Αλμα της ζήτησης για σύγχρονα κτίρια γραφείων

Αλμα της ζήτησης για σύγχρονα κτίρια γραφείων

Αυτή την περίοδο αναπτύσσονται στην αγορά άνω των 200.000 τ.μ. νέων χώρων, ενώ άλλα 133.428 τ.μ. βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Πάνω από 200.000 τ.μ. νέων κτιρίων γραφείων αναπτύσσονται αυτήν την περίοδο στην αγορά ακινήτων, ενώ άλλα 133.428 τ.μ. βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού, δείγμα της αυξανόμενης επενδυτικής δραστηριότητας για την κάλυψη της πολύ υψηλής ζήτησης για τη μίσθωση και χρήση σύγχρονων χώρων από τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας ανάλυσης της CW Proprius, μόνο κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του έτους απορροφήθηκαν 45.000 τ.μ. χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, μέγεθος που ήταν 50% υψηλότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, αλλά και 13% χαμηλότερο σε ετήσια βάση, κάτι που οφείλεται κυρίως στον μικρότερο αριθμό των συμφωνιών και στην έλλειψη διαθέσιμων χώρων. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, το 60% των συμφωνιών αφορούσε σύγχρονα κτίρια γραφείων. Συνολικά, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 υπεγράφησαν συμφωνίες για τη μίσθωση 75.000 τ.μ., με το 40% των συμφωνιών να αφορά ανανεώσεις υφιστάμενων συμβολαίων και το υπόλοιπο 60% μετεγκατάσταση σε νέα γραφεία.

Σύμφωνα με την ανάλυση, μεγάλη ζήτηση παρατηρήθηκε από τους τομείς των υπηρεσιών, της πληροφορικής, αλλά και το Δημόσιο (π.χ. η μετακίνηση της ΑΑΔΕ σε νέα γραφεία, στο πρώην εμπορικό κέντρο Athens Heart, που μετατράπηκε από την Premia Properties σε «πράσινο» κτίριο γραφείων). Το 32% των μισθώσεων του δευτέρου τριμήνου αφορούσε ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, το 30% στο βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής (Μαρούσι, Λ. Κηφισίας κ.λπ.), ενώ τα νότια προάστια απορρόφησαν το 25% της ζήτησης, αισθητά υψηλότερα από το πρόσφατο παρελθόν. Οπως αναφέρει η CW Proprius, η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει την αυξανόμενη απήχηση της Αθηναϊκής Ριβιέρας για τη φιλοξενία και χρήσεων γραφείων.

Η μεγάλη ζήτηση και η περιορισμένη προσφορά συνεχίζουν να τροφοδοτούν και τις τιμές των ενοικίων, που πλέον διαμορφώνονται πέριξ των 30 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, ενώ πολλά από τα υπό κατασκευήν κτίρια έχουν ήδη εξασφαλισμένους μισθωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, από τα 197.400 τ.μ. που βρίσκονται υπό κατασκευήν, υφίστανται ήδη συμφωνίες μίσθωσης για το 45% των χώρων. Κατά τη διάρκεια της περιόδου Απριλίου – Ιουνίου παραδόθηκαν 28.000 τ.μ. γραφείων στην Αττική, με το 70% αυτών να έχουν ήδη μισθωτή, ή να υφίστανται διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους ενοικιαστές. Στο πλαίσιο αυτό, η CW Proprius εκτιμά ότι οι συνθήκες στην αγορά γραφείων θα παραμείνουν θετικές, η ζήτηση υψηλή, ειδικά για «πράσινα» κτίρια γραφείων.

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις, καταγράφηκαν συμφωνίες ύψους 110 εκατ. ευρώ, κατά το δεύτερο τρίμηνο, μια αύξηση κατά 100% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ συνολικά στο πρώτο εξάμηνο, το ύψος των επενδύσεων διαμορφώνεται σε 278 εκατ. ευρώ, μέγεθος ανάλογο του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Το κέντρο της Αθήνας απορρόφησε το 55% των συναλλαγών, ή συνολικά 60 εκατ. ευρώ, με μια σημαντική κίνηση να αφορά την εξαγορά του ιστορικού κτιρίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, στη συμβολή των οδών Κοραή 4 και Σταδίου. Το ακίνητο αποκτήθηκε από την Dimand, που με τη σειρά της το μεταπούλησε στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς εκεί σχεδιάζεται η στέγαση των νέων κεντρικών γραφείων του ομίλου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT