Σε «ρότα» ενίσχυσης το λιμάνι του Ηρακλείου από τον Γκριμάλντι

Σε «ρότα» ενίσχυσης το λιμάνι του Ηρακλείου από τον Γκριμάλντι

Περαιτέρω ανάπτυξη κρουαζιέρας, σταθμός μεταφόρτωσης αυτοκινήτων και πράσινες επενδύσεις

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Ανάπτυξη εμπορευματικών μεταφορών, σταθμού μεταφόρτωσης καινούργιων αυτοκινήτων, περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας και βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του λιμανιού στο Ηράκλειο της Κρήτης, με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιλαμβάνει το επιχειρηματικό σχέδιο του ομίλου Γκριμάλντι για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.

Η μεταβίβαση πλειοψηφικού ποσοστού ύψους 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.», έναντι τιμήματος 80 εκατ. ευρώ, στην κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες Grimaldi Euromed SpA και «Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ» oλοκληρώθηκε χθες Τετάρτη με την καταβολή του ανταλλάγματος. Είχε προηγηθεί η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης στα μέσα του καλοκαιριού από τη Βουλή. Το λιμάνι στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι το δεύτερο ελληνικό λιμάνι διεθνούς ενδιαφέροντος που περνάει στα χέρια του ιταλικού ομίλου, μετά την Ηγουμενίτσα. Με βάση όσα έχει δηλώσει ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Γκριμάλντι, Εμανουέλε Γκριμάλντι, ο στόχος είναι και τα δύο αυτά λιμάνια να καταστούν σημαντικοί κόμβοι σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο τόσο για επιβάτες και φορτηγά όσο και για νέες δραστηριότητες στην εφοδιαστική αλυσίδα, με παράλληλο εκσυγχρονισμό των υποδομών τους και σταδιακή μείωση, και εντέλει μηδενισμό, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Κατά την υπογραφή της συμφωνίας για τη μεταβίβαση των μετοχών και την καταβολή του τιμήματος, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Grimaldi Euromed SpA Εμανουέλε Γκριμάλντι μίλησε για «ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο την πλήρη αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης του Ηρακλείου στην Ανατολική Μεσόγειο». «Αυτό το λιμάνι έχει μεγάλες δυνατότητες για νέες εμπορικές οδούς τόσο για επιβατικές όσο και για εμπορευματικές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας και της μεταφοράς οχημάτων», εξήγησε. «Το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό, δεδομένου ότι εδώ και πολλά έτη αποτελούμε τον κύριο πελάτη του λιμένα μέσω της εταιρείας του ομίλου Grimaldi, Minoan Lines, με έδρα το Ηράκλειο», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Με τις επενδύσεις που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα υποστηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη του λιμανιού και τον μετασχηματισμό του σε ένα πραγματικά πράσινο και πρότυπο λιμάνι για την περιοχή της Μεσογείου. Απώτερος στόχος μας είναι να αναπτύξουμε βελτιωμένες υπηρεσίες στο λιμάνι, με αυξημένη εμπορική δραστηριότητα, μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες, νέες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη ευημερία για την πόλη του Ηρακλείου, το νησί της Κρήτης και την Ελλάδα στο σύνολό της», υποσχέθηκε ο Εμανουέλε Γκριμάλντι.

Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί το 33% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού και με βάση τη συμφωνία μετόχων που υπεγράφη διασφαλίζεται η θέση του Ταμείου ως φορέα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου. Το 50% του τιμήματος των 80 εκατ. ευρώ θα αποδοθεί στον Ειδικό Λογαριασμό Ανάπτυξης Λιμενικών Υποδομών στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης και αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου 5131/2024, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της χώρας.

ΗΛΙΑΣ Γ. ΜΠΕΛΛΟΣ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT