Κεφάλαια 60 εκατ. ευρώ για αγορές νέων ακινήτων θα διαθέσει η Noval Property

Κεφάλαια 60 εκατ. ευρώ για αγορές νέων ακινήτων θα διαθέσει η Noval Property

Κτίρια γραφείων, εμπορικοί χώροι, logistics και ακίνητα φιλοξενίας και κατοικίες ενδιαφέρουν την εταιρεία

Σε αναζήτηση νέων επενδυτικών ευκαιριών, είτε αυτόνομα είτε σε σύμπραξη με άλλες εταιρείες κι επενδυτές της αγοράς ακινήτων, βρίσκεται η Noval Property του ομίλου Viohalco. «Μας ενδιαφέρουν ακίνητα που να προσφέρουν τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης, π.χ. μέσω ανακατασκευής ή αναβάθμισης και ασφαλώς επέκτασης. Oσον αφορά το είδος τους, σίγουρα ενδιαφερόμαστε για ακίνητα τα οποία να αντανακλούν τη σημερινή σύνθεση του χαρτοφυλακίου μας, που ούτως ή άλλως είναι διευρυμένη, προκειμένου να επιτυγχάνεται η επιδιωκόμενη διασπορά ρίσκου. Κτίρια γραφείων, εμπορικά ακίνητα, logistics και ασφαλώς ακίνητα φιλοξενίας και κατοικίες βρίσκονται μεταξύ των επιλογών που θα μας ενδιέφεραν», αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Καπετανάκος, διευθύνων σύμβουλος της Noval.

Για τον σκοπό αυτό, η εισηγμένη πρόκειται να αξιοποιήσει μέρος της ρευστότητας, ύψους 96 εκατ. ευρώ, που είχε συγκεντρώσει στο τέλος του φετινού πρώτου εξαμήνου. Aλλωστε και με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει γνωστός, η εισηγμένη υλοποιεί ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Από τα κεφάλαια αυτά, ένα ποσό της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ πρόκειται να κατευθυνθεί για την απόκτηση ακινήτων τρίτων, καθώς μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου αφορά ιδιόκτητα ακίνητα, ή ακίνητα που αποκτήθηκαν στην πορεία από εταιρείες συνδεδεμένες με τον όμιλο Viohalco, ή μέλη της οικογένειας των βασικών μετόχων αυτού.

Αυτή την περίοδο, η Noval «τρέχει» συνολικά πέντε έργα, εκ των οποίων τα τέσσερα βρίσκονται στο στάδιο της εκτέλεσης, ενώ τo πέμπτο και μεγαλύτερο, η ανάπλαση του ακινήτου της πρώην ΧΑΛΚΟΡ στην οδό Πειραιώς, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας, με τις τελικές εγκρίσεις να αναμένονται εντός του 2025. Eως το τέλος του 2024, θα παραδοθούν δύο νέα έργα, η ανακατασκευή κτιρίου στο Μετς, στην οδό Αρδηττού, όπως επίσης και το έργο της επέκτασης του υφιστάμενου κτιρίου γραφείων του ομίλου Viohalco, στο Μαρούσι, στην οδό Χειμάρρας 16. Εκεί σχεδιάζεται μια σημαντική επέκταση, συνολικής επιφάνειας 20.252 τ.μ., που θα προσθέσει επιπλέον τρεις ορόφους ανωδομής και τέσσερα υπόγεια. Η επένδυση ανέρχεται σε 32 εκατ. ευρώ και έχει ήδη συμφωνηθεί η μίσθωση του ακινήτου από εταιρείες του ομίλου. Oσον αφορά το κτίριο στο Μετς, προβλέπεται η μετατροπή του σε ένα ακίνητο μεικτής χρήσης κατοικιών και γραφείων. Πρόκειται για έργο 10,2 εκατ. ευρώ, όπου ήδη έχει εξασφαλιστεί μισθωτής για το 30% των οικιστικών χρήσεων.

Στο ακίνητο της πρώην Kodak έχει ξεκινήσει η κατασκευή της ανωδομής των τεσσάρων κτιρίων του συγκροτήματος «πράσινων» γραφείων, με το έργο να προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη συμφωνηθεί με την ΕΥ η μίσθωση σχεδόν του 50% των χώρων που θα δημιουργηθούν και συγκεκριμένα των δύο από τα τέσσερα γραφεία. Το έργο είναι μια κοινή επένδυση της Noval με την Brook Lane Capital, συνολικού ύψους 110 εκατ. ευρώ, ή 55 εκατ. ευρώ για κάθε εταιρεία.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Noval κατέγραψε έσοδα από μισθώματα ύψους 15,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της υπογραφής νέων συμβάσεων με μισθωτές, της αναπροσαρμογής υφιστάμενων μισθωτηρίων συμβολαίων, αλλά και της κατά 18% αύξησης των πωλήσεων των καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα της. Στις νέες μισθώσεις περιλαμβάνεται η συμφωνία με την εταιρεία logistics Seagull, η οποία μίσθωσε το πρώτο κτίριο logistics της Noval στη Μάνδρα, αλλά και μια νέα συμφωνία με τη Nike. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 21,9 εκατ. ευρώ, από 23,2 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT