realty δρομολογεί αντίστοιχες επενδύσεις, ενώ στην Παιανία η γαλλική Data 4 προχωράει στην κατασκευή του δικού της κέντρου δεδομένων.

Η Data in Scale έχει μετοχικό κεφάλαιο 4 εκατ. ευρώ και μέσω αυτής εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί μία κρίσιμη μάζα κέντρων δεδομένων. Τα κέντρα δεδομένων της ΔΕΗ δεν θα εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες του ενεργειακού ομίλου, αλλά θα προσφέρουν υπηρεσίες συνεγκατάστασης (colocation). Θα εκμισθώνονται δηλαδή σε έναν ή περισσότερους. Η προσοχή είναι στραμμένη στα επόμενα βήματα που αφορούν το σκέλος της αδειοδότησης και της εξασφάλισης άδειας δόμησης για το κέντρο δεδομένων της ΔΕΗ.

Η ελκυστικότητα της Ελλάδας για επενδύσεις κέντρων αποδίδεται και στην άφιξη πολλών υποθαλάσσιων καλωδίων, όπως το σύστημα AAE-1 που συνδέει την Ελλάδα με βασικές αγορές στην Απω Ανατολή, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Εκτιμάται ότι εντός του επόμενου διαστήματος 20 υποθαλάσσια καλώδια θα συνδέουν την Ελλάδα με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας.

Ταυτόχρονα, η ελληνική αγορά για data centers αναπτύσσεται ραγδαία, με τη συνολική χωρητικότητα να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030. Σύμφωνα με έκθεση ξένης συμβουλευτικής εταιρείας, η αξία της εγχώριας αγοράς data centers εκτιμάται στα 695 εκατ. ευρώ το 2023 και αναμένεται να αυξηθεί σε 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2029, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης να είναι 9,91%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT