Τι θα σήμαινε η εξαγορά της Commerzbank από τη UniCredit

Τι θα σήμαινε η εξαγορά της Commerzbank από τη UniCredit

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι που βλέπουν οι αναλυτές

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Η κίνηση της UniCredit να αποκτήσει μερίδιο στη γερμανική Commerzbank έχει ευρύτερες συνέπειες για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, καθώς μπορεί να ανοίξει την πόρτα στην πολυσυζητημένη τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη. Την περασμένη εβδομάδα η ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι απέκτησε μερίδιο 9% στην Commerzbank, επιβεβαιώνοντας ότι το ήμισυ αποκτήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση. Το Βερολίνο είναι βασικός μέτοχος της Commerzbank από το 2018, όταν διοχέτευσε 18,2 δισ. ευρώ για να διασώσει την τράπεζα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η UniCredit εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για τη συγχώνευσή τους, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής τράπεζας Αντρέα Ορτσελ να λέει ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». Oι αναλυτές χαιρέτησαν την κίνηση της UniCredit, ιδιαίτερα επειδή ένας πιθανός «γάμος» θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για παρόμοια δραστηριότητα στον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης – ο οποίος συχνά θεωρείται πιο κατακερματισμένος από ό,τι στις ΗΠΑ, με ρυθμιστικά εμπόδια και ζητήματα παλαιού τύπου να μπλοκάρουν τις μεγάλες συμφωνίες.

Μέχρι στιγμής η αγορά έχει ανταποκριθεί θετικά στην κίνηση της UniCredit. Οι μετοχές της Commerzbank εκτινάχθηκαν κατά 20% την ημέρα που ανακοινώθηκε η συμφωνία, ενώ οι μετοχές του γερμανικού δανειστή, που αυξήθηκαν κατά περίπου 48% μέχρι στιγμής φέτος, πρόσθεσαν ένα ποσοστό 3% την Τετάρτη (18.9). Οι επενδυτές συνεκτιμούν τη γεωγραφική εγγύτητα μεταξύ των δύο τραπεζών, τη συνέπεια στα χρηματοοικονομικά και την υπόθεση ότι η συναλλαγή είναι «συνεργατικής φύσεως», ανέφεραν αναλυτές της UBS, με επικεφαλής τον Ινάσιο Σερέσο. Σύμφωνα με τη UBS, η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Commerzbank.

Μια πιθανή συμφωνία συγχώνευσης «θα πρέπει, θεωρητικά, να έχει περιορισμένη επίδραση στα σχέδια διανομής κεφαλαίου της UniCredit», είπαν αναλυτές της Berenberg, τονίζοντας ότι τα άμεσα οικονομικά οφέλη μπορεί να είναι μέτρια για τη UniCredit, με τους πιθανούς κινδύνους από τη διασυνοριακή συμφωνία να μειώνουν μέρος του οφέλους.

Ο Αρνό Ζουρνουά, ανώτερος αντιπρόεδρος της αξιολόγησης των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Morningstar DBRS, ανέφερε ότι η UniCredit είναι ήδη καθ’ οδόν για να γίνει κορυφαία τράπεζα στην Ευρώπη. Οπως τόνισε, υπάρχει «διπλή λογική» πίσω από την κίνηση της UniCredit, καθώς επιτρέπει στον Ιταλό δανειστή να έχει πρόσβαση τόσο στη γερμανική όσο και στην πολωνική αγορά όπου δραστηριοποιείται επί του παρόντος η Commerzbank.

Η UniCredit κέρδισε 8,6 δισ. ευρώ πέρυσι –αύξηση 54% από έτος σε έτος– ικανοποιώντας επίσης τους επενδυτές μέσω εξαγορών μετοχών και μερισμάτων. Σε γενικότερο πλαίσιο οι αναλυτές ελπίζουν ότι μια πιθανή εξαγορά θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερη διασυνοριακή ενοποίηση, την ώρα που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν όλο και περισσότερα σχόλια για την ανάγκη ύπαρξης μεγαλύτερων τραπεζών. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, για παράδειγμα, υποστήριξε τον Μάιο σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση και η ΕΚΤ δεν έχει λόγους να μπλοκάρει μια επικείμενη συμφωνία. Το εποπτικό συμβούλιο της γερμανικής τράπεζας θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει το θέμα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT