Εξαγορά ελληνικής βιομηχανίας προετοιμάζει η Ideal Holdings

Εξαγορά ελληνικής βιομηχανίας προετοιμάζει η Ideal Holdings

Ανω των 100 εκατ. το ντιλ – Η εταιρεία διαθέτει εργοστάσια στην Ελλάδα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Ελληνική βιομηχανία με παραγωγικές εγκαταστάσεις εντός της επικράτειας είναι η επόμενη εταιρεία την οποία πρόκειται να εξαγοράσει η Ideal Holdings. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η συμφωνία θα κλείσει μέχρι το τέλος του 2024, δηλαδή μες στους επόμενους τρεις μήνες και δεν αποκλείεται η αξία της να υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ. Ετσι, λίγους μήνες μετά την πώληση της Astir Vitogiannis, η Ideal Holdings θα αποκτήσει και πάλι δραστηριότητα στον τομέα της βιομηχανίας, τομέας στον οποίο έχει γίνει ευρέως αντιληπτό ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα τα επόμενα χρόνια.

Η διοίκηση της Ideal Holdings κρατάει κλειστά τα χαρτιά της για τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η υπό εξαγορά βιομηχανία –άλλωστε η Ideal είναι εισηγμένη στο Χ.Α.– χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει την είσοδό της ακόμη και στα τρόφιμα. Παλαιότερα, άλλωστε, είχε εισέλθει στον παρεμφερή κλάδο των ποτών, εξαγοράζοντας τη Three Cents για να την πουλήσει στη συνέχεια στην Coca-Cola HBC. Η νέα μεγάλη επένδυση δεν θα έχει επίσης σχέση με το λιανεμπόριο, στο οποίο η Ideal Holdings δραστηριοποιείται μέσω των πολυκαταστημάτων Attica, ούτε με τον κλάδο της τεχνολογίας – πληροφορικής, όπου πλέον έχει αποκτήσει ισχυρή παρουσία, έπειτα από σειρά εξαγορών.

Στο επενδυτικό «ραντάρ» της Ideal Holdings βρίσκονται ακόμη 2-3 εταιρείες, με τις σχεδιαζόμενες εξαγορές να τοποθετούνται σ’ αυτή την περίπτωση για την επόμενη χρονιά. Οι νέες επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν από τα 180 εκατ. ευρώ που διαθέτει η Ideal Holdings, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από την πώληση της Astir Vitogiannis στην ιταλική Guala Closures, συμφωνία που επετεύχθη τον περασμένο Απρίλιο. Μετά την αποεπένδυση από την εταιρεία παραγωγής mixers (αναψυκτικά για κοκτέιλ) Three Cents και από τη βιομηχανία παραγωγής πωμάτων Astir Vitogiannis, μέσω της οποίας η Ideal Holdings είχε επενδύσει και στην αναδυόμενη αγορά της Νότιας Αφρικής, εξαγοράζοντας το 2022 την εταιρεία παραγωγής πωμάτων Coleus, το χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης περιλαμβάνει σήμερα τις ακόλουθες εταιρείες: Adacom, Attica, Bluestream (το 75%), Byte Computer, Ideal Electronics και i-Docs. Η εξαγορά του 75% της Bluestream έγινε μέσα στο 2024.

Μετά την πώληση της Astir Vitogiannis, η Ideal Holdings θα αποκτήσει και πάλι δραστηριό-τητα στον τομέα της βιομηχανίας.

Το α΄ εξάμηνο του 2024 τα έσοδα της Ideal Holdings διαμορφώθηκαν σε 184,9 εκατ. ευρώ έναντι 50,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 269%. Τούτο οφείλεται στην αύξηση κατά 65% των εσόδων από τη δραστηριότητα της εταιρείας στην πληροφορική και από την εξαγορά της «Αττικά Πολυκαταστήματα», συναλλαγή η οποία ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2023.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 433%, στα 26,1 εκατ. ευρώ από 4,9 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2023. Τα συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν σε 17,7 εκατ. ευρώ από 4,5 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2024, ενισχυμένα κατά 293%, τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 231%, στα 9,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 43%, στα 13 εκατ. ευρώ από 9,1 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2023.

Ειδικά στον κλάδο της πληροφορικής τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 65%, στα 82,7 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2024 από 50,1 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2023, αύξηση που αποδίδεται στην υλοποίηση μεγάλων έργων πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας σε οργανισμούς του Δημοσίου σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και στη ζήτηση που υπάρχει και από τον ιδιωτικό τομέα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT