Επενδυτικό σχέδιο 500 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό από τον Γ. Προκοπίου

Επενδυτικό σχέδιο 500 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό από τον Γ. Προκοπίου

Συμφωνία με τη Lamda για κατοικίες, γραφεία και εκπαιδευτικό ίδρυμα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό δρομολογεί η εφοπλιστική οικογένεια του Γεώργιου Προκοπίου, μέσω της εταιρείας συμφερόντων της Skiti Enterprises Company Ltd. Αντικείμενο αυτής είναι η ανάπτυξη οικιστικών συγκροτημάτων, κτιρίων γραφείων και ασφαλώς ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος με διεθνές πρόγραμμα. Η συνολική δομήσιμη επιφάνεια αναμένεται να διαμορφωθεί σε 85.658 τ.μ., εκ των οποίων 30.000 τ.μ. θα αφορούν τις κατοικίες, 35.658 τ.μ. τους χώρους γραφείων και τα υπόλοιπα 20.000 τ.μ. την ανάπτυξη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη χθες με τη Lamda Development, το συνολικό κόστος αγοράς της γης θα διαμορφωθεί σε 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 2.100 ευρώ/τ.μ. αφορά τις κατοικίες, 1.150 ευρώ/τ.μ. τα γραφεία και 850 ευρώ/τ.μ. το εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προβλέπει ότι, εκτός από το κόστος υλοποίησης του εκπαιδευτικού ιδρύματος, η εταιρεία της οικογένειας Προκοπίου αναλαμβάνει και το κόστος των προβλεπόμενων έργων υποδομών εντός των οικοπέδων, τα οποία εκτιμώνται σε 150 ευρώ/τ.μ.

Το συνολικό κόστος αγοράς της γης θα διαμορφωθεί σε 120 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, η διοίκηση της Lamda αναμένεται να καταγράψει κέρδος ύψους 82 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι η αξία των οικοπέδων αυτών στα βιβλία του ομίλου ανερχόταν σε 37 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια σημαντική υπεραξία, που έρχεται ως συνέχεια άλλης μιας ανάλογης κίνησης, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αφορά την πώληση άλλων πέντε οικοπέδων, αντί ποσού 106 εκατ. ευρώ. Συνολικά πωλήθηκαν 50 στρέμματα, με αγοραστές την Brook Lane Capital, την ολλανδική Ten Brinke, αλλά και τους ελληνικούς ομίλους Hellenic Ergon και Daedalus Development. Στα οικόπεδα αυτά θα αναπτυχθούν συγκροτήματα κατοικιών, με το εκτιμώμενο ύψος της επένδυσης να αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρει ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, «από τις δύο αυτές συναλλαγές η Lamda Development θα αποκομίσει έσοδα 226 εκατ. ευρώ, με καθαρό κέρδος 158 εκατ. ευρώ», ενισχύοντας κατακόρυφα την κερδοφορία του Ελληνικού και περιορίζοντας και το επενδυτικό ρίσκο. Παράλληλα, εξασφαλίζεται σημαντική ρευστότητα, ενόψει της περαιτέρω εντατικοποίησης των δαπανών ανάπτυξης στο Ελληνικό, καθώς κατά το 2024 αναμένεται να επενδυθούν από τη Lamda συνολικά κεφάλαια άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Τα οικόπεδα που αγόρασε η οικογένεια Προκοπίου βρίσκονται απέναντι από το Γκολφ της Γλυφάδας. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Προκοπίου, «κύρια χαρακτηριστικά της επένδυσής μας θα αποτελέσουν η ευαισθησία μας ως προς τον σχεδιασμό των κατασκευών, με σεβασμό στην ελληνική αρχιτεκτονική και στον υφιστάμενο σχεδιασμό του έργου, καθώς και η βαθιά πεποίθηση ότι η εκπαίδευση αποτελεί τον βασικό άξονα προόδου και αλλαγής της κοινωνίας. Επιθυμούμε να συμβάλουμε στο όραμα της εταιρείας για τη δημιουργία ενός παραδειγματικού τρόπου ζωής των κατοίκων του Ελληνικού, με ανοιχτούς χώρους πρασίνου, σε μια έξυπνη πόλη που χαρακτηρίζεται από ησυχία, ενισχύοντας τη διάσταση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης».

Υπενθυμίζεται ότι η συνεργασία ανάμεσα στον κ. Προκοπίου και τη Lamda Development έχει στρατηγικό χαρακτήρα, μετά και την απόκτηση ποσοστού 2% στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης, έναντι ποσού ύψους 25 εκατ. ευρώ. Η έκταση που αγόρασε για το εκπαιδευτικό ίδρυμα προοριζόταν αρχικά για την ανέγερση νέου σχολείου από το Κολλέγιο Αθηνών, σχέδιο όμως που τελικά δεν προχώρησε, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT