Αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους για Attica – Παγκρήτια

Αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους για Attica – Παγκρήτια

Ενίσχυση μεγεθών για τις δύο τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του έτους

2' 50" χρόνος ανάγνωσης

Kέρδη προ φόρων 6,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 47% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσίασε το α΄ εξάμηνο του έτους η Attica Bank, ενώ διπλασιασμό των κερδών της παρουσίασε η Παγκρήτια Τράπεζα, στα 4,1 εκατ. ευρώ σε ατομική βάση και 3,9 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη. Το συνολικό επαναλαμβανόμενο λειτουργικό αποτέλεσμα των δύο τραπεζών ανήλθε στα 33,2 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση, «τα θετικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου υποδηλώνουν τη δυναμική που έχουν αναπτύξει και τις προοπτικές που διανοίγονται για περαιτέρω ενίσχυση των βασικών λειτουργικών δεικτών τους μετά τη συγχώνευση».

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Attica, η τράπεζα εμφάνισε το α΄ εξάμηνο του έτους επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (προ προβλέψεων) ύψους 17,4 εκατ. ευρώ έναντι 4,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ το επαναλαμβανόμενο λειτουργικό αποτέλεσμα του β΄ τριμήνου διαμορφώθηκε στα 8,7 εκατ. ευρώ. Η βελτίωση του λειτουργικού αποτελέσματος αποδίδεται στην αύξηση κατά 29% στα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έσοδα, τα οποία ανήλθαν σε 52,4 εκατ. το α΄ εξάμηνο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 24,4%, στα 39,9 εκατ., ως αποτέλεσμα της αξιοσημείωτης αύξησης στις εκταμιεύσεις δανείων κατά τη διάρκεια και του β΄ τριμήνου του 2024. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 116%, στα 7,3 εκατ. ευρώ.

Οι νέες εκταμιεύσεις ανήλθαν σε 676 εκατ. για το α΄ εξάμηνο του 2024, εκ των οποίων τα 651 εκατ. ήταν στην επιχειρηματική τραπεζική, όπου εστιάζει η Attica Bank. Η καθαρή πιστωτική επέκταση ανήλθε στα 396 εκατ. για το α΄ εξάμηνο του έτους, με την τράπεζα, όπως σημειώνεται, «να επιτυγχάνει σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς».

Οι από κοινού καταθέσεις των δύο τραπεζών ανέρχονται σε 5,9 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την Παγκρήτια, το καθαρό λειτουργικό αποτέλεσμα, προ φόρων, αποσβέσεων και προβλέψεων, σε ενοποιημένη βάση, σχεδόν διπλασιάστηκε συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, φθάνοντας στα 12,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (προ προβλέψεων) ανήλθαν σε 15,8 εκατ. ευρώ. Το θετικό αποτέλεσμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης κατά 215,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2023. Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων έφθασαν στα 420 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2024 και τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 53,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 66,5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το θετικό αποτέλεσμα ενίσχυσαν και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες, που κατέγραψαν αύξηση άνω του 100%. Η τράπεζα προχώρησε στον σχηματισμό αυξημένων προβλέψεων για πιστωτικό κίνδυνο ύψους 14,6 εκατ. ευρώ, έναντι 12,8 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενισχύοντας το ύψος των σωρευτικών προβλέψεων στα 535,62 εκατ. ευρώ, ενόψει της υπαγωγής στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ».

Οι από κοινού καταθέσεις των δύο τραπεζών ανέρχονται σε 5,9 δισ. ευρώ, ενώ οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ανήλθαν στο 1,09 δισ. ευρώ, με τις δύο τράπεζες να δημιουργούν καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 611,5 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2024.

Με αφορμή τα αποτελέσματα 6μήνου, η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, υπογράμμισε ότι «επιβεβαιώνουν τη νέα εποχή ανάπτυξης που έχει μπει η τράπεζα με αύξηση στη λειτουργική κερδοφορία, παράλληλη μείωση του λειτουργικού κόστους, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής που έχουμε επιλέξει να εφαρμόσουμε». Αντίστοιχα, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Attica Bank, Αντώνης Βαρθολομαίος, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της Παγκρήτιας «έρχονται να προστεθούν στην επίσης θετική εικόνα της Attica Bank, δημιουργώντας τη βάση μιας ισχυρής τράπεζας με μεγάλες προοπτικές, που ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη και προσφέρει ανταγωνιστικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πελάτες της».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT