Στα 3,25 δισ. ευρώ ο τζίρος της Viohalco το πρώτο εξάμηνο

Στα 3,25 δισ. ευρώ ο τζίρος της Viohalco το πρώτο εξάμηνο

Ενίσχυση κερδοφορίας χάρη στην ανάπτυξη των κλάδων καλωδίων και σωλήνων χάλυβα

Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε η κερδοφορία του ομίλου Viohalco, που περιλαμβάνει τους τομείς της βιομηχανίας και των ακινήτων, κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2023.

Ειδικότερα, σε ενοποιημένο επίπεδο, ο όμιλος εμφάνισε κύκλο εργασιών 3,25 εκατ. ευρώ (από 3,36 εκατ. ευρώ), με τη μείωση να προέρχεται σχεδόν από όλους τους κλάδους, πλην αυτού των καλωδίων, ο οποίος κατέγραψε αυξημένα έσοδα. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (a-Ebitda) ενισχύθηκαν σε 272,6 εκατ. ευρώ από 268,7 εκατ. ευρώ, χάρη στην ανάπτυξη των κλάδων καλωδίων και σωλήνων χάλυβα, γεγονός που αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιβράδυνση του κλάδου χάλυβα.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 85%, σε 112 εκατ. ευρώ, λόγω της οργανικής ανάπτυξης των κλάδων καλωδίων και σωλήνων χάλυβα και του θετικού αποτελέσματος μετάλλου στον κλάδο χαλκού. Ωστόσο, περιορίστηκαν από τις επιδόσεις του κλάδου χάλυβα. Σημαντική άνοδο κατέγραψαν και τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας, που ανήλθαν σε 68,9 εκατ. ευρώ (από 36,5 εκατ. ευρώ), με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται σε 0,266 ευρώ.

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024 οι εταιρείες της Viohalco επέδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα και ευελιξία και κατέγραψαν εύρωστες επιδόσεις και αύξηση κερδών, παρά τις προκλήσεις του λειτουργικού τους περιβάλλοντος. Οι κλάδοι σωλήνων χάλυβα και καλωδίων αξιοποίησαν τη δυναμική του 2023, υλοποιώντας με επιτυχία υφιστάμενα έργα και διασφαλίζοντας νέες συμβάσεις. Παρά τις συνθήκες αναιμικής ζήτησης, ο κλάδος χαλκού κατέγραψε αύξηση της κερδοφορίας, πρωτίστως λόγω των επιδόσεων της Sofia Med. Ο δε τομέας αλουμινίου κεφαλαιοποίησε τις προηγούμενες επενδύσεις του, με στόχο τη βελτιστοποίηση της απόδοσης, της αποδοτικότητας και του μείγματος προϊόντων, ενώ ο κλάδος χάλυβα συνέχισε να επηρεάζεται από την υποτονική ζήτηση της ευρωπαϊκής κατασκευαστικής αγοράς. Τέλος, η αυξανόμενη ζήτηση για υψηλής ποιότητας βιώσιμα κτίρια στην Ελλάδα οδήγησε σε θετικές επιδόσεις τον τομέα ακινήτων της Viohalco. Κοιτώντας το μέλλον, είμαι αισιόδοξος για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των εταιρειών της Viohalco αξιοποιώντας τις μεγατάσεις βιωσιμότητας και εφαρμόζοντας στρατηγικές πρωτοβουλίες σε όλο το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό τους» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Viohalco Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου μετά φόρων ανέρχονται σε 68,9 εκατ. ευρώ, από 36,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Ανά τομείς δραστηριότητας, ο βιομηχανικός τομέας, ο οποίος περιέχει τους κλάδους αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, σωλήνων χάλυβα, χάλυβα, έρευνας, ανάπτυξης, καινοτομίας (R&D&I) και τεχνολογίας, εμφάνισε τζίρο 3,2 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένα Ebitda ύψους 263,2 εκατ. ευρώ.

Ο κλάδος ακινήτων, όπου ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω της Noval Property, αύξησε τα έσοδα από μισθώματα κατά 15%, σε περίπου 16 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η πρόσφατη απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Και κατ’ επέκταση στην άνοδο της ζήτησης για χάλυβα, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των μεγεθών του ομίλου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT