25% της δυναμικότητας του νέου FSRU Αλεξανδρούπολης στη Venture Global

25% της δυναμικότητας του νέου FSRU Αλεξανδρούπολης στη Venture Global

Η αμερικανική εταιρεία θα φέρνει ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους LNG ετησίως από τη Λουιζιάνα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης ως βασικού κόμβου μεταφοράς LNG στην περιοχή της Κεντρική και Νοτιοανατολικής Ευρώπης σηματοδοτεί η συμφωνία δέσμευσης του 25% της δυναμικότητας στο νέο FSRU Αλεξανδρούπολης που ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία Venture Global. Ενα εκατομμύριο μετρικοί τόνοι LNG ετησίως από τους τερματικούς σταθμούς της Venture Global στη Λουιζιάνα θα εκφορτώνονται στις εγκαταστάσεις του FSRU Aλεξανδρούπολης για να επαναεριοποιηθούν και μέσω των αγωγών του ελληνικού συστήματος να φτάσουν στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενισχύοντας την ασφάλεια τροφοδοσίας της περιοχής. Το FSRU Aλεξανδρούπολης που ξεκινάει τη λειτουργία του την 1η Οκτωβρίου, βάσει της συμφωνίας πενταετούς διάρκειας που υπέγραψε η αμερικανική εταιρεία με την Gastrade που διαχειρίζεται το FSRU Aλεξανδρούπολης, θα υποδεχθεί τα πρώτα φορτία από τους τερματικούς σταθμούς της Λουιζιάνας στις αρχές του 2025. Ο χρόνος εφαρμογής της συμφωνίας δεν είναι τυχαίος, αφού συμπίπτει με την πιθανή διακοπή μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους, εξέλιξη που δημιουργεί νέες ευκαιρίες για το αμερικανικό LNG και παράλληλα προοπτικές για την ανάπτυξη και του σχεδίου της Gastrade για δεύτερο FSRU στη Θράκη, αφού η δυναμικότητα του υφιστάμενου μετά και τη συμφωνία με τη Venture Global έχει σχεδόν εξαντληθεί. Πληροφορίες μάλιστα φέρουν τον Δ. Κοπελούζο να δρομολογεί μέσω της Gastrade τη δεύτερη αυτή επένδυση FSRU με τη στήριξη της αμερικανικής βιομηχανίας LNG, η οποία από το 2023 έχει καταστεί ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG παγκοσμίως, με την Ευρώπη κύριο προορισμό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τη στρατηγική υποδομή LNG της Αλεξανδρούπολης καταδεικνύει και η επίσκεψη χθες στον τερματικό σταθμό των πρεσβευτών των 27 χωρών της Ε.Ε. και η ξενάγησή τους στις εγκαταστάσεις του σταθμού από τη διοίκηση της Gastrade.

«Η Venture Global είναι ενθουσιασμένη που επεκτείνει τη χωρητικότητα επαναεριοποίησής μας στην Ευρώπη μέσω του νέου τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Mike Sabel. «Αυτή η κίνηση ενισχύει περαιτέρω την επιχειρηματική μας δραστηριότητα, αυξάνοντας τα περιουσιακά μας στοιχεία κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού LNG, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της αποστολής και της επαναεριοποίησης LNG. Ως σημαντικό σημείο εισόδου LNG στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αυτή η στρατηγικά σημαντική υποδομή θα είναι καθοριστική για την ικανότητα της περιοχής να διαφοροποιήσει την ενέργειά της και να έχει πρόσβαση σε ασφαλείς και αξιόπιστες προμήθειες ενέργειας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η Venture Global είναι ένας μακροχρόνιος, χαμηλού κόστους προμηθευτής αμερικανικού LNG που προέρχεται από φυσικές δεξαμενές πλούσιες σε φυσικό αέριο της Βόρειας Αμερικής. Η πρώτη εγκατάσταση της Venture Global, Calcasieu Pass, ξεκίνησε την παραγωγή LNG τον Ιανουάριο του 2022. Η δεύτερη εγκατάσταση της εταιρείας, Plaquemines LNG, είναι υπό κατασκευήν και αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή LNG το 2024. Η εταιρεία αναπτύσσει έργα συλλογής και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) σε κάθε μία από τις εγκαταστάσεις της LNG.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT