Το 2026 προς το 2% ο πληθωρισμός, αυξήσεις 5% ετησίως στους μισθούς

Το 2026 προς το 2% ο πληθωρισμός, αυξήσεις 5% ετησίως στους μισθούς

Στο 2,9% εκτιμά το Ευρωσύστημα, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του (Σεπτέμβριος 2024), οι οποίες αναφέρονται και στην ειδική έκδοση της Τράπεζας της Ελλάδος «Παρατηρητήριο πληθωρισμού», ότι θα διαμορφωθεί ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, πάνω δηλαδή από το 2,6% που προέβλεπε για την τρέχουσα χρονιά το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024-2025

1' 21" χρόνος ανάγνωσης

Στο 2,9% εκτιμά το Ευρωσύστημα, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του (Σεπτέμβριος 2024), οι οποίες αναφέρονται και στην ειδική έκδοση της Τράπεζας της Ελλάδος «Παρατηρητήριο πληθωρισμού», ότι θα διαμορφωθεί ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, πάνω δηλαδή από το 2,6% που προέβλεπε για την τρέχουσα χρονιά το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024-2025.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι τον Αύγουστο ο πληθωρισμός επανήλθε στη ζώνη του 3%, μετά τρεις μήνες που είχε διαμορφωθεί κάτω από το επίπεδο αυτό. Για το 2025 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,2% και το 2026 στο 2,1%. Ο ενεργειακός πληθωρισμός εκτιμάται πως θα είναι αρνητικός, στο -1,7% το 2024, στο 0,9% το 2025 και στο 1% το 2026.

Δύο επισημάνσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Πρώτον, ότι στο τέλος της διετίας, ο πληθωρισμός θα είναι κοντά στο επίπεδο του 2%, αλλά θα παραμείνει πάνω από αυτό. Δεύτερον, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών θα είναι ο πιο επίμονος παράγοντας πληθωρισμού την περίοδο αυτή, κάτι που αποδίδεται στην αναμενόμενη αύξηση των μισθών. Η ονομαστική αμοιβή ανά εργαζόμενο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ετησίως κατά 5% και πλέον, λόγω των ελλείψεων στην αγορά εργασίας και των πρόσφατων συμφωνιών για συλλογικές – κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί σε 3,4% το 2024, 2,9% το 2025 και 2,5% το 2026.

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω τελούν υπό την αίρεση της εκδήλωσης κάποιας νέας γεωπολιτικής ή κλιματικής κρίσης ή την κλιμάκωση κάποιας υφιστάμενης, όπως ήδη συμβαίνει στη Μέση Ανατολή. Κρίσεις οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αναζωπύρωση των τιμών στην ενέργεια, αλλά και σε σειρά πρώτων υλών, ανατρέποντας την πορεία αποκλιμάκωσης στην οποία βρίσκονται τώρα οι κατηγορίες αυτές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT