Επιδοτήσεις: Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου

Επιδοτήσεις: Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου

3' 22" χρόνος ανάγνωσης

Από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοινώθηκε πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στη δράση «Προώθηση των πωλήσεων και κυρίως των εξαγωγών». Πρόκειται για δράση η οποία χρηματοδοτείται από πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο» του ΕΣΠΑ 2021-2027, με συνολικό προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση των δραστηριοτήτων των τομέων προτεραιότητας της περιφερειακής Στρατηγικής Εξυπνης Εξειδίκευσης, όπως αυτοί εξειδικεύονται για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (προτεραιοποίηση της RIS3 της ΠΒΑ), μέσω της στήριξης υφιστάμενων, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους. Με την παρούσα δράση επιδιώκεται: α) η βελτίωση βασικών δεικτών ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, β) η βελτίωση ικανοτήτων των επιχειρήσεων με στόχο την ένταξή τους σε διεθνείς αλυσίδες αξίας.

Επιλέξιμοι δικαιούχοι, που μπορούν να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πρόσκλησης, είναι υφιστάμενες μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), οι οποίες πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

– Υποβάλλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ.

– Δραστηριοποιούνται ή να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική επικράτεια και να πραγματοποιήσουν επένδυση αποκλειστικά εντός Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

– Εχουν τουλάχιστον δύο (2) πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις.

– Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο αφορά έναν επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας που συμπεριλαμβάνεται στις επιλέξιμες δραστηριότητες (ΚΑΔ), όπως αυτές αναφέρονται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, στον οποίο δραστηριοποιούνται ουσιωδώς (κύριος κωδικός δραστηριότητας ή κωδικός δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα) για το 2023.

– Εχουν μια (1) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

– Nα προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία εξασφάλισης της ιδιωτικής συμμετοχής του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου σε ποσοστό τουλάχιστον 25% του συνολικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, ενδεικτικά, οι ενέργειες που θα ενισχύονται αφορούν στα εξής:

– Εκπόνηση business plan με συγκεκριμενοποίηση των στόχων κάθε ΜΜΕ.

– Αναζήτηση ευκαιριών σε νέες αγορές του εσωτερικού ή/και του εξωτερικού μέσω ερευνών αγοράς, συμμετοχή σε εκθέσεις, οργάνωση εμπορικών/επιχειρηματικών αποστολών.

– Ενδυνάμωση της θέσης τους σε υφιστάμενες αγορές του εξωτερικού, κυρίως μέσω διεύρυνσης των δικτύων και συνεργασιών τους, ανάπτυξη νέων προϊόντων, με ανάλογες παρεμβάσεις στον εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής, κατά κύριο λόγο με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας.

– Αναβάθμιση της προβολής των προϊόντων στο εξωτερικό μέσω branding, καθιέρωση σήματος ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, συμμετοχές σε αναγνωρισμένες διεθνείς εκθέσεις κ.λπ.

Κατά τη διαμόρφωση του προτεινόμενου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου, είναι υποχρεωτική η σύνδεση των αιτούμενων δαπανών με τις παρακάτω κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών:

– Μισθολογικό κόστος. Πλήρες μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού (έως 17.000 ευρώ – 1 ΕΜΕ).

– Δαπάνες εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων και οργάνων. Εξοπλισμός προστασίας περιβάλλοντος, ψηφιακός, παραγωγικός και μηχανολογικός εξοπλισμός, ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα [επαγγελματικής ή μεικτής χρήσης έως εννέα (9) θέσεων].

– Δαπάνες για παροχή υπηρεσιών.

– Δαπάνες λογισμικού.

– Δαπάνες προβολής, προώθησης και δικτύωσης, ναύλα.

– Eμμεσες δαπάνες.

Επισημαίνεται ότι ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης της δράσης (6/9/2024).

Ο επιλέξιμος συνολικός επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου πρέπει να κυμαίνεται από 60.000 έως 300.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις, πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (2022-2023), με ανώτατο όριο το ποσό των 300.000 ευρώ.

Η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου καλύπτεται από τη δημόσια δαπάνη και την ιδιωτική συμμετοχή. Η δημόσια δαπάνη για όλα τα επενδυτικά σχέδια ανέρχεται στο 50% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από ιδιωτική συμμετοχή. Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής ο δυνητικός δικαιούχος μπορεί να χρησιμοποιήσει ίδιους πόρους ή και δάνειο.

Τέλος, η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης αποτελεσμάτων αξιολόγησης.

Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης με αναλυτικές πληροφορίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής καθώς και τα επιλέξιμα ποσά ανά κατηγορία δαπάνης, μπορεί να αναζητηθεί στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις https://www.espa.gr/ και https://www.pepba.gr/.

Αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 14 Νοεμβρίου 2024.

* Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT