Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Επιφυλακτικοί τόνοι σχετικά με την προοπτική μελλοντικής χαλάρωσης.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 5% μετά την έναρξη του κύκλου νομισματικής χαλάρωσης τον Αύγουστο. Η BoE επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι θα τραβήξει φρένο στις επιτοκιακές μειώσεις, παρά το γεγονός ότι η Fed προχώρησε την Πέμπτη σε μείωση κατά 50 μονάδες βάσης. Σημειωτέον ότι η απόφαση στη Βρετανία ελήφθη πριν γίνει γνωστή η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής πήρε την απόφαση αυτή με ψήφους 8 προς 1 υπέρ της διατήρησης, καθώς μόνο ένα μέλος ψήφισε υπέρ της μείωσης κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες.

Μια «σταδιακή προσέγγιση» στη νομισματική χαλάρωση παραμένει η κατάλληλη επιλογή, με τον πληθωρισμό των υπηρεσιών να παραμένει «αυξημένος», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έχει επιστρέψει σε μια υποτονική ανάπτυξη, αναμένεται να εμφανίσει ρυθμούς περίπου 0,3% ανά τρίμηνο κατά το δεύτερο εξάμηνο, πρόσθεσε.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αξιολογεί ένα μεικτό πακέτο δεδομένων, με τον γενικό πληθωρισμό να πλησιάζει σταθερά τον στόχο του 2%, αλλά την αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες –που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της βρετανικής οικονομίας– να επιταχύνεται στο 5,6% τον Αύγουστο. Παράλληλα, μπορεί η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο να υποχώρησε σε χαμηλό άνω των δύο ετών τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο, αλλά παρέμεινε σχετικά υψηλή στο 5,1%.

«Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μειώσεις επιτοκίων σταδιακά με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε σε δήλωσή του ο διοικητής Αντριου Μπέιλι, τονίζοντας ότι μια τέτοια πορεία θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης των πιέσεων στις τιμές. «Είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνει ο πληθωρισμός σε χαμηλά επίπεδα, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μη μειώσουμε πολύ γρήγορα ή κατά πολύ», πρόσθεσε.

Ο επιφυλακτικός τόνος της BοE σχετικά με την προοπτική μελλοντικής χαλάρωσης μπορεί να μετριάσει τις προσδοκίες των αγορών ότι η κεντρική τράπεζα θα στραφεί σε ταχύτερη χαλάρωση του κόστους δανεισμού αργότερα φέτος.

Η Επιτροπή διατήρησε επίσης τον ετήσιο ρυθμό εκκαθάρισης του ισολογισμού της ύψους 100 δισ. λιρών, σε μια ομόφωνη απόφαση σχετικά με την ποσοτική σύσφιγξη.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσό των ενεργών πωλήσεων εντόκων γραμματίων από την κεντρική τράπεζα θα μειωθεί σε περίπου 13 δισ. στερλίνες τους 12 μήνες από τον Οκτώβριο, από τον τρέχοντα ρυθμό των 50 δισ. στερλινών. Το αποτέλεσμα ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες της αγοράς και των οικονομολόγων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT