Οι μειώσεις επιτοκίων το 2025

Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μέσα στο επόμενο έτος δεν θα είναι τόσο επιθετική όσο αναμένουν αρκετοί

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Oταν κάνουμε λόγο για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, τότε διαπιστώνουμε ότι επίκεινται περισσότερες μειώσεις επιτοκίων. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτές θα έχουν λιγότερα περιθώρια χαλάρωσης το 2025 από ό,τι θεωρούν οι ίδιες και πολλοί επενδυτές. Η συνεχιζόμενη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική (κυρίως στις ΗΠΑ), οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις (ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο) και οι διαρθρωτικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού είναι λόγοι που συνηγορούν κατά της πολύ δραστικής μείωσης των επιτοκίων. Επιπλέον, ορισμένοι από τους παράγοντες που συνέβαλαν στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων την περίοδο 2010-2020 έχουν πλέον πάψει ή και αντιστραφεί. Κατά τη δημογραφική μετάβαση, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνταξιοδοτούνται. Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού θα διατηρήσουν τις μισθολογικές πιέσεις πιο υψηλές από ό,τι την παρελθούσα 20ετία. Η αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα των οικονομιών στα υψηλότερα επιτόκια τα τελευταία χρόνια ενισχύει περαιτέρω την άποψή μας ότι το σημείο ισορροπίας για τα επιτόκια έχει μετατοπιστεί υψηλότερα.

Αναμένουμε ότι η Fed θα σταματήσει να μειώνει τα επιτόκια όταν φθάσουν στο 3,75%-4% στα μέσα του 2025, ενώ οι επίσημες προβλέψεις και εκείνες των αγορών θέλουν τα επιτόκια στο 2,75%-3% το 2026. Εφόσον, κατά πάσα πιθανότητα, η δημοσιονομική πολιτική παραμείνει ως έχει, ήτοι πολύ χαλαρή, τότε η νομισματική θα κλίνει προς την άλλη πλευρά για να αποτραπεί η αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Αμφότεροι οι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ και η Κάμαλα Χάρις, έχουν δώσει ακριβές υποσχέσεις. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της 5ης Νοεμβρίου, ο νικητής πιθανότατα θα κυβερνήσει έχοντας ένα διηρημένο Κογκρέσο, το οποίο θα μπορούσε να περιορίσει το ποσό των υπό εκπλήρωση ακριβών υποσχέσεων. Καθώς οι Δημοκρατικοί θέλουν να αυξήσουν τουλάχιστον κάποιους φόρους για να χρηματοδοτήσουν επιπλέον δαπάνες, οι προτάσεις τους φαίνονται λιγότερο επεκτατικές από των Ρεπουμπλικανών.

Στην Ευρωζώνη τα επιτόκια είναι χαμηλότερα από ό,τι στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερο από δέκα χρόνια. Μετά την πιο πρόσφατη κρίση, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ κορυφώθηκε στο 4%, το οποίο ήταν 1,25 π.μ. κάτω από το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας και το κατώτερο όριο του επιτοκίου της Fed. Αναμένουμε ότι η διαφορά επιτοκίων θα παραμείνει σχεδόν σταθερή στο άμεσο μέλλον. Αν και η ΕΚΤ ενδέχεται να περιστείλει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% έως τα μέσα του 2025, οι αγορές το φέρουν στο 2%.

* Οι κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ, Φέλιξ Σμιντ, Σάλομον Φίντλερ και Αντριου Γουίσαρτ είναι οικονομολόγοι της Berenberg Bank.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT