Συμφωνία BlackRock – Microsoft για επενδύσεις σε υποδομές AI

Συμφωνία BlackRock – Microsoft για επενδύσεις σε υποδομές AI

Ενώνουν τις δυνάμεις τους για επενδυτικό ταμείο ύψους 30 δισ. δολαρίων

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι «συνεργασίες μεγατόνων» με στόχο την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης και την ενίσχυση της ενεργειακής υποδομής για την τροφοδοσία τους. Στο πλαίσιο αυτό, η BlackRock και η Microsoft ανακοίνωσαν ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα επενδυτικό ταμείο ύψους 30 δισ. δολαρίων με στόχο την κάλυψη των αυξανόμενων απαιτήσεων που απορρέουν από την ΑΙ.

Το «mega deal» το οποίο εγκαινιάζει η BlackRock με τη νέα της μονάδα επενδύσεων υποδομής, την Global Infrastructure Partners (GIP), θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά οχήματα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ στους κόλπους της Wall Street. Η Microsoft και η MGX, η επενδυτική εταιρεία που υποστηρίζεται από το Αμπου Ντάμπι, θα είναι επίσης εταίροι στο φιλόδοξο εγχείρημα, ενώ η Nvidia, ο ταχέως αναπτυσσόμενος κατασκευαστής τσιπ με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας, θα προσφέρει τεχνογνωσία και συμβουλές. Υπό την ονομασία Global AI Investment Partnership, το νέο εγχείρημα επιδιώκει να συγκεντρώσει έως και 100 δισ. δολάρια για την κάλυψη των αυξανόμενων απαιτήσεων που απορρέουν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Το νέο fund θα σηματοδοτήσει το πρώτο μεγάλο ταμείο της GIP από τότε που ο όμιλος επενδύσεων εξαγοράστηκε από την BlackRock για 12,5 δισ. δολάρια νωρίτερα φέτος, συμφωνία που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο. Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο, έχει αναδείξει τον ενεργειακό τομέα ως μια από τις κορυφαίες ευκαιρίες ανάπτυξης. «Η κινητοποίηση ιδιωτικού κεφαλαίου για τη δημιουργία υποδομών τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα κέντρα δεδομένων και η ενέργεια, θα εγκαινιάσει μια μακροπρόθεσμη επενδυτική ευκαιρία πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock. Την ίδια στιγμή η Microsoft έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι το 100% της ενεργειακής της κατανάλωσης θα αντιστοιχιστεί με μηδενικές αγορές ενέργειας άνθρακα έως το 2030. «Η χώρα και ο κόσμος θα χρειαστούν περισσότερες επενδύσεις κεφαλαίου για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της απαραίτητης υποδομής τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό το είδος προσπάθειας είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft. Η τεχνητή νοημοσύνη, πρόσθεσε, αποτελεί θεμελιώδη μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα. H πρωτοβουλία συγκεντρώνει τους οικονομικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες του κλάδου για να οικοδομήσουν την υποδομή του μέλλοντος και να την τροφοδοτήσουν με βιώσιμο τρόπο, τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού, Σάτια Ναντέλα.

Η MGX που υποστηρίζεται από το Αμπου Ντάμπι θα είναι επίσης εταίρος στο εγχείρημα, ενώ η Nvidia θα προσφέρει τεχνογνωσία και συμβουλές.

Το επενδυτικό όχημα στοχεύει να αντιμετωπίσει τις τεράστιες απαιτήσεις ισχύος και ψηφιακής υποδομής για την κατασκευή προϊόντων ΑΙ που αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις τα επόμενα χρόνια.

Η άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης έχει προκαλέσει εκρηκτική αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, ειδικά με την επιτυχία μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, όπως το ChatGPT, που απαιτούν πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, επιβαρύνοντας το ηλεκτρικό δίκτυο.

Η υπολογιστική ισχύς της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί πολύ περισσότερη ενέργεια από προηγούμενες τεχνολογικές καινοτομίες –όπως λόγου χάριν οι παραδοσιακές αναζητήσεις Google– και έχει καταπονήσει την υπάρχουσα ενεργειακή υποδομή. Μέχρι το 2030 τα κέντρα δεδομένων από μόνα τους θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση ενέργειας μόνον στις ΗΠΑ κατά 8%, λένε οι ερευνητές.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 1.000 τεραβατώρες έως το 2026, περισσότερο από το διπλάσιο της ποσότητας που χρησιμοποιήθηκε το 2022.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT