Η εταιρεία μπαταριών Northvolt προχωράει σε 1.600 απολύσεις

Η εταιρεία μπαταριών Northvolt προχωράει σε 1.600 απολύσεις

Ο σουηδικός κολοσσός συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές του και τους επενδυτές με αντικείμενο μια νέα συμφωνία χρηματοδότησής του

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Σε μαζικές απολύσεις αναγκάζεται να καταφύγει η Northvolt υπό την πίεση μιας εντεινόμενης κρίσης ρευστότητας που αντιμετωπίζει η σουηδική εταιρεία μπαταριών για ηλεκτροκίνητα οχήματα. Εχοντας αντιμετωπίσει δυσκολίες στο έργο που ανέλαβε να αναπτύξει μια ευρωπαϊκή βιομηχανία μπαταριών, η Northvolt ανακοίνωσε χθες πως θα μειώσει το προσωπικό της κατά το 20% παγκοσμίως, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1.600 θέσεις εργασίας.

Το κύμα απολύσεων εντάσσεται σε μια προσπάθεια αναδιάταξης της εταιρείας, ενώ η Northvolt συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της και τους επενδυτές με αντικείμενο μια νέα συμφωνία χρηματοδότησής της. Εχει προηγηθεί τον Ιανουάριο συμφωνία για ένα πράσινο δάνειο ύψους 5 δισ. δολ., που αυξάνει το συνολικό χρέος της εταιρείας σε πάνω από 13 δισ. δολ. Τα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα της σουηδικής εταιρείας είναι σαφές πως θέτουν σε κίνδυνο τις φιλοδοξίες της Ευρώπης να αναπτύξει έναν δικό της πρωταθλητή στη βιομηχανία μπαταριών για ηλεκτροκίνητα οχήματα. Τα αίτια των δυσκολιών που αντιμετωπίζει σχετίζονται με την πτώση της παραγωγής, την επιβράδυνση που σημειώνει η ζήτηση για ηλεκτροκίνητα οχήματα και προπαντός τον επιθετικό ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει από την Κίνα και τις κινεζικές βιομηχανίες μπαταριών. Στα δεινά της έχει προστεθεί τελευταία η εντεινόμενη ανησυχία για το κατά πόσον τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στις εγκαταστάσεις της, μετά τον θάνατο δύο εργατών της και τον τραυματισμό άλλων από διαρροές τοξικών χημικών. Ακολούθησαν ακυρώσεις παραγγελιών από βασικούς πελάτες της, όπως η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW που τον Ιούνιο ακύρωσε παραγγελία αξίας 2,1 δισ. δολ. και έθεσε θέμα ποιότητας των προϊόντων της Northvolt. Παράλληλα, ο κυριότερος επενδυτής της, η εταιρεία φορτηγών Scania της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, διαμαρτυρήθηκε για καθυστερήσεις στις παραλαβές.

Οι δύο γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, πάντως, επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στη Northvolt, με τη Volkswagen να μην αναφέρεται σε σχέδια για επενδύσεις της στη σουηδική εταιρεία και την BMW να δηλώνει πως δεν έχει αλλάξει η στάση της σε σχέση με την επένδυσή της στη Northvolt, που στα τέλη του περασμένου έτους ανερχόταν στο 2,8% της εταιρείας. Προ ημερών η σουηδική εφημερίδα Dagens Industri ανέφερε ότι η εταιρεία σκοπεύει να αντλήσει 737 εκατ. δολ. από την αγορά για να καλύψει τις μισθολογικές υποχρεώσεις της για τον Σεπτέμβριο. Στη σχετική με τις μαζικές απολύσεις ανακοίνωσή της η εταιρεία τόνισε ότι παράλληλα «παγώνει» τα σχέδιά της για αύξηση της παραγωγής της στην κύρια μονάδα της, στην περιοχή Σκελέφτια στη βόρεια Σουηδία. Το αναγκαστικό «πάγωμα» των σχεδίων της αποτελεί πλήγμα στη σουηδική εταιρεία, καθώς μια αύξηση της παραγωγής της θα μπορούσε να της προσφέρει αυξημένα έσοδα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT