Νίκος Κωστόπουλος: Οι μηχανές των ΕΑΣ παίρνουν ξανά μπροστά

Νίκος Κωστόπουλος: Οι μηχανές των ΕΑΣ παίρνουν ξανά μπροστά

Η συμφωνία με την τσεχική CSG, η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους και η επαναλειτουργία του εργοστασίου στο Λαύριο

4' 2" χρόνος ανάγνωσης

Σε λειτουργική κερδοφορία αναμένεται να επιστρέψουν από την επόμενη χρήση τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, μία από τις κάποτε βαθιά προβληματικές αμυντικές επιχειρήσεις του Δημοσίου. Η ανάταξη των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας και η επιστροφή της με αξιώσεις στη διεθνή αγορά παραγωγής πυρομαχικών αποτέλεσαν προτεραιότητα της κυβέρνησης, εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλός της Νίκος Κωστόπουλος που ανέλαβε το έργο αυτό το 2019. Τις επόμενες ημέρες ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία σύστασης κοινοπραξίας των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) με τον βιομηχανικό και τεχνολογικό όμιλο CSG, συμφερόντων του Τσέχου επιχειρηματία Μιχάλ Στρναντ, για την παραγωγή πυρομαχικών μικρού, μεσαίου και μεγάλου διαμετρήματος.

– Γιατί προχωράτε σε σύσταση κοινοπραξίας με την CGS και πώς αυτή θα βοηθήσει τα ΕΑΣ;

– Επειτα από δεκαετίες παραγωγικής απραξίας τα ΕΑΣ βάζουν και πάλι τις μηχανές μπροστά. Μέσα σε πέντε χρόνια καταφέραμε ένα μικρό θαύμα, σε μια εταιρεία που οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες είχαν απαξιώσει. Σήμερα όχι μόνο στα ΕΑΣ αλλά στο σύνολο της αμυντικής βιομηχανίας υπάρχει έντονη κινητικότητα, ως αποτέλεσμα της κατεύθυνσης, αλλά και της εντολής που έχει δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για ενεργοποίηση και αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής αμυντικού εξοπλισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η σύμπραξή μας με τους Τσέχους.

– Πώς έγινε η επιλογή των Τσέχων της CGS;

– Η αναζήτηση συμμάχων μάς οδήγησε τελικά να καταλήξουμε σε τρεις εταιρείες μεταξύ των οποίων και ο τσεχικός όμιλος CSG. Παραδώσαμε τις προτάσεις μας στην κυβέρνηση, στον κύριο μέτοχό μας που είναι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά και στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Η κυβέρνηση αξιολόγησε τις τρεις προτάσεις, διαπραγματεύτηκε και κατέληξε σε αυτή που εξασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, τη βιωσιμότητα και τη μελλοντική ανάπτυξη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Σήμερα έχουμε έναν σύμμαχο – επενδυτή. Κάτι που πριν από λίγα χρόνια φαινόταν απίστευτο. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της άμυνας κατά τα πρότυπα των αμυντικών βιομηχανιών του εξωτερικού. Θα ενισχυθούν οι παραγωγικές μας δυνατότητες και η ανταγωνιστικότητα και φιλοδοξούμε να δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις εργασίας. Και καλές θέσεις εργασίας…

Φιλοδοξούμε να επιστρέψουμε σε λειτουργική κερδοφορία από το 2025.

– Πόσο καθοριστικός για την παραγωγική ανασυγκρότηση των ΕΑΣ είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία;

– Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιλήφθηκε την ανάγκη για αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Δημιούργησε το πρόγραμμα ASAP, στη διαγωνιστική διαδικασία του οποίου συμμετείχαμε και ανταγωνιστήκαμε εταιρείες-κολοσσούς. Καταθέσαμε τρεις προτάσεις και εγκρίθηκαν οι δύο. Το συνολικό ποσό μαζί με τη συμμετοχή του ιδιώτη εταίρου στη συμπαραγωγή αγγίζει τα 83 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 5η θέση μεταξύ των 28 χωρών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Για πρώτη φορά τα ΕΑΣ χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και χάρη σε αυτούς τους πόρους θα επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο ΤΝΤ στο Λαύριο, το οποίο είχε σταματήσει τη λειτουργία του τη δεκαετία του 1980.

– Σε τι κατάσταση ήταν τα ΕΑΣ το 2019 και πώς εξελίχθηκε η συνεργασία σας με το προσωπικό τους;

– Από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ανέλαβα τη διοίκηση, ο στόχος ήταν σαφής. Παραγωγική ανασυγκρότηση, εξωστρέφεια και αναζήτηση συμμάχων. Μαζί με το προσωπικό συμμαζέψαμε τα οικονομικά και αρχίσαμε να θέτουμε σε εφαρμογή το σχέδιό μας. Επιτεύχθηκε εργασιακή ειρήνη, υπογράψαμε συλλογική σύμβαση, θεσμοθετήθηκε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι κερδίζουν σχεδόν έναν επιπλέον μισθό μέσω διαφόρων μη οικονομικών βοηθημάτων. Παράλληλα, ξεκινήσαμε την οικονομική εξυγίανση και τη διαφανή λειτουργία. Το 2021 έγινε πλήρης απογραφή και συμφωνία βιβλίων και καταστάσεων των αποθηκών. Διορθώθηκαν αποκλίσεις και επεστράφησαν στα ταμεία 2,2 εκατ. από παλαιές εγγυητικές και έγιναν προσαρμογές με βάση τα IRFS. Ταυτόχρονα πληρώθηκαν 17 εκατ. σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και από το 2020 δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δημόσιο και ταμεία. Κάθε πράξη από τη χρήση του 2020 δημοσιεύεται στη «Διαύγεια» και στο μητρώο δημοσίων συμβάσεων, ενώ όσον αφορά την ανάθεση υπηρεσιών και έργων διενεργήθηκαν ανοιχτοί διεθνείς διαγωνισμοί τα αποτελέσματα των οποίων ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

– Ποιες είναι οι προοπτικές των ΕΑΣ;

– Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν συμβόλαια για παραγωγή αμυντικού υλικού, συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα και είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη. Επιπλέον, έχουμε πλέον έναν σύμμαχο – επενδυτή που θα ενισχύσει την εξωστρέφειά μας με την προσέλκυση νέων πελατών από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, τα ΕΑΣ διαπραγματεύονται και άλλες συμβάσεις καθώς και την επέκταση υφιστάμενων όπως αυτή για τους πυραύλους IRIS-T ύψους 50 εκατ., ενώ βρισκόμαστε και σε συζήτηση με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για νέα προγράμματα όπως η αναβάθμιση των ρουκετών 122 χιλιοστών. Η υλοποίησή τους μαζί με τα κέρδη από τη συνεργασία με τους Τσέχους και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μας, που έχει ήδη ξεκινήσει, σημαίνουν ότι τα ΕΑΣ έπειτα από δεκαετίες θα σταθούν στα πόδια τους και δεν θα αναζητούν στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Φιλοδοξούμε να επιστρέψουμε σε λειτουργική κερδοφορία από την επόμενη χρήση, δηλαδή το 2025. Οχι μόνο εξυγιαίνεται μια κρατική επιχείρηση αλλά διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα της μέσω επενδύσεων από τρίτους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT