H ειδική εισφορά δεν θα εξαφανίζει την αύξηση των συντάξεων από το 2025

H ειδική εισφορά δεν θα εξαφανίζει την αύξηση των συντάξεων από το 2025

Ρύθμιση για την ΕΑΣ προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Ρύθμιση ώστε η ονομαστική αύξηση της σύνταξης να μην οδηγεί τελικά σε μείωση αποδοχών λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως. Η σχετική ρύθμιση θα οριστικοποιηθεί έως τον Δεκέμβριο, για να ισχύει από το νέο έτος. Ο στόχος είναι να μην επαναληφθεί η «προφανής στρέβλωση», όπως τη χαρακτήρισε η κ. Κεραμέως, εξαιτίας της οποίας υπήρξαν συνταξιούχοι που είτε έλαβαν μικρότερες αυξήσεις από τις αναμενόμενες είτε ακόμη χειρότερα, είδαν μειώσεις στις συντάξεις τους.

Η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα από κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ μεικτά, με κλιμακωτό συντελεστή 3%-14%. Η ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας προβλέπει ότι σε περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος λόγω της αύξησης είτε γίνεται για πρώτη φορά υπόχρεος σε καταβολή εισφοράς είτε αλλάζει κλιμάκιο, η αύξηση θα «παγώνει» στα επίπεδα διατήρησης του ίδιου κλιμακίου. Με άλλα λόγια, ο «κόφτης» θα κρατάει το εισόδημα από τις κύριες συντάξεις κάτω από την εισφορά, ή κάτω από την αλλαγή κλιμακίου της εισφοράς.

Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος με εισόδημα από κύριες συντάξεις 1.380 ευρώ μεικτά. Εάν η αύξηση από 1.1.2025 είναι 2,5%, τότε αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβει επιπλέον 34,5 ευρώ τον μήνα. Αρα, οι νέες μηνιαίες του αποδοχές θα έπρεπε να είναι 1.414,5 ευρώ. Ομως, σε αυτή την περίπτωση θα επιβληθεί στον συγκεκριμένο συνταξιούχο ΕΑΣ 3% που ανέρχεται στο ποσό των 42,435 ευρώ. Αρα, τελικά ο συνταξιούχος του παραδείγματος θα διαπιστώσει μετά την επιβολή και της ΕΑΣ, ότι θα λάβει 1.372,065 ευρώ, δηλαδή λιγότερα από όσα είχε πριν από την αύξηση. Για να αποφευχθεί αυτό το δυσμενές σενάριο, θα μπαίνει κόφτης στα 1.399 ευρώ. Αρα, ο συνταξιούχος του ίδιου παραδείγματος θα λάβει ως αύξηση 1,4% ή 19,32 ευρώ. Συνεπώς, μπορεί η αύξησή του να είναι μικρότερη από το 2,5% που θα δοθεί συνολικά, αλλά θα είναι τέτοια, ώστε να αποφύγει την επιβάρυνση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα από την ΕΑΣ τροφοδοτούν τον ΑΚΑΓΕ, τον ασφαλιστικό κουμπαρά αλληλεγγύης των γενεών, και ανέρχονται σε 730 εκατ. ευρώ το έτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», τουλάχιστον 188.000 συνταξιούχοι έχουν κρατήσεις 3% στη σύνταξή τους, άλλοι περίπου 80.000 έχουν 6% κράτηση, για την ειδική εισφορά, ενώ υπάρχουν και περίπου 77.000 συνταξιούχοι με κρατήσεις από 7% έως 10%.

Τέλος, σχεδόν 20.000 συνταξιούχοι με υψηλές συντάξεις έχουν κρατήσεις από 12% έως 14% στις κύριες συντάξεις τους. Οσο για τις επικουρικές, η πλειοψηφία, ήτοι 113.000 συνταξιούχοι, έχει κράτηση 3%, 74.000 άτομα, 4%, σχεδόν 110.000 βλέπουν τις επικουρικές τους συντάξεις μειωμένες κατά 5% με 6%, ενώ υπάρχουν και σχεδόν 90.000 συνταξιούχοι με κρατήσεις από 7% έως 9% στις επικουρικές τους συντάξεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT