Η Τράπεζα Κύπρου επέστρεψε επτά χρόνια μετά στο Χ.Α.

Η Τράπεζα Κύπρου επέστρεψε επτά χρόνια μετά στο Χ.Α.

Η τιμή εισαγωγής της μετοχής ήταν 4,78 ευρώ και κατά την πρώτη συνεδρίαση ενισχύθηκε 4,60%, στα 5 ευρώ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκανε χθες η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έπειτα από επτά χρόνια απουσίας, με τον πρόεδρο της τράπεζας Τάκη Αράπογλου να προσβλέπει, όπως είπε στην ομιλία του, «στην έναρξη ενός νέου κεφαλαίου για την τράπεζα, καθώς η εισαγωγή της μετοχής στο Χ.Α. αναμένεται να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα και την εμπορευσιμότητά της». H τιμή εισαγωγής της μετοχής ορίστηκε στα 4,78 ευρώ και χθες έκλεισε με άνοδο 4,60%, στα 5 ευρώ.

Κηρύσσοντας την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Χ.Α., ο κ. Αράπογλου χαρακτήρισε την αποχώρηση της Τράπεζας Κύπρου πριν από επτά χρόνια από το ελληνικό Χρηματιστήριο και την ένταξη της μετοχής της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ως απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση της τράπεζας στις αγορές, γεγονός που συνέβαλε στην ολοκλήρωση της αναδόμησής της. Στον χρόνο που ακολούθησε, συνέχισε, «αποδείχθηκε ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου μάς στερούσε αναγνωρισιμότητα από ένα ευρύτερο φάσμα επενδυτών, δυνατότητα σύγκρισης με πιο άμεσα συγκρίσιμες με εμάς τράπεζες και αντίστοιχα ικανοποιητική κάλυψη από αναλυτές». Αποτέλεσμα, όπως υπογράμμισε, «η πρόοδος που σημειώναμε συνεχώς στην αναδόμηση της τράπεζας και τα συνεχώς βελτιούμενα αποτελέσματά μας δεν απεικονίζονταν ικανοποιητικά στην τιμή της μετοχής, που συνέχιζε να έχει πολύ χαμηλό όγκο συναλλαγών. Αυτό με τη σειρά του απέτρεπε πολλούς επενδυτές να ενδιαφερθούν και να επενδύσουν στην Τράπεζα Κύπρου».

Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, σε αναγνώριση της μεγάλης προόδου της τράπεζας, οι εποπτικές αρχές επέτρεψαν τη διανομή μερίσματος το 2023 για τη χρήση 2022 και το 2024 για τη χρήση 2023, δηλαδή για δύο συνεχόμενες χρονιές μετά 12 χρόνια, και η τιμή και η ρευστότητα της μετοχής άρχισαν να αυξάνονται σταθερά. «Οχι, όμως, από όσο κρίναμε, αρκετά», σχολίασε και «μετά από σε βάθος συζητήσεις με επενδυτές, αναλυτές και συμβούλους και με συντριπτική ομοφωνία των μετόχων μας, αποφασίσαμε τη μεταφορά μας στο Χ.Α. με την πεποίθηση ότι έτσι η μετοχή μας θα αυξήσει ακόμα παραπάνω την εμπορευσιμότητά της, αφού θα τύχει της προσοχής περισσότερων αναλυτών και επενδυτών, καθιστώντας την πιο άμεσα συγκρίσιμη με τράπεζες που έχουν όμοιο επιχειρηματικό μοντέλο με εμάς στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Αναφερόμενος στο Χ.Α., ο κ. Αράπογλου τόνισε πως πρόκειται για ένα ώριμο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, με αυξανόμενη φήμη που συμβαδίζει με τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT