Στο τιμόνι του ΙΟΒΕ ο Γιάννης Ρέτσος

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

O Γιάννης Ρέτσος είναι ο νέος πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του αναμένεται να γίνει στο διοικητικό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Οκτωβρίου. Ο 55χρονος Γ. Ρέτσος διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από τον Μάιο 2017 μέχρι τον Μάιο 2023, ενώ είναι διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος του ομίλου Electra Hotels & Resorts, ο οποίος ελέγχει εμβληματικά ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αλλού. Είναι επίσης τακτικό μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος για δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Ασχολείται ενεργά με τα θέματα του τουρισμού από το 1999 και μεταξύ 2009 και 2012 διετέλεσε πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής και αργότερα πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Από τον Φεβρουάριο του 2020 είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΙΟΒΕ την προεδρία του οποίου αναλαμβάνει τώρα.

Αυξημένη έως 17 Νοεμβρίου η κίνηση των αεροσκαφών

Περισσότερες πτήσεις αναμένονται στα ελληνικά αεροδρόμια κατά το διάστημα που περιλαμβάνει την τρέχουσα εβδομάδα έως και τις 17 Νοεμβρίου, σε ετήσια βάση σύγκρισης. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Eurocontrol, μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου, η κίνηση των αεροσκαφών θα είναι αυξημένη έως και 10%, ποσοστό που θα κυμαίνεται από 10% έως 15% από 7 έως 13 Οκτωβρίου και θα αγγίξει το 30% μέχρι τις 17 Νοεμβρίου. Τα στοιχεία αυτά φαίνεται να σηματοδοτούν πως οι επιδόσεις του τουρισμού θα παραμείνουν ισχυρές και τους επόμενους μήνες.

Δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων

Συνεχίζεται η τακτική διάθεση εντόκων γραμματίων σε ιδιώτες επενδυτές από τον ΟΔΔΗΧ. Ετσι, από την ερχόμενη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου έως την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, όσοι επιθυμούν να προμηθευτούν έντοκα γραμμάτια διάρκειας έξι μηνών, τα οποία θα εκδοθούν σε σχετική δημοπρασία την Τέταρτη 25 Σεπτεμβρίου, μπορούν να το κάνουν μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό τα 15.000 ευρώ. Το ύψος των εντόκων θα κινηθεί στα 500 εκατ. ευρώ.

Κριτική για τα νέα έργα υποδομών

Αρκετή «γκρίνια» εξέφρασαν οι «μεγάλοι» του κατασκευαστικού κλάδου στο συνέδριο υποδομών και μεταφορών ITC 2024, που πραγματοποιήθηκε εντός της εβδομάδας, παρά το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο που έχουν συγκεντρώσει. Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε το υπ. Υποδομών, είτε για έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί με εγγενή προβλήματα υλοποίησης και ανωριμότητα μελετών, είτε για το χρόνιο πρόβλημα των απαλλοτριώσεων που πλήττει όλα τα εν εξελίξει έργα, ή ακόμα και για έλλειψη ενημέρωσης, σχετικά με το ποια έργα αποτελούν προτεραιότητα (κι άρα οδεύουν προς δημοπράτηση) και ποια όχι, με δεδομένο ότι πλέον, είναι προφανές ότι αρκετά έργα δεν θα προχωρήσουν σε αυτή τη χρονική περίοδο, λόγω έλλειψης πόρων.

Σημαντικό στοιχείο η τραπεζική ένωση

Η τραπεζική ένωση θα ενισχύσει την ελκυστικότητα των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών στους διεθνείς επενδυτές, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος. Ειδικότερα, σε συνέντευξή του σε ισπανική εφημερίδα και απαντώντας στην ερώτηση εάν η ενοποίηση είναι απαραίτητη για την επιβίωση του τραπεζικού κλάδου της Ευρώπης, τη στιγμή που η κεφαλαιοποίηση της αμερικανικής JPMorgan, για παράδειγμα, είναι ίση με αυτήν των 10 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών συνολικά, τόνισε πως η ενοποίηση είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «η αντίθεση μεταξύ των αποτιμήσεων των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών τραπεζών είναι ένα σημάδι των πιθανών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη. Νομίζω ότι ένας λόγος γι’ αυτό είναι η έλλειψη πλήρους τραπεζικής ένωσης, καθώς και οι εθνικές προσεγγίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT