Το ράλι τιμών στα ακίνητα δεν φρέναρε τις αγοραπωλησίες

Το ράλι τιμών στα ακίνητα δεν φρέναρε τις αγοραπωλησίες

Αυξημένα κατά 20% τα έσοδα του Δημοσίου από τις μεταβιβάσεις το α΄ 6μηνο

3' 25" χρόνος ανάγνωσης

Αυξημένες κατά 20% είναι οι μεταβιβάσεις ακινήτων το πρώτο εξάμηνο έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, παρά τη ραγδαία αύξηση τιμών. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου τα έσοδα του Δημοσίου ανήλθαν στα 302,49 εκατ. ευρώ έναντι 252,98 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Τα πρωτεία στις μεταβιβάσεις κατέχει ο Δήμος Αθηναίων, όπου έχουν πραγματοποιηθεί 3.419 αγοραπωλησίες ακινήτων (σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί από τους συμβολαιογράφους στο Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, κατά το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου καταγράφεται μικρή πτώση των εσόδων του Δημοσίου, εξέλιξη που δείχνει και ανάλογη μείωση των μεταβιβάσεων. Τα νέα μέτρα, ωστόσο, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ενδεχομένως να τονώσουν τις αγοραπωλησίες σε συνδυασμό με το εκ νέου «πάγωμα» του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές αλλά και την αναστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, του φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσμετρηθεί και η πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει αμετάβλητες τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων όχι μόνο για το τρέχον έτος, αλλά και για το 2025, όπως όλα δείχνουν.

Αντίθετα με την αύξηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων, πτωτικά κινήθηκαν οι κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές. Συγκεκριμένα, στο πρώτο εξάμηνο εισήλθαν στον κρατικό κορβανά περί τα 109,76 εκατ. ευρώ έναντι 124,06 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, καταγράφοντας μείωση 12%. Συνολικά το Δημόσιο έχει εισπράξει 412 εκατ. ευρώ τόσο από τις αγοραπωλησίες ακινήτων όσο και από γονικές παροχές και δωρεές.

Νέα τόνωση της αγοράς

Οπως αναφέρθηκε ανωτέρω, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα τονωθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων με τις αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί και αφορούν τα προγράμματα «Σπίτι μου 2» και «Ανακαινίζω – Νοικιάζω».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τον Ιανουάριο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2». Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας. Τα δάνεια θα είναι στο 50% άτοκα με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το υπόλοιπο 50% θα είναι έντοκο τραπεζικό δάνειο. Στην περίπτωση τρίτεκνων το άτοκο δάνειο θα είναι στο 75% από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25% έντοκο τραπεζικό δάνειο. Στο νέο πρόγραμμα διευρύνονται τα ηλικιακά κριτήρια των δικαιούχων έως τα 50 έτη, όπως και τα εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα έως 20.000 ευρώ για άγαμους, έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια συν 4.000 ευρώ ανά παιδί, έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και 5.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί. Αφορά ακίνητα που έχουν αξία συμβολαίου έως 250.000 ευρώ, έως 150 τετραγωνικά μέτρα και κατασκευής έως και το 2007.

Στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» αυξάνεται η επιδότηση στο 60%, φθάνοντας έως τις 8.000 ευρώ, όπως και το τελικό ύψος του κόστους επισκευής και ανακαίνισης, το οποίο διαμορφώνεται στις 13.330 ευρώ.

Πρωταθλητής στις μεταβιβάσεις ο Δήμος Αθηναίων με 3.419 αγοραπω- λησίες ακινήτων.

Οι αναβαθμίσεις του προγράμματος, που αφορά την αξιοποίηση 12.500 κενών κατοικιών, σχετίζονται εκτός από την αύξηση του ποσοστού της επιδότησης στο 60%, από 40%, και με:

• Την αύξηση του ορίου δαπανών στις 15.000 ευρώ, από 10.000 ευρώ.

• Την αναδρομική ισχύ.

Στα ύψη οι τιμές

Παράλληλα, με στόχο να μην εκτοξευτούν οι τιμές και κατ’ επέκταση οι φόροι, αναμένεται το οικονομικό επιτελείο να «παγώσει» και τις αντικειμενικές αξίες έως και το 2025. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών είναι μεγάλες, κάτι που φαίνεται από τις αναρτημένες στο Μητρώο Μεταβιβάσεων Αξιών αγοραπωλησίες.

Συγκεκριμένα:

• Διαμέρισμα 213 τ.μ. του 1ου ορόφου στο Κολωνάκι, το οποίο κατασκευάστηκε το 1953, αγοράστηκε στην τιμή του 1,8 εκατ. ευρώ ή 8.450 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν η αντικειμενική αξία στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται σε 4.250 ευρώ. Δηλαδή, το συγκεκριμένο ακίνητο πουλήθηκε σε τιμή διπλάσια της αντικειμενικής αξίας.

• Στα Εξάρχεια, ένα διαμέρισμα 119 τ.μ. του 4ου ορόφου που κατασκευάστηκε το 1967 πουλήθηκε στην τιμή των 405.000 ευρώ ή 3.403 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στην περιοχή η αντικειμενική αξία έχει οριστεί σε 2.200 ευρώ/τ.μ.

• Διαμέρισμα 40,60 τ.μ. του 1ου ορόφου σε πολυκατοικία του 1958 στο κέντρο του λεκανοπεδίου αγοράστηκε στην τιμή των 200.000 ευρώ ή σχεδόν 5.000 ευρώ το τετραγωνικό, όταν η τιμή ζώνης στην περιοχή είναι 4.150 ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT