ελίν: ένα συναρπαστικό ταξίδι επτά δεκαετιών στην πρόοδο και την καινοτομία
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ελίν-ένα-συναρπαστικό-ταξίδι-επτά-δεκ-563258896

ελίν: ένα συναρπαστικό ταξίδι επτά δεκαετιών στην πρόοδο και την καινοτομία

Πώς μια επιχείρηση εισαγωγής μαζούτ κατάφερε να εξελιχθεί σε πρωτοπόρο όμιλο στον κλάδο της ενέργειας;

Όταν το 1954 ιδρυόταν η εταιρεία εισαγωγής μαζούτ «Δ. Διαμαντίδης και Χ. Κουρούκλης και Σία», γνωστή σήμερα ως ελίν, λίγοι μπορούσαν να προβλέψουν την εξέλιξη που θα είχε ο κλάδος της ενέργειας στις επτά δεκαετίες που θα μεσολαβούσαν μέχρι σήμερα. Και όμως, η εταιρεία, που δέκα χρόνια αργότερα, το 1964, εγκαινίασε την πρώτη της μονάδα αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ορυκτελαίων στον Ασπρόπυργο, με την προσήλωσή της στην επιχειρηματική καινοτομία και αριστεία, έχει καταφέρει όχι απλώς να προσαρμόζεται σε κάθε εποχή, αλλά να ηγείται των εξελίξεων στον χώρο, έχοντας αναδειχθεί σε σταθερή δύναμη προόδου σε αυτή την διαρκώς εξελισσόμενη αγορά και επιχειρηματικό βαρόμετρο για την ελληνική βιομηχανία.

Και αυτό γιατί, η ελίν δεν σταμάτησε ποτέ να καινοτομεί. Διευρύνοντας σταθερά και σημαντικά το πεδίο δραστηριοτήτων της, βρέθηκε πάντοτε στην αιχμή της πρωτοπορίας – για παράδειγμα, το 1983 ήταν η πρώτη εταιρεία που κατασκεύασε πρωτοποριακά δεξαμενόπλοια για την ασφαλή μεταφορά καυσίμων στα νησιά, και αργότερα, το 1997, όταν συνεργάστηκε με Ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας για να ελέγχει την ποιότητα των καυσίμων που πουλάει στο δίκτυο πρατηρίων της. Ή όταν τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης μετάβασης δεν ήταν ακόμα στην agenda της Πολιτείας, η ελίν σε συνεργασία με το Αυστριακό Ινστιτούτο Ενέργειας έφεραν στην ελληνική αγορά τα πρώτα βιοκαύσιμα.

Καινοτομία στην Ελλάδα, επιτυχία στο εξωτερικό

Σήμερα, η ελίν έχει εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο με δυναμική παρουσία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εκτός από την εγκατάσταση αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων  στον Ασπρόπυργο, η εταιρεία έχει επεκταθεί με εγκαταστάσεις στον Βόλο και το Πόρτο Λάγος, ενώ διαθέτει ένα σύγχρονο δίκτυο με πάνω από 560 πρατήρια σε όλη τη χώρα. Στον τομέα του ανεφοδιασμού σκαφών αναψυχής, η ελίν κατέχει ηγετική θέση με μερίδιο αγοράς άνω του 60% στις μαρίνες της Αττικής, προσφέροντας αξιόπιστες και ασφαλείς λύσεις στους πελάτες της.

Εκτός συνόρων, είναι η πρώτη σε εξαγωγές ελληνική εταιρεία εμπορίας καυσίμων και μία από τις πρώτες ελληνικές εταιρείες συνολικά σε εξαγωγές, δραστηριοποιούμενη σε 5 ηπείρους και περισσότερες από 45 χώρες. Παράλληλα, σχεδιάζει επέκταση στην αγορά του μαζούτ στη Δυτική Αφρική, για την ισχυροποίησή της στην διεθνή αγορά.

Και οι δραστηριότητες της εταιρείας επεκτείνονται συνεχώς. Εισέρχεται το 2019 στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με τα εμπορικά σήματα electricon και aerion αντίστοιχα. Δύο σήματα που βρίσκονταν σταθερά ανάμεσα στους οικονομικότερους παρόχους ενέργειας σε ιδιώτες και εμπορικές επιχειρήσεις κατά το προηγούμενο διάστημα, ανταποκρινόμενα στο αίσθημα οικονομικής ανασφάλειας των πολιτών. Φέτος, θα τεθεί σε λειτουργία στο Θριάσιο στην Αττική ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού υγροποιημένου και συμπιεσμένου φυσικού αερίου (LNG,CNG) που ολοκλήρωσε σε συνεργασία με την BLUE GRID. Ένας δεύτερος σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στα Ιωάννινα το 2025.

Για ένα βιώσιμο μέλλον

Ο προσανατολισμός σε ένα πράσινο, βιώσιμο μέλλον αποτελεί προτεραιότητα της ελίν. Αυτό μεταφράζεται σε μία σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες, αφού η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής είναι ακόμη ένας τομέας στον οποίο η ελίν πρωτοστατεί. Η εταιρεία έχει ενσωματώσει στις δραστηριότητές της την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και συγκεκριμένα από τρία φωτοβολταϊκά πάρκα σε Ασπρόπυργο και Βόλο.

Ταυτόχρονα, με την προσήλωσή της στις στρατηγικές συνεργασίες ως δείκτη της πορείας προς ένα καλύτερο μέλλον, η ελίν συμπράττει με άλλους στρατηγικούς παίκτες στην Ελλάδα. Με σκοπό την επέκταση της χρήσης ηπιότερων μορφών ενέργειας στην κίνηση των οχημάτων, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Blue, τα πρατήρια της ελίν έχουν μετατραπεί σε ολοκληρωμένους ενεργειακούς σταθμούς για ηλεκτροκίνηση, ενώ σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) στοχεύει να επεκτείνει την επιχειρηματική της δραστηριότητα και στην παραγωγή και διανομή «πράσινου» υδρογόνου για οδικές μεταφορές και βιομηχανική κατανάλωση μέσω πρατηρίων καυσίμων ή αγωγών.

Όμως, η ελίν δεν περιορίζεται μόνο σε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η ανάπτυξη δράσεων EKE αποτελεί στρατηγική επιδίωξή της. Υλοποιεί πολλές, αξιόλογες δράσεις μέσω του προγράμματος «ώθηση». Ήδη, πραγματοποιήθηκαν δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας που κάλυψαν περισσότερες από 60 περιοχές της χώρας και ωφέλησαν πάνω από 4.000 ευάλωτους συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε την πρωτοβουλία «Καμία πηγή ρύπανσης δεν είναι ασήμαντη», ένα καινοτόμο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των τοπικών κοινωνιών των ελληνικών νησιών κατά της ρύπανσης των θαλάσσιων υδάτων, σε συνεργασία με τον οργανισμό Aegean Rebreath και το Δίκτυο Μπλε Δήμων.

Με το βλέμμα στο αύριο, η ελίν, εισηγμένη στο χρηματιστήριο από το 2004, συνεχίζει επί επτά δεκαετίες να πρωτοπορεί στον κλάδο της ενέργειας και να αναζητά νέα μονοπάτια εξέλιξης.

Μια εταιρεία που ξεκίνησε φέρνοντας ένα φορτίο μαζούτ για την κάλυψη των αναγκών της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, σήμερα βρίσκεται στην κορυφή της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, με σταθερούς πυλώνες την αξιοπιστία, την διαφάνεια και την ποιότητα.

ελίν: ένα συναρπαστικό ταξίδι επτά δεκαετιών στην πρόοδο και την καινοτομία-1
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT