Τι δείχνει η μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. από τη Fed

Τι δείχνει η μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. από τη Fed

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες των αγορών, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ ότι «έφτασε η ώρα για αναπροσαρμογή της πολιτικής», η Fed ανακοίνωσε την έναρξη κύκλου υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής.

Τα στοιχεία των τελευταίων μηνών έχουν ενισχύσει την πεποίθηση της Fed ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή πτωτική πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, ενώ η οικονομική δραστηριότητα διατηρεί τη δυναμική της. Ωστόσο τα στοιχεία για τις νέες θέσεις απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα αποδείχθηκαν, σε γενικές γραμμές, ασθενέστερα των προσδοκιών τους τελευταίους δύο μήνες, δημιουργώντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο «απότομης προσγείωσης» της οικονομίας. Η εξέλιξη αυτή άλλωστε ήταν και ο βασικός λόγος που η απόφαση της Fed για μείωση κατά 50 μ.β. (αντί 25 μ.β.) ήταν αναμενόμενη από το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Και αυτό γιατί η πρόσφατη σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας, αν και οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, ενεργοποίησε τον λεγόμενο κανόνα ύφεσης της Sahm, μιας οικονομολόγου με προϋπηρεσία στη Fed. Σύμφωνα με τον εν λόγω κανόνα, όταν η διαφορά μεταξύ του κινητού μέσου του ποσοστού ανεργίας τριών μηνών είναι τουλάχιστον 0,50 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το χαμηλό των προηγούμενων 12 μηνών, χρησιμοποιώντας και πάλι τον κινητό μέσο όρο τριών μηνών, η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση (σύμφωνα με τη St. Louis Fed το συγκεκριμένο όριο ξεπεράστηκε τους τελευταίους δύο μήνες φθάνοντας τις 0,57 μονάδες τον Αύγουστο).

Εντούτοις, στη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές για το ενδεχόμενο απότομης προσγείωσης της οικονομίας. Τόνισε ότι η απόφαση για 50 μ.β. αντικατοπτρίζει την ανάγκη αναπροσαρμογής των επιτοκίων στις νέες οικονομικές συνθήκες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η τράπεζα συνεχίζει να χαρακτηρίζει την αγορά εργασίας «συμπαγή». Υποστήριξε δε ότι η πορεία μείωσης των επιτοκίων βασίζεται στα εκάστοτε διαθέσιμα στοιχεία και η μείωση κατά 50 μ.β. δεν σηματοδοτεί ότι η τράπεζα θα συνεχίζει με αυτόν τον ρυθμό και στο μέλλον. Η εκτίμηση αυτή αποτυπώθηκε άλλωστε και στις αναθεωρημένες προβλέψεις της για την πορεία των επιτοκίων, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται περαιτέρω μείωση 50 μ.β. μέχρι το τέλος του έτους –απομένουν δύο συνεδριάσεις– 100 μ.β. το 2025 και 50 μ.β. το 2026. Παρά ταύτα, η προθεσμιακή αγορά προβλέπει πιο επιθετικό ρυθμό, τιμολογώντας μείωση 75 μ.β. μέχρι το τέλος του 2024 και επιπλέον 125 μ.β. το 2025.

*EUROBANK RESEARCH

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT