Η Ευρώπη χάνει τη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης

Η Ευρώπη χάνει τη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης

Κατακερματισμένη αγορά, πλήθος εθνικών ρυθμίσεων και υποχρηματοδότηση έρευνας δημιουργούν προβλήματα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Τα πιθανά κέρδη από την τεχνητή νοημοσύνη υπερβαίνουν κατά πολύ την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη μετά την πανδημία. Πρόκειται να επηρεάσουν την επιστήμη και την τεχνολογική έρευνα από τη βιολογία μέχρι τη φυσική και την επιστήμη των υλικών, καθώς και να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετάβαση προς την καθαρότερη ενέργεια. Οι ταλαντούχοι επαγγελματίες, η υπολογιστική ισχύς και η ταχέως αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τα κύρια εμπόδια για τη δημιουργία ολοένα και ισχυρότερων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Η διαθεσιμότητα των δεδομένων δεν αποτελεί κώλυμα. Το Διαδίκτυο έχει άφθονα δεδομένα εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Φυσικά υπάρχει τεχνητή νοημοσύνη, η οποία δεν ανήκει στην κατηγορία της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, που είναι ισχυρή και σημαντική.

Τα αρκετά ισχυρά συστήματα για την εκπαίδευση μοντέλων με δισ. παραμέτρους βρίσκονται ως επί το πλείστον σε συστήματα υπολογιστικού νέφους στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Αυτό σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό για την εξεύρεση προσοντούχων επαγγελματιών θέτει την επιστήμη και τον ακαδημαϊκό κόσμο σε μειονεκτική θέση. Η επέκταση της υπολογιστικής υποδομής σε μια ευρεία κοινότητα ερευνητών και ατόμων με καινοτόμες ιδέες συνιστά σημαντικό βήμα στο πεδίο της χάραξης πολιτικής, ώστε να οικοδομηθεί δημοκρατικά μια ανοικτή κοινότητα με καλή ισορροπία μεταξύ ακαδημαϊκής και ιδιωτικής καινοτομίας. Από την πλευρά της η Ευρώπη κινδυνεύει να υστερήσει έναντι των ΗΠΑ αλλά και της Κίνας αναφορικά με την ανάπτυξη και την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης για τρεις λόγους. Ο πρώτος αφορά τη σχετική υποχρηματοδότηση της βασικής έρευνας από την Ε.Ε. Ο δεύτερος έχει να κάνει με το ότι υπολείπεται σε υπολογιστική ισχύ για τη στήριξη της έρευνας. Ο τρίτος είναι η αδυναμία να υπάρξει πλήρης μόχλευση της μεγάλης κλίμακας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές παραμένουν κατακερματισμένες. Η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς υπηρεσιών είναι ατελής και παρεμποδίζεται από τις διαφορετικές σε εθνικό επίπεδο ρυθμίσεις. Τέλος, η Κίνα λογίζεται ως μια δύναμη στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ η Ινδία με τα γερά της θεμέλια στην ψηφιακή τεχνολογία, την αναπτυσσόμενη εσωτερική αγορά και το τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό της είναι πιθανό να αναδειχθεί σημαντική παίκτρια.

* Ο κ. Mάικλ Σπενς είναι ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Χούβερ, βραβευμένος με Νομπέλ Οικονομίας το 2001. Το άρθρο δημοσιεύεται στο ψηφιακό περιοδικό του ΔΝΤ, Χρηματοπιστωτικά και Ανάπτυξη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT