Αυξάνονται στην Αττική οι ευέλικτοι χώροι εργασίας

Αυξάνονται στην Αττική οι ευέλικτοι χώροι εργασίας

Πρόκειται για κτίρια όπου συνυπάρχουν εργαζόμενοι διαφόρων εταιρειών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Ολο και περισσότερα κτίρια γραφείων στην Αττική μετατρέπονται σε ευέλικτους χώρους εργασίας, δηλαδή σημεία όπου είναι εφικτή η μίσθωση συγκεκριμένων θέσεων εργασίας, με διάφορες υπηρεσίες και υποδομές και διάρκεια από μόλις μία ώρα (π.χ. για μια επαγγελματική συνάντηση) έως και χρόνια, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Στην πράξη πρόκειται για κοινόχρηστους χώρους, όπου συνυπάρχουν εργαζόμενοι διαφόρων εταιρειών, πολυεθνικών, εγχώριων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, νεοφυών εταιρειών (startups) ή ακόμη και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται εντατικοποίηση της λειτουργίας τέτοιων κτιρίων σε διάφορες περιοχές της Αττικής, καθώς η ζήτηση είναι πολλαπλάσια της προσφοράς. Η μεγαλύτερη εταιρεία του είδους, ο αμερικανικός όμιλος IWG, που στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μέσω των σημάτων Regus και Spaces, ανακοίνωσε χθες τη λειτουργία ενός ακόμη κτιρίου, που εντάχθηκε στο δίκτυό του. Πρόκειται για ένα ακίνητο που βρίσκεται στην περιοχή της Κυψέλης (Πατησίων και Κεφαλληνίας), δηλαδή κοντά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον σταθμό του ΗΣΑΠ «Βικτώρια». Σύμφωνα με την IWG, «η νέα αυτή τοποθεσία στοχεύει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για χώρους υβριδικής εργασίας στην περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο η IWG συμβάλλει στη δημιουργία της λεγόμενης “πόλης των 15 λεπτών”, επιτρέποντας στους εργαζομένους να εργάζονται κοντά στο σπίτι τους και να απολαμβάνουν μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής».

Η IWG εγκαινίασε ένα κτίριο στην Κυψέλη και σχεδιάζει άλλο ένα στην Ομόνοια, η ViOS αναμένεται να λειτουργήσει νέο χώρο στο Μαρούσι.

Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι το 12ο στην Αθήνα (λειτουργεί κι ένα ακόμη στη Θεσσαλονίκη), καθώς είχαν προηγηθεί στις αρχές Ιουλίου τα εγκαίνια δύο ακόμη χώρων στη Γλυφάδα και τον Πειραιά. Συγκεκριμένα, στη Γλυφάδα έχει δημιουργηθεί ένας νέος χώρος στην οδό Ζέππου και στον Πειραιά στην Ακτή Κονδύλη, ενώ αμφότεροι οι χώροι λειτουργούν υπό το σήμα της Regus. Το κτίριο στη Γλυφάδα προσφέρει 32 ατομικά γραφεία, 171 γραφεία κοινής χρήσης και 2 αίθουσες συνεδριάσεων, καλύπτοντας 1.130 τ.μ. επιφάνειας. Αντιστοίχως, το γραφείο του Πειραιά είναι επιφανείας 870 τ.μ. και διαθέτει 38 ατομικά γραφεία, 160 γραφεία κοινής χρήσης και 2 αίθουσες συνεδριάσεων. Σύμφωνα με την IWG έως το 2030, σε παγκόσμια βάση, 30% των κτιρίων γραφείων θα έχουν μετατραπεί σε ευέλικτους χώρους γραφείων, όπου οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται με το υβριδικό μοντέλο της εκ περιτροπής παρουσίας στον χώρο εργασίας. Πέραν του περιβαλλοντικού οφέλους, μέσω της μείωσης των μετακινήσεων, υπολογίζεται ότι το μοντέλο αυτό επιτρέπει μια μέση εξοικονόμηση 10.000 ευρώ/έτος ανά εργαζόμενο. Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει να λειτουργήσει ένα ακόμη κτίριο στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας, το οποίο θα εγκαινιαστεί τον Οκτώβριο.

Τον ίδιο μήνα αναμένεται να λειτουργήσει και το δεύτερο κτίριο της ελληνικής εταιρείας ViOS κοντά στο κέντρο του Αμαρουσίου. Η εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει ένα δίκτυο γραφείων, συνολικής επιφανείας 5.000 τ.μ., έχοντας ήδη δύο χώρους σε λειτουργία στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Φειδίου και στο Μαρούσι στην οδό Πάτμου. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της εταιρείας, Κορίνα Σαΐα, ανάλογα με την περιοχή διαφοροποιείται και το προφίλ των χρηστών. Για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας πολλοί χρήστες είναι περιστασιακοί επισκέπτες των χώρων εργασίας. Μπορεί δηλαδή να επισκέπτονται την Αθήνα για τουρισμό ή αναψυχή και να θέλουν έναν επαγγελματικό χώρο για μια ολιγόωρη ή ολιγοήμερη εργασία. Αντιθέτως, στα βόρεια προάστια οι πελάτες είναι κυρίως εταιρείες μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, που επιθυμούν να έχουν κάποιους χώρους για τους εργαζομένους τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT