Προσφυγή της Ε.Ε. στον ΠΟΕ κατά της Κίνας

Προσφυγή της Ε.Ε. στον ΠΟΕ κατά της Κίνας

Αιτία, έρευνα του Πεκίνου κατά των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων σε ορισμένες από τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στα ύψη διατηρείται η σύγκρουση μεταξύ Ευρωπαϊκής Eνωσης και Κίνας, με τις Βρυξέλλες να μεταφέρουν τον εν εξελίξει «εμπορικό πόλεμο» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), με αφορμή έρευνα του Πεκίνου κατά των επιδοτήσεων σε ορισμένες από τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων του «μπλοκ».

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν απευθύνθηκε χθες στον ΠΟΕ προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα διαβουλεύσεις ώστε να διευθετηθεί η διαφορά. Οι Βρυξέλλες αμφισβητούν ευθέως την έρευνα του Πεκίνου με το επιχείρημα ότι βασίζεται σε «μη αληθείς ισχυρισμούς και ανεπαρκή στοιχεία» και ζητούν τον άμεσο τερματισμό της. Σύμφωνα με την Κομισιόν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που ζητάει διαβουλεύσεις με τον ΠΟΕ στο πρώτο στάδιο μιας έρευνας κατά επιδοτήσεων.

Η έρευνα του Πεκίνου ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου, μετά από σχετικό αίτημα δύο βιομηχανικών κινεζικών ομίλων, και αφορά ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην παραγωγή φρέσκου και επεξεργασμένου τυριού, γάλακτος και κρέμας γάλακτος. Στο πλαίσιο αυτό, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έθεσε υπό έλεγχο συνολικά οκτώ κράτη-μέλη, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και τη Ρουμανία.

H κίνηση εκτιμάται ως «αντίποινα» στην πρόθεση της Κομισιόν να επιβάλει πρόσθετους δασμούς έως και 36,3% στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων (EV) κινεζικής κατασκευής, έπειτα από εννεάμηνη έρευνα. Η Ε.Ε. κατηγορεί την Κίνα ότι επιχορηγεί τα ηλεκτροκίνητα οχήματα με επιδοτήσεις, ώστε να μειωθεί τεχνητά η λιανική τιμή τους και να εκδιώξει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από την αγορά. Αντιλαμβανόμενες τον κίνδυνο, οι κυβερνήσεις στο Βερολίνο και στη Μαδρίτη άσκησαν «πιέσεις» στις Βρυξέλλες για συμβιβαστική λύση.

Ωστόσο, η συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και του Κινέζου υπουργού Εμπορίου Ουάνγκ Ουεντάο απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία την περασμένη Πέμπτη. Και οι δύο πλευρές, πάντως, εξέφρασαν δημοσίως τη «βούληση να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης», ενώ η Κομισιόν ανέβαλε χρονικά την κρίσιμη ψηφοφορία για την επιβολή των δασμών από τα κράτη-μέλη. Εκπρόσωπός της, ωστόσο, επανέλαβε χθες ότι η 30ή Οκτωβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την ψηφοφορία. Εάν όμως 15 κράτη-μέλη –που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της Ε.Ε.– καταψηφίσουν τους δασμούς, τότε η Κομισιόν θα αναγκαστεί να τους ακυρώσει.

Σε κάθε περίπτωση, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι ο «κρατικός ανταγωνισμός» της Κίνας συνιστά «απειλή» για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, κάτι που υπογράμμισε πρόσφατα στην έκθεσή του ο Μάριο Ντράγκι. Η χθεσινή κίνηση, άλλωστε, δείχνει ότι οι εντάσεις θα παραμείνουν. Εχοντας πλέον και ως πολιτική προτεραιότητα την αγροτική πολιτική, η Κομισιόν δεσμεύεται ότι θα την προστατεύσει και «στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως διαφωνεί με την προσέγγιση του Πεκίνου».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT