Συντάξεις: Αυξήσεις 2,5% – 2,6% από Ιανουάριο

Συντάξεις: Αυξήσεις 2,5% – 2,6% από Ιανουάριο

Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν ενίσχυση του εισοδήματός τους - Αναζητείται φόρμουλα ώστε η εισφορά αλληλεγγύης να μην εξαφανίζει τις αυξήσεις των συντάξεων

Πραγματικές αυξήσεις στην τσέπη τους, της τάξης του 2,5% με 2,6%, θα δουν στο τέλος Δεκεμβρίου, όταν πληρώνονται οι συντάξεις Ιανουαρίου, τουλάχιστον 1,7 εκατομμύριο συνταξιούχοι. Οι τελικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό, που όπως φαίνεται «κλειδώνει» κοντά στο 3%, αλλά και τον ρυθμό ανάπτυξης, που όπως όλα δείχνουν θα κλείσει πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν, στο 2,2% με 2,3%, θα καθορίσουν και την τελική απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

Προσωπική διαφορά

Στους «τυχερούς» που θα δουν αυξήσεις για το 2025 συγκαταλέγονται και όσοι λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και τους κρατείται εισφορά αλληλεγγύης, αφού στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν φόρμουλα ώστε να «παγώσουν» οι μειώσεις που προκαλούνται λόγω της αλλαγής κλίμακας κρατήσεων. Στο πιθανό σενάριο για αυξήσεις 2,5% με 2,6%, τυχεροί είναι και όσοι έχουν πολύ μικρή προσωπική διαφορά, πέριξ των 10 ευρώ, η οποία και θα μηδενιστεί, με αποτέλεσμα να λάβουν είτε από το 2025 κάποια οριακή και συμβολική αύξηση, είτε από το 2026. Οσο για τους υπόλοιπους, αυτοί θα λάβουν το γνωστό «επίδομα προσωπικής διαφοράς».

Το τελικό ποσοστό της αύξησης αναμένεται να «κλειδώσει» στο τέλος Οκτωβρίου, όταν θα ανακοινωθούν οι τελικές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και το ποσοστό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σε περίπτωση, δε, απόκλισης των εκτιμήσεων από τα οριστικά αποτελέσματα, η διόρθωση (προς τα πάνω ή προς τα κάνω) θα γίνει στις αυξήσεις της επόμενης χρονιάς (του 2026).

Οι υπολογισμοί

Για την ώρα, και σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις για το 2024, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 2,2%, ενώ ο πληθωρισμός υπολογίζεται στο 3%. Με αυτά τα δεδομένα, η αύξηση των συντάξεων εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ του 2,5% και του 2,6%. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι ενώ τυπικά οι αυξήσεις στις συντάξεις αφορούν το σύνολο των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων, πραγματικές αυξήσεις στις τσέπες τους θα δουν περίπου 1,73 εκατομμύριο συνταξιούχοι, αφού υπάρχουν και 670.000 που έχουν προσωπική διαφορά. Από αυτούς, με μια πιθανή αύξηση κοντά στο 2,6% εκτιμάται ότι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά τους και θα δουν αυξήσεις από την επόμενη του 2025 χρονιά περίπου 100.000 συνταξιούχοι.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για όσους λάβουν αύξηση, αυτή θα ξεκινάει από τα 15 ευρώ και σε περιπτώσεις πολύ υψηλών συντάξεων μπορεί και να ξεπερνάει τα 60 ευρώ. Η μέση αύξηση θα είναι κοντά στα 25 ευρώ. Αύξηση θα έχουν τόσο στην ανταποδοτική όσο και στην εθνική σύνταξη. Η εθνική σύνταξη 20ετίας με αύξηση 2,6% αναμένεται να διαμορφωθεί στα 437,25 ευρώ, από 426,17 ευρώ που είναι για το 2024. Η αύξηση στην εθνική σύνταξη θα ισχύσει και για τις νέες συντάξεις του 2025. Κατά το ίδιο ποσοστό (2,6%) θα αυξηθούν όλες οι ανταποδοτικές συντάξεις που απονέμονται το 2024.

Η ρύθμιση

Νομοθετική διάταξη προκειμένου να μη μειώνονται οι συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ σε περίπτωση που ο συνταξιούχος αλλάζει κλίμακα στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ), λόγω της αύξησης, αναμένεται να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας με στόχο να ισχύσει από το 2025. Ετσι, για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που σήμερα παίρνει 1.390 ευρώ και δεν πληρώνει ΕΑΣ (επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ), με μια πιθανή αύξηση της τάξης του 2,6% θα ανέβει στα 1.426 ευρώ, ήτοι αύξηση 36 ευρώ. Ομως θα του επιβληθεί ΕΑΣ ύψους 3%, με αποτέλεσμα το τελικό ποσό να είναι 1383 ευρώ, δηλαδή 7 ευρώ λιγότερα από ό,τι πριν από την αύξηση. Με τη ρύθμιση που προωθείται το σίγουρο είναι ότι δεν θα λάβει χαμηλότερη σύνταξη. Εξετάζεται είτε να πάρει ολόκληρη την αύξηση κατά 36 ευρώ, είτε ένας μέρος αυτής, καταβάλλοντας μικρότερη ΕΑΣ.

Οσοι έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ, κοντά στα Χριστούγεννα, θα λάβουν αντί για αύξηση το επίδομα προσωπικής διαφοράς που θα είναι 200, 150 και 100 ευρώ, ανάλογα με το ποσό της σύνταξης. Το ποσό της ενίσχυσης θα είναι 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ, 150 ευρώ για συντάξεις έως 1.100 ευρώ και 100 ευρώ για συντάξεις έως 1.600 ευρώ.

Οσο για τους νέους συνταξιούχους, όσους δηλαδή βγουν στη σύνταξη εντός του επόμενου έτους, αυτοί εκτιμάται ότι θα δουν αύξηση στη σύνταξή τους λόγω της αυξημένης εθνικής σύνταξης αλλά και λόγω της αλλαγής στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, βάσει των οποίων καθορίζεται και το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης. Στην πράξη, οι νέοι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξιμες αποδοχές τους μόνο για τον τελευταίο χρόνο να αναπροσαρμόζονται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, που πιθανότατα θα επηρεάσει θετικά μεν, ανεπαίσθητα δε τις συντάξεις τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT