Η Louis Vuitton στόχος του Πεκίνου

Τα κινεζικά αντίποινα στην επιβολή δασμών περιλαμβάνουν τα είδη πολυτελείας, που αντιστοιχούν σε εισαγωγές 11 δισ.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Λίγοι επικεφαλής δυτικών εταιρειών τραβούν τόσο την προσοχή στην Κίνα όσο ο Μπερνάρ Αρνό. Ο 75χρονος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του οίκου ειδών πολυτελείας και υψηλής ραπτικής LVMH, αξίας 340 δισ. δολαρίων, έχει τακτικές επαφές με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και βρισκόταν στο επίκεντρο της συζήτησης στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού-αστραπή στην Κίνα πέρυσι τον Ιούνιο. Εντούτοις, ο γαλλικός γίγαντας θα μπορούσε να βρεθεί μεταξύ διασταυρούμενων πυρών στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι Βρυξέλλες έχουν οξύνει τη διαμάχη με το Πεκίνο, προτείνοντας επιπλέον δασμούς στα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα, με το επιχείρημα ότι είναι αδίκως φθηνά λόγω των κρατικών επιδοτήσεων. Εν αναμονή της ψηφοφορίας των κρατών-μελών της Ε.Ε., η κίνηση για πρόσθετους δασμούς έως και 38% της αξίας των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων θα γίνει δεσμευτική για τα επόμενα πέντε χρόνια, το αργότερο από φέτος τον Νοέμβριο και μετά. Από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρώτη φορά τους δασμούς, τον Ιούνιο, το ερώτημα ήταν πώς και αν θα αντιδράσει η Κίνα.

Ενδεχομένως ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ να μη χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα του. Είναι μεν αντιμέτωπος με τις πιο εχθρικές Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η Ευρώπη είναι μια στρατηγικής σημασίας αγορά για το Πεκίνο. Η Κίνα έχει ξεκινήσει έρευνες αντιντάμπινγκ για το ευρωπαϊκό μπράντι, το χοιρινό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά δεν έχει επιβάλει ακόμη πρόσθετους δασμούς. Επιπλέον, η αθροιστική αξία των εισαγωγών αυτών των αγαθών ανήλθε συνολικά σε μόλις 6 δισ. ευρώ πέρυσι. Αντιθέτως, οι Βρυξέλλες στοχεύουν σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα αξίας σχεδόν 10 δισ. ευρώ – εξήχθησαν πέρυσι από την Κίνα στην Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί μπορεί επίσης να αναδιπλωθούν. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αποστασιοποιήθηκε προ ημερών και υποστήριξε μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση στους κινεζικούς δασμούς. Αν και η χώρα του είχε αρχικά φανεί άτεγκτη στο συγκεκριμένο θέμα, άλλαξε γραμμή πλεύσης όταν το Πεκίνο απείλησε να επιβάλει αντίποινα στις ισπανικές εξαγωγές χοιρινού αξίας 1,5 δισ. ευρώ. Εάν και άλλες κυβερνήσεις, όπως της Ιταλίας, ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισπανίας, οι δασμοί μπορεί ακόμη και να μειωθούν.

Ωστόσο, η μπάλα παραμένει στο γήπεδο του Πεκίνου, οπότε η Ε.Ε. θα μπορούσε να αναμένει κάποιας μορφής αντίδραση. Τα ευρωπαϊκά είδη πολυτελείας, που περιλαμβάνουν δερμάτινες τσάντες, αρώματα, κοσμήματα, παπούτσια, κοστούμια και άλλα προϊόντα ένδυσης, αντιστοιχούν σε εισαγωγές 11 δισ. ευρώ από την Κίνα για το 2023, οπότε υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον στόχο των αντιποίνων του Πεκίνου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT