Προς διάθεση του 10% της ΕΤΕ από το 18,39% που ελέγχει το ΤΧΣ

Προς διάθεση του 10% της ΕΤΕ από το 18,39% που ελέγχει το ΤΧΣ

Τη Δευτέρα αναμένεται η ανακοίνωση για το placement της τράπεζας

3' 10" χρόνος ανάγνωσης

Στη διάθεση περίπου του 10% από το σύνολο του 18,39% που διαθέτει το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα καταλήγει η κυβέρνηση, προκρίνοντας το σενάριο να διατηρήσει το υπόλοιπο 8,39%, που αποτελεί άλλωστε και τη μοναδική συμμετοχή που έχει σήμερα σε συστημική τράπεζα. Το βασικό σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν αποκλείει το τελικό ποσοστό να κινηθεί σε ένα εύρος +2% ακόμη, ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρξει.

Η απόφαση της κυβέρνησης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, που συνέρχεται με θέμα το placement της Εθνικής. Στη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος του Δημοσίου στο Δ.Σ. του Ταμείου αναμένεται να τοποθετηθεί τόσο σε σχέση με την επίσημη απόφαση της κυβέρνησης όσο και την αιτιολογία της. Η διάσταση αυτή είναι σημαντική προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως στον σύμβουλο διάθεσης, την JPMorgan, για να ξεκινήσει τη διερευνητική βολιδοσκόπηση της αγοράς για την απορρόφηση του παραπάνω ποσοστού. Η σχετική διαδικασία του wall crossing αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη, διερευνώντας εκτός από τις προθέσεις των επενδυτών, την τιμή που είναι διατεθειμένοι να δώσουν για το 10% της Εθνικής, σε συνδυασμό με τη δέσμευση ότι δεν θα κάνουν trade τη μετοχή, τηρώντας τις δεσμεύσεις περί εμπιστευτικότητας.

Να σημειωθεί ότι με βάση την πληροφόρηση που έχει μεταφέρει η JPMorgan στο ΤΧΣ, η αγορά είναι σε θέση να απορροφήσει το σύνολο του ποσοστού που ελέγχει το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα. Ανάλογη άποψη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», διατυπώνεται και στο εσωτερικό του ΤΧΣ, ενόψει μάλιστα και της κατάργησης του Ταμείου στα τέλη του 2024. Από τη διερεύνηση που θα κάνει η JPMorgan, θα αποτυπωθεί και το κατά πόσο η απόφαση για τη διάθεση μικρότερου ποσοστού, δηλαδή περίπου του 10%, θα επηρεάσει και την τιμή διάθεσης.

Το βασικό σενάριο δεν αποκλείει το τελικό ποσοστό να κινηθεί σε ένα εύρος +2% ακόμη, ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρξει.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το placement τοποθετείται την 1η εβδομάδα του Οκτωβρίου και τα περιθώρια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών είναι στενά. Ηδη πάντως το προσχέδιο του ενημερωτικού έχει αποσταλεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με σημαντικά ωστόσο κενά, τόσο για το τελικό ποσοστό όσο και το εύρος τιμής που θα προταθεί για τη συναλλαγή, που αναμένεται να συμπληρωθούν εντός των ημερών. Βέβαιο από κυβερνητικής πλευράς είναι πάντως ότι το placement θα είναι συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κρίσιμο θέμα είναι επίσης το εάν θα υπάρξει ποσοστό που θα διατεθεί μέσω του ελληνικού βιβλίου στη λιανική, δηλαδή σε ιδιώτες Ελληνες επενδυτές, όπως συνέβη πέρυσι με τη διάθεση του 22%. Η απόφαση να διατεθεί το 10% αντί του 18,39% αφήνει μικρά περιθώρια, αλλά δεν αποκλείεται να προκριθεί προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να εγγραφούν και ιδιώτες, εκτός από θεσμικούς επενδυτές. Η τιμή θα καθοριστεί προφανώς με βάση το διεθνές βιβλίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση καταλήγει στην απόφαση για τη διάθεση του 10%, επιδιώκοντας να διατηρήσει ελάχιστη συμμετοχή στην τράπεζα, που θα της επιτρέψει να έχει λόγο στο τραπεζικό σύστημα. Στα επιχειρήματα προβάλλεται επίσης η προοπτική προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη μιας πιο «στέρεης» μετοχικής βάσης, μετά και την πλήρη αποεπένδυση του Ταμείου. Να σημειωθεί ότι εκτός από τον βασικό μεγαλομέτοχο, το ΤΧΣ, που ελέγχει το 18,39%, ποσοστό άνω του 5% διαθέτει μόνο το Capital Group Companies.

Στα επόμενα βήματα είναι επίσης ο καθορισμός του εύρους τιμής με βάση και την τιμή που θα διαμορφωθεί στο ταμπλό κατά τη στιγμή της απόφασης. Χθες η τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε στα 7,21 ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά 1,1% σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο και περίπου 10% τον τελευταίο μήνα. Η μετοχή της Εθνικής, παρά το ράλι που έχει πραγματοποιήσει τον τελευταίο χρόνο (+33%) αναφέρεται στο top picks των αναλυτών και επενδυτικών οίκων, με τιμή-στόχο που υπερβαίνει ακόμη και τα 10 ευρώ, ενώ το ανώτερο επίπεδο διαπραγμάτευσης είχε φτάσει τα 8,49 ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT