Πλημμύρες: Ανω του 1 δισ. ήδη οι ζημίες στην Κεντρική Ευρώπη

Πλημμύρες: Ανω του 1 δισ. ήδη οι ζημίες στην Κεντρική Ευρώπη

Ανησυχίες για αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή των χωρών και νέες πληθωριστικές πιέσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών βιώνει η Κεντρική Ευρώπη, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν ζημίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ηδη οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν το κόστος άνω του ενός δισεκατομμυρίου, όμως δεν έχει γίνει ακόμη ο πλήρης απολογισμός, καθώς η κακοκαιρία «Μπόρις» σαρώνει επί μέρες την ήπειρο, αφήνοντας νεκρούς και σημαντικές υλικές βλάβες.

Η Morningstar DBRS έχει υπολογίσει μέχρι στιγμής ότι το κόστος θα κυμανθεί μεταξύ αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και άνω του 1 δισ., σύμφωνα με το Reuters. «Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, οι μεγαλύτερες ασφαλισμένες ζημίες ενδέχεται να σημειωθούν στην Τσεχία, μία από τις χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από τα πρόσφατα δυσμενή καιρικά φαινόμενα», σχολίασε στο Euronews ο Μάριο ντε Τσίκο, αντιπρόεδρος των παγκόσμιων ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών αξιολογήσεων στην DBRS. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές είναι πιο συνήθης στην Τσεχία σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες που επηρεάστηκαν.

Ακόμα όμως και πριν από την κακοκαιρία «Μπόρις», οι πλημμύρες ήταν η πιο ζημιογόνος φυσική καταστροφή για την Ευρώπη, σύμφωνα με την περιβαλλοντική συμβουλευτική εταιρεία JBA Risk Management. Μόνο η υπερχείλιση ποταμών οδηγεί σε ζημίες ύψους 7,8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, ένα ποσό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω όσο υπάρχουν οικονομίες που αναπτύσσονται σε περιοχές με κίνδυνο πλημμύρας και όσο η κλιματική αλλαγή φέρνει περισσότερες και πιο έντονες βροχοπτώσεις. Από την κακοκαιρία «Μπόρις» έχουν πλημμυρίσει περιοχές της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, ενώ αναμένεται να επηρεαστούν και η Σλοβακία και η Ουγγαρία. Η πολωνική, η ρουμανική και η αυστριακή κυβέρνηση έχουν δρομολογήσει έκτακτα κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η τσεχική κυβέρνηση εξετάζει την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του 2024 λόγω των ζημιών.

Εκτός όμως από τις άμεσες βλάβες, όπως σε υποδομές, κτίρια και άλλου είδους ακίνητα, καθώς και την αύξηση των δαπανών προς στήριξη των πολιτών, είναι πιθανό να δημιουργηθούν οικονομικά προβλήματα και στο μέλλον, όπως μείωση της παραγωγής και της οικονομικής δραστηριότητας, όπως επεσήμανε ο Γκρέγκορζ Ντροζντ, αναλυτής αγοράς στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Conotoxia Invest. Σε ό,τι αφορά τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στις εθνικές οικονομίες που επηρεάστηκαν, φαίνεται ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπολογίσει κανείς.

Για την Τσεχία, για παράδειγμα, είναι πιθανό η αθροιστική οικονομική ζημία σε ακίνητα και παραγωγή να αντιστοιχεί στο 0,2%-0,5% του ΑΕΠ, με το αποτύπωμα στην ανάπτυξη να είναι μικρότερο, όπως δήλωσε στο Euronews η Καταρίνα Ρεντάρτζεφσκα, επικεφαλής αναλύτρια για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στην Erste Group.

Η ίδια εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους, ο βιομηχανικός τομέας θα επιβαρυνθεί σε όλες τις χώρες που επηρεάστηκαν από τις πλημμύρες, ενώ ενδέχεται να δεχθεί πλήγμα και ο τομέας του τουρισμού. Τέλος, τα προβλήματα στις σοδειές είναι πιθανό να ασκήσουν πληθωριστικές πιέσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT