H Ε.Ε. κινδυνεύει να χάσει το τρένο της AI, λένε τεχνολογικοί κολοσσοί

H Ε.Ε. κινδυνεύει να χάσει το τρένο της AI, λένε τεχνολογικοί κολοσσοί

Υποστηρίζουν ότι οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες μπλοκάρουν την καινοτομία

3' 6" χρόνος ανάγνωσης

Ο κολοσσός Meta και άλλες μεγάλες εταιρείες με σημαντικό αποτύπωμα στον τομέα τους προειδοποίησαν τις Βρυξέλλες ότι το αυστηρό ρυθμιστικό τους πλαίσιο απειλεί να μπλοκάρει την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη. Μια ομάδα επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων η μητρική του Facebook, Meta Platforms, το Spotify και ο ιταλικός γίγαντας ειδών πολυτελείας Prada, διεμήνυσε χθες ότι η Ε.Ε. κινδυνεύει να χάσει τα πλήρη οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης.

Σε ανοιχτή επιστολή τους στελέχη από δεκάδες εταιρείες προειδοποίησαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να επεκτείνει την οικονομία, αλλά η Ευρώπη πιθανότατα θα «χάσει το τρένο». «Η Ευρώπη έχει γίνει λιγότερο ανταγωνιστική και λιγότερο καινοτόμος σε σύγκριση με άλλες περιοχές, και τώρα, λόγω ασυνεπών ρυθμιστικών αποφάσεων, κινδυνεύει να μείνει πίσω στην εποχή της ΑΙ», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή. Οι υπογράφοντες καλούν την Ε.Ε. να εναρμονίσει τους κανόνες της και να παράσχει μια «σύγχρονη ερμηνεία του νόμου περί προστασίας δεδομένων» του μπλοκ. Ανάμεσα στα ηχηρά ονόματα είναι η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson, η γερμανική εταιρεία λογισμικού SAP, ο γερμανικός όμιλος εφοδιασμού Thyssenkrupp, όπως επίσης ερευνητές και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και του εμπορίου.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε αφότου η Meta και η Apple δήλωσαν ότι οι νέες λειτουργίες ΑΙ που ήδη κυκλοφορούν αλλού δεν θα είναι αρχικά διαθέσιμες στην Ευρώπη λόγω των κανονισμών της. Η Apple δήλωσε τον Ιούνιο ότι πιθανότατα δεν θα εισαγάγει το νέο της σύστημα AI, που ονομάζεται Apple Intelligence, για τους Ευρωπαίους χρήστες iPhone φέτος, λόγω της αβεβαιότητας –όπως είπε– που προκαλεί ο νέος νόμος για τον ψηφιακό ανταγωνισμό. Οι αξιώσεις που έχουν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για να διευκολύνουν τις αντίπαλες υπηρεσίες να εργάζονται στα λειτουργικά τους συστήματα «θα μπορούσαν να μας αναγκάσουν να υπονομεύσουμε την ακεραιότητα των προϊόντων μας με τρόπους που θα έθεταν σε κίνδυνο το απόρρητο των χρηστών και την ασφάλεια των δεδομένων», δήλωσε η Apple εκείνη την εποχή.

Meta, Spotify, Ericsson και δεκάδες άλλες εταιρείες καλούν τις Βρυξέλλες να παράσχουν μια «σύγχρονη ερμηνεία του νόμου περί προστασίας δεδομένων».

Η Meta από την πλευρά της δήλωσε τον Ιούλιο ότι δεν θα κυκλοφορήσει άμεσα στην Ε.Ε. ένα μελλοντικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης λόγω «της απρόβλεπτης φύσης του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού περιβάλλοντος». Η εταιρεία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα καθυστερήσει ένα σχέδιο εκπαίδευσης των μοντέλων ΑΙ στην Ευρώπη με βάση δεδομένα από δημόσιες αναρτήσεις ενηλίκων στο Facebook και στο Instagram, μετά από ανησυχίες που εξέφρασε η Ιρλανδία. Ολες οι εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ευρώπη υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνονται με τους νόμους της, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ.

Η Ε.Ε. έχει αποκτήσει φήμη ως κορυφαία ρυθμιστική αρχή, της οποίας οι κανόνες έχουν συχνά σαρωτικό παγκόσμιο αντίκτυπο, όπως ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, ο οποίος αποτέλεσε πρότυπο για ορισμένες χώρες. Η πιο πρόσφατη νομοθεσία της Ε.Ε. που ασχολείται με τον ψηφιακό ανταγωνισμό, το διαδικτυακό περιεχόμενο και την τεχνητή νοημοσύνη, ωστόσο, ανάγκασε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους στο μπλοκ.

Νομοθέτες και αξιωματούχοι λένε ότι οι κανονισμοί της Ε.Ε. είναι ζωτικής σημασίας για την αμφισβήτηση της μονοπωλιακής συμπεριφοράς μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, τον περιορισμό της διάδοσης παραπληροφόρησης και καταχρηστικού διαδικτυακού υλικού, και την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, εταιρείες και βιομηχανικοί όμιλοι λένε ότι η εφαρμογή τους είναι δύσκολη και θέτει την Ευρώπη σε μειονεκτική θέση. Το chatbot Gemini της Google, λ.χ., επεκτάθηκε στο μπλοκ μήνες μετά την αρχική του κυκλοφορία στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ η Meta κυκλοφόρησε πέρυσι την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Threads στην Ε.Ε., μήνες αφότου κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ. Η Ε.Ε., με περίπου 450 εκατομμύρια καταναλωτές, συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες και πλουσιότερες αγορές στον κόσμο, γεγονός που την καθιστά σημαντική πηγή εσόδων για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT