Μπαράζ εκδόσεων ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες

Μπαράζ εκδόσεων ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες

Μέσα στο 2024 έχουν προχωρήσει σε 12 εκδόσεις, αντλώντας συνολικά 6,5 δισ. ευρώ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης

Οι πρόσφατες εντυπωσιακές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στο μέτωπο των εκδόσεων χρέους αποτελούν μία ακόμη εξέλιξη που επισφραγίζει την επιστροφή του κλάδου προς την κανονικότητα. Σύμφωνα με αναλυτές των οίκων αξιολόγησης που μίλησαν στην «Κ», οι τελευταίες έξοδοι των τραπεζών στις αγορές αποτελούν ορόσημα, ενώ είχαν χαρακτηριστικά ανάλογα με αυτά των εκδόσεων ευρωπαϊκών τραπεζών και κατέγραψαν ρεκόρ σε διάφορα μέτωπα. Το μέγεθος των τίτλων, το ύψος των βιβλίων προσφορών, το μείγμα των επενδυτών καθώς και η τιμολόγηση, έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με μόλις λίγους μήνες πριν. Αιτία, η σημαντική βελτίωση της αξιολόγησής τους, έχοντας ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα σε κάποιες από τις μετρήσεις των οίκων.

Εντός του 2024 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε συνολικά 12 εκδόσεις με senior preferred, ΑΤ1, Tier 2 και πράσινα ομόλογα, αντλώντας συνολικά 6,5 δισ. ευρώ, με στόχο την εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους για τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL), οι οποίες και σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης θα καλυφθούν πολύ νωρίτερα από την προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου 2026. Μάλιστα σε διάστημα μόνο δύο εβδομάδων τον Σεπτέμβριο, οι τρεις συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς άντλησαν με ευκολία κεφάλαια ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες από αυτές τις εκδόσεις χαρακτηρίζονται από τους οίκους αξιολόγησης εκδόσεις-ορόσημο.

Η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε στις 10 Σεπτεμβρίου 650 εκατ. ευρώ από την έκδοση του 11ετούς Tier 2 που ήταν το μεγαλύτερο ποσό που έχει αντληθεί από ελληνική τράπεζα σε ανάλογη έκδοση. Επίσης, ήταν η πρώτη έκδοση ομολόγου ελληνικής τράπεζας που η τιμολόγηση δεν έγινε με ονομαστικό επιτόκιο, όπως γινόταν έως τώρα, αλλά με spread επί του mid swap του ευρώ, όπως γίνονται οι εκδόσεις των συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών. Η έκδοση συγκέντρωσε προσφορές από μεγάλους asset managers και επίσης μεγάλους Ευρωπαίους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Λίγες μέρες μετά, η Eurobank βγήκε στις αγορές και έθεσε και αυτή νέα ρεκόρ. Από την έκδοση του πράσινου ομολόγου της άντλησε 850 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει σημειωθεί σε έκδοση ελληνικής τράπεζας γενικότερα, ενώ το βιβλίο προσφορών που ξεπέρασε τα 4,5 δισ. ευρώ ήταν το μεγαλύτερο που έχει συγκεντρώσει ελληνική τράπεζα μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Επιπλέον, η έκδοση συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών (270) που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ελληνικό ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, με το 85% να διανέμεται σε διεθνείς επενδυτές, πολλοί εκ των οποίων ήταν νέοι επενδυτές. Και η έκδοση της Eurobank τιμολογήθηκε με βάση το mid swap.

«Προφανώς, ένας από τους βασικούς μοχλούς για αυτές τις εκδόσεις-ορόσημο έχει να κάνει με τις απαιτήσεις για τα MREL και την ανάγκη να αυξηθεί το επιλέξιμο για MREL χρέος μέχρι το τέλος του 2025. Επιπλέον, οι αναβαθμίσεις της αξιολόγησης των τραπεζών σε επενδυτική βαθμίδα τους τελευταίους μήνες έχουν επεκτείνει σημαντικά τη δεξαμενή επενδυτών για τους τίτλους των ελληνικών τραπεζών, αυξάνοντας τη σχετική ζήτηση και διευκολύνοντας τις ελληνικές τράπεζες να εκδώσουν χρέος με καλύτερα επιτόκια», όπως επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο Νώντας Νικολαΐδης, αντιπρόεδρος και υψηλόβαθμο στέλεχος πιστωτικών αξιολογήσεων της Moody’s.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, οι ελληνικές τράπεζες είναι σε τροχιά κανονικότητας λόγω των ισχυρότερων πιστωτικών τους προφίλ, κυρίως χάρη στην εκκαθάριση των NPEs από τους ισολογισμούς τους. Επιπλέον, τα ενισχυμένα βασικά έσοδα και η δημιουργία κερδών συνέβαλαν σημαντικά στην ενίσχυση των μετρήσεων ρυθμιστικού κεφαλαίου τους.

«Οι πρόσφατες εκδόσεις παρουσίασαν ισχυρή επενδυτική ζήτηση, δίνοντας τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αντλήσουν περισσότερα από τα αναμενόμενα κεφάλαια, βελτιστοποιώντας παράλληλα το κόστος χρηματοδότησης», όπως παρατηρεί ο Αντρέα Κοστάνζο, αντιπρόεδρος της DBRS και επικεφαλής αναλυτής των ελληνικών τραπεζών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, φαίνεται ότι οι εκδόσεις ήταν, σε κάποιο βαθμό, ευκαιρίες για να προβλεφθεί μέρος του σχεδίου χρηματοδότησης που αναμένεται για το 2025, όπως προσθέτει. «Η όρεξη των επενδυτών προς τον ελληνικό τραπεζικό τομέα παραμένει υποστηρικτική, ενώ έχει σημειωθεί βελτίωση στην ποιότητα καθώς και στη διαφοροποίηση των επενδυτών που είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν στις εκδόσεις χρέους των ελληνικών τραπεζών», τονίζει ο Κοστάνζο μιλώντας στην «Κ». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή είναι μια περαιτέρω απόδειξη της επιτυχημένης διαδικασίας αναδιάρθρωσης που έχουν αναλάβει οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια, η οποία οδηγεί στην επιστροφή στην κανονικότητα με διαρθρωτικές βελτιώσεις στην κερδοφορία, στο προφίλ κινδύνου και στην κεφαλαιοποίησή τους».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT