Πέντε διαγωνισμοί για αρδευτικά έργα ύψους 800 εκατ.

Πέντε διαγωνισμοί για αρδευτικά έργα ύψους 800 εκατ.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για πληθώρα έργων περιβαλλοντικού χαρακτήρα, τα περισσότερα εκ των οποίων αποτελούν μέρος του προγράμματος «Υδωρ 2.0», υποβάλλονται μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς αρκετοί διαγωνισμοί, που χρονολογούνται ακόμη και από το 2022, έχουν πλέον «ωριμάσει». Πρόκειται για συμβάσεις που εκτιμάται πως θα προσεγγίσουν τα 800 εκατ. ευρώ, με το ενδιαφέρον των κατασκευαστικών ομίλων, αλλά κι εξειδικευμένων εταιρειών του τομέα των έργων περιβάλλοντος, να είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Η πρώτη χρονικά σύμβαση αφορά το έργο ΣΔΙΤ μεταφοράς νερού από τον ποταμό Νέστο στην ανατολική πεδιάδα της Ξάνθης, με στόχο την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της και συγκεκριμένα μιας έκτασης συνολικής επιφανείας 56.000 στρεμμάτων. Το έργο είναι ύψους 210 εκατ. με ΦΠΑ και διεκδικείται από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τα σχήματα των εταιρειών ΜΕΤΚΑ – Μεσόγειος, Ακτωρ Παραχωρήσεις – Intrakat, Thalis – Αβαξ – Γκολιόπουλος. Στη συνέχεια είναι προγραμματισμένη η υποβολή των προσφορών για το έργο που αφορά την κατασκευή του φράγματος Μιναγιώτικο στη Μεσσηνία. Πρόκειται για έργο ύψους 145 εκατ., που διεκδικείται από τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Χρ. Κωνσταντινίδης, ΜΕΤΚΑ – Intrakat – Μεσόγειος και Ακτωρ Παραχωρήσεις – Αβαξ. Το έργο προβλέπει να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες μιας έκτασης 35.000 στρεμμάτων.

Σε Ξάνθη, Μεσσηνία, Πέλλα και Καρδίτσα.

Στις 20 Σεπτεμβρίου θα υποβληθούν προσφορές για το αρδευτικό του Ταυρωπού στην Καρδίτσα, που θα εξυπηρετεί μια έκταση 115.000 στρεμμάτων. Πρόκειται για έργο ύψους 160 εκατ. (με ΦΠΑ), που αναμένεται να διεκδικήσουν επίσης τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Χρ. Κωνσταντινίδης, ΜΕΤΚΑ – Intrakat – Μεσόγειος και Ακτωρ Παραχωρήσεις – Αβαξ.

Προς το τέλος του μήνα είναι προγραμματισμένο να υποβληθούν προσφορές για δύο ακόμη έργα. Το πρώτο αφορά το αρδευτικό σύστημα Αλμωπαίου στην Πέλλα, εκτιμώμενου κόστους 122,14 εκατ. Πρόκειται για σύμβαση ΣΔΙΤ, που αφορά τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του συγκεκριμένου αρδευτικού δικτύου, που προβλέπει έναν αγωγό μεταφοράς νερού από το φράγμα Αλμωπαίου, παράλληλα με τη δημιουργία των απαιτούμενων δικτύων και των συνοδών έργων. Αντίστοιχα, την ίδια ημέρα θα υποβληθούν προσφορές και για το αρδευτικό της Υπέρειας – Ορφανών στην Καρδίτσα. Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ ύψους 133 εκατ., για την κάλυψη μιας περιοχής συνολικής έκτασης 74.650 στρεμμάτων. Αμφότερες οι συμβάσεις διεκδικούνται από τα σχήματα Ακτωρ Παραχωρήσεις-Intrakat, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ – Μεσόγειος και Thalis – Αβαξ – Γκολιόπουλος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT