Σε Ελληνες μικροεπενδυτές 20% της δημόσιας προσφοράς της ΕΤΕ

Σε Ελληνες μικροεπενδυτές 20% της δημόσιας προσφοράς της ΕΤΕ

Υψηλό ποσοστό που θα περιορίσει τη συμμετοχή των ξένων εκτιμά η JPMorgan

3' 0" χρόνος ανάγνωσης

Οι κρίσιμες λεπτομέρειες της δημόσιας προσφοράς του 10% της Εθνικής Τράπεζας συζητήθηκαν χθες στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ, επικεντρώνοντας αφενός στο ποσοστό που θα διατεθεί στο ελληνικό βιβλίο και αφετέρου στην περίοδο «παγώματος» που θα ακολουθήσει μετά τη δημόσια προσφορά. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με δεδομένη την κυβερνητική απόφαση το ποσοστό διάθεσης να περιοριστεί τελικά στο 10%, διακρατώντας το υπόλοιπο 8,39% από το 18,39% που ελέγχει συνολικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει τη διάθεση ποσοστού έως και 20% –με ελάχιστο το 15%– στην ελληνική δημόσια πρόταση με κυρίαρχο το κομμάτι της λιανικής, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό φυσικών προσώπων να αποκτήσουν μετοχές της Εθνικής Τράπεζας. Το σενάριο αυτό, σε συνδυασμό με το ότι το ποσοστό διάθεσης είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό που ανέμενε η αγορά, δηλαδή το 10% έναντι του 18,39% που ελέγχει συνολικά μέσω του ΤΧΣ, φαίνεται να προσκρούει στις διαθέσεις των διεθνών επενδυτών οι οποίοι φέρονται διατεθειμένοι να υποστηρίζουν τη συμμετοχή τους στη βάση μιας ικανοποιητικής προσφοράς μετοχών, χωρίς μάλιστα μελλοντικές εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τα σχέδια της κυβέρνησης για το υπόλοιπο 8,39% που θα κρατήσει στην Εθνική Τράπεζα.

Η προοπτική διάθεσης του 20% –όπως έγινε και τον περυσινό Νοέμβριο– στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει η JPMorgan ως σύμβουλος του ΤΧΣ, περιορίζει τη συμμετοχή των διεθνών επενδυτών στη συνολική κατανομή και καθιστά τη δημόσια πρόταση λιγότερο ελκυστική, με δεδομένο το συνολικό χαμηλό ποσοστό που θα διατεθεί.

Το ΤΧΣ θα διαθέσει ποσοστό 10% από το 18,39% που ελέγχει στην Εθνική Τράπεζα.

Η περίοδος «παγώματος» σε σχέση με την επόμενη κίνηση της κυβέρνησης για τη διάθεση του υπόλοιπου 8,39% αποτελεί επίσης αντικείμενο διαπραγμάτευσης, στον βαθμό που η αγορά επιχειρεί να «κλειδώσει» μια μακρά περίοδο lock up που θα περιορίζει πιθανές εκπλήξεις σε σχέση με το υπόλοιπο ποσοστό διάθεσης. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάθεση του 22% πέρυσι τον Νοέμβριο η περίοδος του lock up είχε καθοριστεί στο ένα 6μηνο. Η συζήτηση τώρα επικεντρώνεται σε επέκταση της περιόδου αυτής στον ένα χρόνο. Κάτι τέτοιο θα απομάκρυνε την προοπτική να διατεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και άλλο ποσοστό στην αγορά, καθιστώντας πιο ελκυστική τη συμμετοχή επενδυτών στην παρούσα φάση.

Τα δύο θέματα θεωρούνται σημαντικά από την επενδυτική κοινότητα, καθώς συνδέονται με το αφήγημα της κυβέρνησης για τη διάθεση του 10% αντί του 13% ή του 18,39% και θα κρίνουν εν τέλει το επίπεδο της ζήτησης που θα εκδηλωθεί στο διεθνές βιβλίο, αλλά και το εύρος της τιμής βάσει του οποίου θα γίνει το placement, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το εύρος τιμής να είναι με discount σε σχέση με την τιμή στο ταμπλό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στην απόφαση για τη διάθεση του 10%, επιδιώκοντας να διατηρήσει ελάχιστη συμμετοχή στην τράπεζα που θα της επιτρέψει να έχει λόγο στο τραπεζικό σύστημα, διατηρώντας τα ειδικά δικαιώματα που απορρέουν από τη συμμετοχή της. Να σημειωθεί ότι εκτός από τον βασικό μεγαλομέτοχο –το ΤΧΣ που ελέγχει το 18,39%–, ποσοστό άνω του 5% διαθέτει μόνο το Capital Group Companies.

Τα παραπάνω θέματα είναι κρίσιμα προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως στον σύμβουλο διάθεσης, την JPMorgan, για να ξεκινήσει τη διερευνητική βολιδοσκόπηση της αγοράς. Η σχετική διαδικασία του wall crossing αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Τετάρτη, διερευνώντας εκτός από τις προθέσεις των επενδυτών, την τιμή που είναι διατεθειμένοι να δώσουν για το 10% της Εθνικής, σε συνδυασμό με τη δέσμευση ότι δεν θα κάνουν trade τη μετοχή, τηρώντας τις δεσμεύσεις περί εμπιστευτικότητας. Με βάση τη διαδικασία αυτή θα καθοριστεί και το εύρος της τιμής διάθεσης, κάτι που θα πρέπει να κλείσει πριν από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, που τοποθετείται για την προσεχή Δευτέρα, εκτός απροόπτου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT